Header Ads

«Ορό της αλήθειας» για υπόπτους για τρομοκρατία εξέταζε η CIA

Λίγο μετά την 9/11 η CIA εξέταζε το ενδεχόμενο χρήσης ενός φαρμάκου που πιστευόταν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ορός της αλήθειας», αναγκάζοντας τους υπόπτους για τρομοκρατία να αποκαλύπτουν πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις.

Μετά από μήνες ερευνών, η υπηρεσία αποφάσισε πως το Versed, ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του άγχους «πιθανώς να άξιζε τον κόπο μιας προσπάθειας». Αλλά στο τέλος η CIA αποφάσισε να μη ζητήσει από δικηγόρους της κυβέρνησης να εγκρίνουν τη χρήση του.

Η ύπαρξη του ερευνητικού προγράμματος για τα φάρμακα- υπό την ονομασία «Project Medication»- αποκαλύπτεται σε μια προηγουμένως απόρρητη αναφορά που δόθηκε στην American Civil Liberties Union με δικαστική εντολή και δημοσιοποιήθηκε από τον οργανισμό την Τρίτη.

 

 

Η 90 σελίδων αναφορά της CIA, η οποία δόθηκε εκ των προτέρων στο Associated Press, αποτελεί «παράθυρο» στο εσωτερικό δίλημμα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό στο πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης της υπηρεσίας, ως προς τον συμβιβασμό της επαγγελματικής τους ηθικής και της αποτροπής μελλοντικών επιθέσεων ώστε να σωθούν ζωές.

«Το έγγραφο παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του πώς η CIA έφτασε να βασανίζει παράνομα αιχμαλώτους, και βοηθά στο να μην ξανασυμβεί» είπε ο Ντρορ Λάντιν, δικηγόρος της ACLU.

Μεταξύ του 2002 και του 2007, γιατροί, ψυχολόγοι, νοσοκόμοι κ.α. της CIA ενεπλάκησαν άμεσα στο πρόγραμμα ανακρίσεων, σύμφωνα με την αναφορά. Αξιολογούσαν παρακολουθούσαν και φρόντιζαν 97 κρατουμένους σε 10 μυστικές εγκαταστάσεις της CIA στο εξωτερικό, και συνόδευαν κρατουμένους σε πάνω από 100 πτήσεις.

Η CIA εν τέλει αποφάσισε να μη ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εγκρίνει τις υποβοηθούμενες από ναρκωτικά ανακρίσεις, γλιτώνοντας τους γιατρούς της υπηρεσίας από «κάποια σημαντικά ηθικά διλήμματα», σύμφωνα με την αναφορά. Είχαν χρειαστεί μήνες για να απορρίψει το υπουργείο Δικαιοσύνης κάποιες απάνθρωπες τεχνικές ανάκρισης, όπως η στέρηση ύπνου, η κράτηση σε μικρούς χώρους και ο εικονικός πνιγμός, γνωστός ως waterboarding. Η ομάδα αντιτρομοκρατίας της CIA «δεν ήθελε να θέσει άλλο ζήτημα με το υπουργείο Δικαιοσύνης» σύμφωνα με το report.

Πριν καταλήξουν στο Versed (πάντα σύμφωνα με την αναφορά), οι ερευνητές μελέτησαν αρχεία παλιών σοβιετικών πειραμάτων, καθώς και του προγράμματος MK-Ultra της CIA από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, που περιελάμβαναν πειράματα σε ανθρώπους με LSD και άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα σε ανυποψίαστους ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας μακράς αναζήτησης για τον «ορό της αλήθειας». Τα πειράματα αυτά επικρίθηκαν και, ακόμα και σήμερα, κάποιοι ειδικοί αμφιβάλλουν πως υπάρχει κάποια αποτελεσματική ουσία.

Associated Press / HuffPost Greece
Από το Blogger.