Header Ads

Η ΠΓΔΜ προχωρά σε αίτημα έκδοσης του Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία

Ανεξάρτητα με το αν η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον πρώην Πρωθυπουργό, Νικολά Γκρουέφσκι, η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει στη διαδικασία αιτήματος έκδοσης του, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Ρενάτα Ντεσκόσκα. 

«Το αίτημα μας δεν θα περιλαμβάνει μόνο την υπόθεση «Τανκ» (σ.σ. σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, ο Γκρουέφσκι πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για την υπόθεση της παράνομης αγοράς μιας λιμουζίνας), αλλά και κατηγορίες που τον αφορούν και βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας», είπε η υπουργός όπως καταγράφει το Balkan Insight.

Οι δηλώσεις της Ντεσκόσκα έρχονται μετά το δημοσίευμα της ουγγρικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Magyar Idok, που αναφέρει πως η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, η υπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την προνομιακή μεταχείριση που είχε ο Γκρουέφσκι στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας πως συνήθως οι διαδικασίες ασύλου αργούν αρκετά στην Ουγγαρία και πως της κάνει εντύπωση ότι μάλλον ακολουθήθηκαν εξαιρετικά γοργές διαδικασίες για την περίπτωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρίσκεται στη Βουδαπέστη από τις 12 Νοεμβρίου, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει με ανάρτησή του στο Facebook, την ώρα που οι Σκοπιανές αρχές τον έψαχναν προκειμένου να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή.

Οι ουγγρικές αρχές, επιμένουν ότι το αίτημά του για άσυλο είναι νομικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

Όπως λένε, το αίτημα ασύλου του Γκρουέφσκι κατατέθηκε με βάση τους ισχυρισμούς του ότι απειλείται η ζωή του και ότι εάν επέστρεφε στην πΓΔΜ δεν θα είχε δίκαιη δίκη.

 

Με πληροφορίες από Balkan Insight

Νewsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.