Header Ads

«Ανακάλυψε το ταλέντο σου»

Όλοι μας πιστεύω έχουμε αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι ο προορισμός μας και τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους και επιτυχημένους στη ζωή μας.

Είναι μία δυνατή «σπίθα» μέσα μας που υπάρχει και πολλές φορές πυροδοτείται και γίνεται φλόγα και μας ωθεί να προχωρήσουμε μπροστά, να αναπτυχθούμε, να ωριμάσουμε σωματικά και ψυχικά, οδηγώντας μας στο σωστό, για εμάς κάθε φορά δρόμο προς την ολοκλήρωση.

Ο λόγος που η σπίθα γίνεται φλόγα είναι μήπως οι αξίες που κουβαλάμε από την οικογένειά μας και τον τόπο που μας μεγάλωσε, ή η χαρά της πιθανής προοπτικής να πετύχουμε το στόχο μας.

Μήπως όμως είναι και η γοητεία της εξερεύνησης του κόσμου γύρω μας και οι σωστοί εκπαιδευτές που μας δίνουν τα εφόδια και τα κίνητρα να πετύχουμε και να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά μεταξύ μας με απώτερο σκοπό τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση.

Τελικά μήπως η τόλμη είναι αυτή που φουντώνει τη σπίθα μέσα μας και μας καθιστά ικανούς να έρθουμε αντιμέτωποι με την κάθε επιδοκιμασία στην πορεία της ζωής μας, ως μία μοναδική ευκαιρία κάθε φορά να εξελιχθούμε.

Οι δοκιμασίες αυτές είναι που σου δίνουν πολλές φορές και το διαβατήριο να εισχωρήσεις και να γνωρίσεις έναν κόσμο γεμάτο επιλογές, έναν κόσμο που εσύ τελικά θα αποφασίσεις να φτιάξεις. Ο δρόμος που θα ακολουθήσεις, συνεχώς θα αλλάζει, μα ο πρωταρχικός σου σκοπός θα είναι να φθάσεις εκεί που σε κατευθύνει η σπίθα μέσα σου. Εκεί βρίσκεται αυτό που βαθειά σε ευχαριστεί να κάνεις στη ζωή σου, αυτό που σε γεμίζει χαμόγελα και αισιοδοξία, κάνοντας παράλληλα την καρδιά σου να χτυπά γρήγορα.

«Ανακάλυψε το ταλέντο σου», είναι το σύνθημα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης και προώθησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπού είχα τον τιμητικό ρόλο της Πρέσβειρας της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων (ΕΕΕΔ) που διεξήχθη με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Βιέννη 5-9 Νοεμβρίου 2018. Έλαβαν μέρος 47 χώρες με πάνω από 1600 εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που παρέχει η Ε.Ε.Κ. στους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η Ελλάδα πρώτη φορά στέλνει πρεσβευτή γι αυτόν τον τόσο σημαντικό σκοπό και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ως Πρέσβειρα, η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι εξαιρετική.

Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ το ταξίδι της επαγγελματικής μου καριέρας, έχοντας στο πλάι μου τους καλύτερους δασκάλους και μια οικογένεια που μου προσέφερε και ακόμη μου προσφέρει εφόδια, κίνητρα, γνώσεις, δυνάμεις και έμπνευση, μα προπαντός αγάπη, αγάπη για τη μάθηση, αγάπη για την ίδια τη ζωή.

Η μαθητική μου πορεία άρχισε στο Γενικό Λύκειο και κατόπιν παρότρυνσης ενός καθηγητού μου Μαθηματικού, βρέθηκα στο Τεχνικό Λύκειο, στο 4ο ΤΕΛ Χαλανδρίου να σπουδάζω με ζήλο , στη σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας την ειδικότητα «Βοηθός Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων».

Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ήμουν ιδιαιτέρως τυχερή, διότι το νέο μου μαθησιακό περιβάλλον, η Τεχνική Εκπαίδευση, έγινε ο βατήρας να είμαι τώρα με αυτόν τον τίτλο τιμής και να εκπροσωπώ την πατρίδα μου, να είμαι Πρέσβειρα της Ελλάδας για την ΕΕΕΔ.

Στο Επαγγελματικό Λύκειο ανακάλυψαν οι καθηγητές μου και με έκπληξη και εγώ η ίδια τις ικανότητες και δυνατότητες που είχα κρυμμένες μέσα μου. Με άλλα λόγια φώτισαν πλευρές της προσωπικότητάς μου και δεξιότητες που μπορούσα να αναπτύξω και αυτό μου έδωσε κατεύθυνση.

Η άρτια κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία των εκπαιδευτικών μου και η αγάπη που έδειχναν σε όλους μας, καθώς και η εμψύχωσή τους να συνεχίσω τις σπουδές μου, στάθηκαν οδηγοί στη σημερινή μου επαγγελματική εξέλιξη και με βοήθησαν να ανοίξω τα φτερά μου σαν την Σταγονούλα, την ηρωίδα της ιστορίας μου.

Το ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ζωής για τον μαθητή, που αποκτά ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Επαγγελματικό Λύκειο, είναι πως κατέχει ήδη ένα πτυχίο που του εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή θέση εργασίας. Και για όποιον το επιθυμεί, όπως και στη δική μου περίπτωση, του δίνετε η δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να φοιτήσει στο ΑΤΕΙ ή το Πανεπιστήμιο.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει σοβαρές αλλαγές του προφίλ της Ε.Ε. στη χώρα μας. Υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2016 «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται και συνδέεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO ως προς τους στόχους εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και προαγωγή ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους, με ενίσχυση της διασύνδεσης της Ε.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας και την κοινωνία και προαγωγή της διαρκής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης και της πλήρης απασχόλησης και αξιοπρεπής εργασίας για όλους.

Αναγνωρίζουμε εδώ το σημαντικό ρόλο της ΕΕ στη συσπείρωση των κρατών – μελών της με κοινές πολιτικές για την ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου (άρθρο 165 ΕΕ).

Το εντυπωσιακό γεγονός κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη μαγευτική Βιέννη και παρακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος διαλέξεων, συζητήσεων και δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα ήταν η αίσθηση οικειότητας που μου έδωσε. Η άψογη οργάνωση, μένοντας πάντα πιστοί στους χρόνους διεξαγωγής της κάθε δραστηριότητας, το κλίμα που δημιούργησαν με το να είναι πάντα κοντά μας, διακριτικά και με πραγματικό ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν ή να μας δώσουν την όποια πληροφορία χρειαζόμασταν κάθε στιγμή δε μας άφησαν λεπτό να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ξένο μέρος. Η φιλοξενία που μας παρείχαν ήταν υψηλού επιπέδου και πραγματικά είναι η πρώτη φορά που βρέθηκα σε ένα μέρος με τόσο διαφορετικούς, λόγο εθνικότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας ανθρώπους, αλλά με έναν κοινό σκοπό και με πολύ αγάπη και αφοσίωση σε αυτόν. Να γίνει συνειδητή επιλογή η Ε.Ε.Κ. σε όλους τους ανθρώπους και να καταφέρουν να βρουν την ευτυχία μέσα από τις σωστές γι αυτούς επιλογές που τους ταιριάζουν.

Είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η εκπληκτική ευκαιρία να γίνω κι εγώ μέλος αυτής της μεγάλης «οικογένειας» και να γνωρίσω από κοντά τα πνευματικά μου «αδέλφια» από όλον τον κόσμο. Η ατμόσφαιρα στο χώρο ήταν μοναδική και ενέπνεε πάθος, ζήλο, ευρηματικότητα, ταλέντο, συνεργασία, αποδοχή, διαφορετικότητα, αισιοδοξία και αγάπη.

Το να είμαι Πρέσβειρα της Ελλάδας για την Ε.Ε.Κ. είναι ένας εξαιρετικά τιμητικός τίτλος ζωής και πολύ σημαντικός, είναι ένας ρόλος γεμάτος ευθύνες και το ταξίδι μου μόλις ξεκίνησε. Δεσμεύομαι να καταφέρω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους .

Ευχαριστώ θερμά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που μου ανέθεσε αυτόν τον τίτλο και φυσικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επίτροπο Μαριάννα Τάισεν για την εγκάρδια φιλοξενία της.

Όλγα Παπακυριακού
Από το Blogger.