Header Ads

Στο Ευρωκοινοβούλιο η βαναυσότητα της τουρκικής κατοχής της Κύπρου

″Ο Σεφέρης στην χώρα της έκλειψης” είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, ταξίδι μέσα στο χρόνο και στο χώρο, που αναδεικνύει την βαναυσότητα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και θα προβληθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη. 

Ειδικότερα ο κ. Μαυρίδης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εκδήλωση με προβολή του ντοκιμαντέρ του Αντρέα Πάντζη ”Ο Σεφέρης στην χώρα της έκλειψης” (με αγγλικούς υποτίτλους).   

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα οδοιπορικό στις πηγές έμπνευσης του νομπελίστα ποιητή Γεώργιου Σεφέρη στην κατεχόμενη Κύπρο, μια προσπάθεια να βρεθεί η σχέση μεταξύ των 288 φωτογραφιών (που ο ποιητής τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κύπρο, το 1953, 1954 και το 1955)  και των ποιημάτων του. Η πορεία του ανιχνεύεται με δυσκολία και συνεχή εμπόδια εξαιτίας της τουρκικής κατοχής. Οι τόποι που τον ενέπνευσαν δεν είναι πια οι ίδιοι. Θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, που άλλοτε αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ποιητή, έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και στο χώρο αλλά ταυτοχρόνως αναδεικνύει την βαναυσότητα της κατοχής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στη μνήμη του μεγάλου εκπαιδευτικού, μελετητή των ελληνικών γραμμάτων και συγγραφέα Σάββα Παύλου, ο οποίος υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Αντρέα Πάντζη στην συγκεκριμένη ταινία. 

Όσοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση  εφόσον εγγραφούν στον πιο κάτω σύνδεσμο: 

https://docs.google.com/forms/d/17E1GsOxyXkgZ8mBmjyGjuF5thXMv0LTnutYshHbwF40/edit

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είναι συμπαραγωγή της ERTCYBCFAMAGUSTA FILM FACTORY LTD και της CYTA

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.