Header Ads

Βιοχάκερ: Η «επαναστατική» κοινότητα που εμφυτεύει στο σώμα της από μαγνήτες μέχρι sex toys

Θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως μια πραγματικότητα που την ώρα που σε πολλούς προκαλεί αποτροπιασμό, έχει και φανατικούς υποστηρικτές. Οι βιοχάκερ ή αλλιώς βιοπανκ, τροποποιούν μόνοι τους το δικό τους DNA, χρησιμοποιώντας γενετικά «εργαλεία» που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο και μέσω διαδικτύου.

O βιοχημικός Τζοσάια Ζέινερ, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη NASA, θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που έγινε γνωστό ότι επενέβη μόνος του στο DNA του, τροποποιώντας τα γονίδιά του με τη μέθοδο CRISPR. Μάλιστα είναι γεγονός πως ο Ζέινερ βιντεοσκόπησε και μετέδωσε ζωντανά μέσω του Facebook τον εαυτό του την ώρα που εισήγαγε το τροποποιημένο DNA με μια σύριγγα στο σώμα. Ακολουθώντας τα βήματά του, άλλοι βιοχάκερ ετοιμάζονται να κάνουν κάτι παρόμοιο ή το έχουν ήδη κάνει, χωρίς να το λένε δημόσια.

Ο Πάτρικ Κράμερ, τοποθετεί στο χέρι ενός πελάτη ένα μικροτσίπ, όμοιο με το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Με απίστευτη μαεστρία το μεταφέρει εντός του δέρματος για να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι. Ο 34χρονος Βρζιλιάνος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το τσιπ προκειμένου να μπορεί να ξεκλειδώνει τις πόρτες. Ο Κράμερ είναι διευθύνων σύμβουλος της Digiwell, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στον τομέα αυτό. Όπως ο ίδιος λέει, έχει εμφυτεύσει περίπου 2.000 παρόμοιες συσκευές σε ανθρώπους τους τελευταίους 18 μήνες.

Η εταιρία Gartner Inc. αναφέρει πως το βιοχάκινγκ είναι μια από τις διασημότερες τεχνολογικές τάσεις των τελευταίων ετών που απειλεί να διαταράξει την σταθερότητα πολλών επιχειρήσεων στο μέλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εν λόγω αγορά θα γνωρίσει τεράστια άνθιση τα επόμενα χρόνια ενώ μέχρι το 2025, η αξία της θα έχει αγγίξει τα 2,3 δισ. δολάρια. Η άμυνα, ο αθλητισμός, η υγειονομική περίθαλψη και οι κατασκευές είναι τομείς που θα υιοθετήσουν τις αρχές της μέσα στο επόμενο διάστημα.

Άλλωστε ο Όλιβερ Μπέντελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στην Βορειοδυτική Ελβετία σημείωσε πως είμαστε μόνο στην αρχή της νέας μόδας, τα επιτεύγματα της οποίας θα δούμε στο μέλλον.

Η Ισπανίδα χορεύτρια, Μουν Ρίμπας έχει συνδέσει στο χέρι της ένα μικροτσίπ που έχει σεισμικούς αισθητήρες και ενεργοποιείται σε περίπτωση σεισμού σε οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη. Ο Νέιλ Χάρμπισον, ένας μαύρος καλλιτέχνης από τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει επίσης εγκαταστήσει έναν αισθητήρα στο κεφάλι του που του επιτρέπει να «ακούει» τα χρώματα.

Ο Ριτσ Λι από τη Γιούτα έχει δαπανήσει περίπου 15.000 για την ανάπτυξη ενός sex toy που ονομάζεται Lovetron 9000. Την συσκευή πρόκειται να εγκαταστήσει στη λεκάνη του. Ο Λι δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα το συγκεκριμένο μικροτσίπ, ωστόσο στα χέρια του έχει μαγνητικά εμφυτεύματα που τον βοηθούν να έλκει μεταλλικά αντικείμενα. Χρησιμοποιεί επίσης έναν βιοθερμικό αισθητήτρα που του δίνει τη δυνατότητα να μετρά τη θερμοκρασία.

Φυσικά, το βιοχάκινγκ θέτει και αμέτρητα ηθικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, αφού σχεδόν κάθε gadget που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς αυτούς κινδυνεύει να χακαριστεί. Τα εμφυτεύματα μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν και τα ίδια ως cyberweapons, στέλνοντας σε άλλους κακόβουλους συνδέσμους.

Οι ανησυχίες αυτές βέβαια δεν έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για τα επιχειρηματικά σχέδια πολλών εταιριών που βλέπουν με καλό μάτι την επένδυση στον νέο αυτόν τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν cyborgs για να προοδεύσουν, έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια δολάρια για τη Neuralink Corp., μια start up επιχείρηση που αναπτύσσει την επαφή του εγκέφαλου με τον υπολογιστή.

(Με πληροφορίες από Bloomberg, The Atlantic, Markets Insider)

 

ΠΗΓΗ: Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.