Header Ads

Αποκαλυπτικό πόρισμα για το Μάτι: Το ελικόπτερο «έδειχνε» ότι η φωτιά πήγαινε στα σπίτια

Οι διαβιβάσεις από το μοναδικό ελικόπτερο που πέταξε στη φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής «καίνε» βαθμοφόρους της Πυροσβεστικής και των φορέων Πολιτικής Προστασίας, καθώς δείχνουν ότι υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση για την κατεύθυνση της φωτιάς προς τα σπίτια, χωρίς, όμως, να δοθούν ποτέ εντολές εκκένωσης.

Οι διαβιβάσεις από το χειρόγραφο ημερολόγιο αεροσκαφών, περιλαμβάνονται στο πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα κ. Δημήτρη Λιότσου, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας από το «Έθνος». Το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης, όπου εκδηλώθηκε η πρώτη εστία, ενημέρωσε από τις 17.30 το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης ότι «η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι κοντά σε σπίτια, κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια».

Ο πραγματογνώμονας αναφέρει ευθέως ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί άνθρωποι, εάν η εντολή εκκένωσης είχε δοθεί στη σωστή στιγμή: «Η εντολή έπρεπε να δοθεί στις 17.30, μετά την αναφορά του ελικοπτέρου. Η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο να καούν άνθρωποι και σπίτια αλλά και λόγω της άμεσης και επικείμενης έκθεσης στον κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον πυκνό καπνό που είχε καλύψει ήδη την ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια δίνοντας εντολή εκκένωσης της ανωτέρω περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ελικοπτέρου για την επαπειλούμενη καταστροφή είναι πιθανόν ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές».

Το πόρισμα δεν αναφέρει εάν τελικά δόθηκαν, έστω και με καθυστέρηση, οι εντολές εκκένωσης για Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι. Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί το σημαντικό αυτό στοιχείο μένει αδιερεύνητο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 16.41 και μόλις μισή ώρα μετά, στις 17.10 το ελικόπτερο ενημέρωσε ότι «η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι γύρω από σπίτια και στον περίβολο σπιτιών». Στην ανατολική Αττική δεν πέταξαν άλλα αεροσκάφη, μεταξύ άλλων, λόγω τεχνικών προβλημάτων: «Δόθηκε εντολή να συνδράμουν και άλλα αεροσκάφη χωρίς όμως να μπορούν, γιατί λόγω άσχημων καιρικών φαινομένων και τεχνικών προβλημάτων αδυνατούσαν να προβούν σε ρίψεις νερού».

Ο ορισμένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών πραγματογνώμονας κατακεραυνώνει αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και την Περιφέρεια, ενώ γίνεται σαφές ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς ρίχνουν ο ένας στον άλλον το «μπαλάκι» των ευθυνών. Για τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, για το οποίο υπήρξαν πολλές καταγγελίες πολιτών ότι εγκλωβίστηκαν στους δρόμους,  ο κ. Δημήτρης Λιότσος επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία: «Η διαχείριση της κυκλοφορίας, αρμοδιότητας ΕΛ.ΑΣ. ,οδήγησε σε μεγάλο όγκο αυτοκινήτων στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Ματιού αλλά και στις φραγμένες από αυτοκίνητα κάθετες διόδους προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω πανικού των παρευρισκομένων στην περιοχή».

Το πόρισμα επιβεβαιώνει, επίσης, ότι το έκτακτο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκλήθηκε στις 20.30, όταν δηλαδή ήταν πια πολύ αργά. Προκύπτει ότι στην φονικότερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, η Περιφέρεια δεν πήρε -κατά δήλωσή της- ποτέ από την Πυροσβεστική εισήγηση για εκκένωση: «Ουδέποτε περιήλθε στα όργανα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ή στην Περιφερειάρχη, απευθείας εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής για την εφαρμογή του μέτρου της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών από την εντοπισμένη ή την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς».

Πινγκ πονγκ ευθυνών υπήρξε και όταν ο πραγματογνώμονας ρώτησε τους εμπλεκόμενους Δήμους, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, για την έλλειψη δικτύου πρόσβασης στην παραλία για να σωθεί ο κόσμος. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου απάντησε ότι το μεγαλύτερη τμήμα της παραλίας αποτελεί δικαιοδοσία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας-Πικερμίου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμος Μαραθώνα απάντησε ότι η ακτογραμμή αποτελεί δικαιοδοσία της ΚΕΔ και της αρχαιολογίας.

Ο κ. Λιότσος διαπίστωσε ότι ο «οικιστικός ιστός, πυκνοδομημένος και με ιδιαίτερο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενήργησε ως αποτεφρωτήριο ψυχών για τους κατοίκους, που προσπάθησαν αυτοβούλως να εκκενώσουν την περιοχή». 

Πηγή: Έθνος

 

ΠΗΓΗ: Αλέξανδρος Καλαφάτης
Από το Blogger.