Header Ads

«Η διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου δε λύνει το πρόβλημα»

Κοινή Δήλωση της Ευγενίας Ουζουνίδου και του Θανάση Πετράκου, Υπεύθυνων του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη φτώχεια που προκαλεί η μνημονιακή της πολιτική, ανακοίνωσε τη δημιουργία δυο ακόμα κατηγοριών δικαιούχων Κοινωνικού Τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως το μέτρο αυτό δε λύνει το πρόβλημα των ανέργων και φτωχών συμπολιτών μας, γιατί είναι ένα ακόμη ημίμετρο. Το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο, για να έχουν όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ηλεκτρικό ρεύμα, είναι να γίνει επιτέλους δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι σαφής, κοστολογημένη αλλά και λέει και από πού θα βρεθούν τα χρήματα.


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:

Να δοθεί σε όλους όσοι είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε όλους όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται, για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).
Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές, που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.
Να καταργηθούν άμεσα οι χαριστικές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους «Μ.Α.Μ.Κ» και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος «Α.Δ.Ι.» ), ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό χωρίς την επιβάρυνση των υπολοίπων καταναλωτών αλλά και της ΔΕΗ.

Επίσης εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα εισηγηθεί στην τρόικα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε συνεχώς τους δυο προηγούμενους χειμώνες ότι η τρομακτική αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός του ότι είναι κοινωνικά ανάλγητο μέτρο, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα έσοδα του κράτους. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι διάβασε επιτέλους τους απολογισμούς 2012 και 2013 και είδε ότι μόνο το 2013 ήταν μειωμένα τα έσοδα του κράτους κατά 250 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Αντί όμως να παρακαλάει την τρόικα να της επιτρέψει να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οφείλει επιτέλους να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, ώστε τον ερχόμενο χειμώνα και να ζεσταθούν οι πολίτες της χώρας και να αυξήσει τα έσοδα του το δημόσιο, αλλά και να μειωθεί το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από το Blogger.