Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Η κυβέρνηση καταστρέφει τον Εθνικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό

Ομιλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στο νομοσχέδιο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη»


Στους λόγους καταψήφισης του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Χωροταξικό και Πολεοδομικό Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη» αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια την Τετάρτη 25 Ιουνίου η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή.
Η κα Μακρή μεταξύ των άλλων έκανε την εξής τοποθέτηση:" Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καταθέτετε νομοσχέδιο τριακοσίων είκοσι σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και ρωτάμε: Ποιου κατεπείγοντος; Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και ακόμη και το καλύτερο νομοσχέδιο να ψηφίζαμε θα χρειαζόταν δεκαετίες για να εφαρμοστεί. Γιατί, λοιπόν, το καταθέτετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; Γιατί να μην δώσετε το χρόνο στους Βουλευτές να το επεξεργαστούν; Γιατί το θέλει η τρόικα. Ε, και; Αφού, δεν έχουμε βγει στις αγορές; Έχουμε πλεόνασμα είπατε. Δεν υπάρχουν δόσεις μνημονίου. Το μνημόνιο, είχατε πει μέσω του Πρωθυπουργού σας, μας τελείωσε. Επιτέλους, γιατί μας απειλεί η τρόικα και επιτάσσει πώς θα νομοθετούμε μέχρι και το πολεοδομικό και χωροταξικό της χώρας; Ή μήπως δεν έχουν τελειώσει τα μνημόνια και όλα τα υπόλοιπα που λέγατε προεκλογικά ήταν απλά ψέματα;"



Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση του βίντεο και το κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής:

http://youtu.be/zk44gepOILw

«Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Βουλευτής της νέας Πολιτικής Άνοιξης δήλωσε: «Ξέρετε ότι ορισμένοι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μια πολύ μεγάλη ευαισθησία όταν ακούμε για διαπλοκή. Τι να κάνουμε;».
Η αλήθεια είναι ότι κάτι πρέπει να κάνετε. Οφείλετε να δώσετε περισσότερη βάση στις ευαισθησίες σας, ειδικά όταν η Κυβέρνηση που στηρίζετε περιφρονεί με έναν τόσο περίτρανο τρόπο το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία και τον ίδιο τον ελληνικό λαό.
«Δεν υπάρχει σοβαρό νομοθετικό έργο», μας λέγατε στις 4 Ιουνίου και κλείσατε τη Βουλή. «Δεν υπάρχει κάτι επείγον», ισχυριζόταν ο Πρωθυπουργός για να παραχώσει σε κάποιο συρτάρι τη δικογραφία των υποβρυχίων που μπατάρουν από το βάρος της μίζας, της ρεμούλας, της διαπλοκής και της πολιτικής ανηθικότητας. Είναι μια δικογραφία που πρέπει να μπει στο συρτάρι για να ξεχαστεί, γιατί βασικός κατηγορούμενος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πραγματικός αρχηγός αυτής της Κυβέρνησης, στην οποία η νέα Πολιτική Άνοιξη εντάσσεται ως συνιστώσα.
«Δεν υπάρχει κάτι επείγον», μας λέγατε. Τώρα βέβαια τρέχετε σαν τον τρελό κούνελο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Τρέχετε για να προλάβετε γιατί δεν έχετε χρόνο. Καλέσατε την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να συνεδριάσει μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών των Θερινών Τμημάτων, γιατί υπήρχε επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης σοβαρού νομοθετικού έργου. Είναι ένα νομοσχέδιο που είχε διακοπεί στις 4 Ιουνίου.
Πώς γίνεται, βέβαια, στην αρχή του μήνα να χαρακτηρίζεται το νομοθέτημα ως μη επείγον που να χρήζει ανάγκη επίσπευσης και δεκαπέντε μέρες μετά να κρίνεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο μόνο η ευαισθησία σας το ξέρει.
Εκτός αυτού, παράλληλα, συζητείται νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βέβαια παραχωρεί το δικαίωμα κατάρτισης προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εθνική, δηλαδή, κυριαρχία στο σχεδιασμό προτεραιοτήτων του κράτους χάνεται, γιατί ρητά ορίζεται ως πρώτη και ως κύρια προτεραιότητα η αποπληρωμή του χρέους. Δεν είναι η παιδεία, δεν είναι η υγεία, δεν είναι η κοινωνική πρόνοια, ούτε καν η ανάπτυξη, δεν είναι η εργασία, είναι το χρέος -ναι, το χρέος- το οποίο δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, το χρέος το οποίο μας επιβάλει η «τρόικα των λαθών».
Η κυρία Λαγκάρντ, μας είπε προχθές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη, αλλά δεν θα πέσει και στα γόνατα. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής μας είπαν ότι έκαναν λάθος, αλλά έτσι έσωσαν τις τράπεζές τους. Όλοι έκαναν λάθη, όμως ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε και τα πληρώνει. Σε αυτούς, λοιπόν, που έκαναν αυτά τα λάθη θα δώσετε την αρμοδιότητα σύνταξης των προϋπολογισμών του κράτους, στις εταιρείες τους θα δώσετε επιδοτήσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ για να φτιάξουν έξι θέσεις εργασίας. Έρχεται η ανάπτυξη, προσέξτε, λοιπόν, να είμαστε όλοι μαζί για να μην την προσπεράσουμε.
Τις επιχορηγήσεις τις δίνετε με νομοσχέδιο που συζητείται με τη διαδικασία και αυτό του επείγοντος. Γιατί; Για να προλάβετε, λέτε, τις προθεσμίες. Τι κάνατε, λοιπόν, δεκαπέντε μέρες με κλειστή Βουλή; Καλύπτατε τον κ. Βενιζέλο; Ισιώνατε τα υποβρύχια, τα οποία για να τα ολοκληρώσετε βέβαια φέρατε και τροπολογία επείγουσα σε άσχετο νομοσχέδιο για να παραχωρήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα σε αυτούς τους απατεώνες που έκλεψαν και λήστεψαν τον ελληνικό λαό;
Εν τω μεταξύ η συζήτηση για το νομοσχέδιο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» εξαφανίστηκε. Την αναβάλατε λόγω καλού προγραμματισμού. Φέρατε, βέβαια, την με αριθμό 1503/189 τροπολογία για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 12 του ν.4250/2014, με τις οποίες καταργούνται ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης. Την μεταφέρετε από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο βέβαια. Την είχατε φέρει εχθές σε νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας. Αναβάλατε και αυτό το νομοσχέδιο, την μαζέψατε και την φέρατε σε αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί;
Οι όποιες διατάξεις για τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού Σχεδίου δεν θα έπρεπε να συζητηθούν στο νομοσχέδιο που ήδη πρέπει να ολοκληρωθεί στην Επιτροπή; Γιατί πάλι έρχονται σε άσχετο νομοσχέδιο; Γιατί σας πιέζουν οι ημερομηνίες; Σας πιέζουν οι ημερομηνίες τελικά; Σας πιέζει η τρόικα; Ποιος είναι αυτός που σας πιέζει;
Σας θυμίζουμε ότι με αυτό το άρθρο 12 του ν.4250/2014, είχατε καταργήσει αυτούς τους φορείς και έρχεστε τώρα με αυτήν την τροπολογία και τι μας λέτε; Μας λέτε ότι για την προώθηση των στρατηγικών στόχων και την εφαρμογή των νέων Ρυθμιστικών Σχεδίων για την Αθήνα, Αττική και Θεσσαλονίκη καταρτίζεται αντίστοιχα και σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 71 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις», ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης στο οποίο ειδικεύονται οι αναγκαίες ενέργειες όλων των αρμόδιων φορέων για την επίτευξη των στόχων τους και ορίζονται τομείς προτεραιότητας.
Ανακύπτει, λοιπόν, η ανάγκη τρίμηνης παράτασης της λειτουργίας τους, δια των υπηρεσιών τους, που έχουν πολυετή εμπειρία και γνώση στο χώρο αρμοδιότητάς τους, να συντάξουν τα παραπάνω Σχέδια Δράσης και να μεριμνήσουν για την έκδοση όποιων άλλων διοικητικών πράξεων απαιτούνται για την έναρξη εκτέλεσης των ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν.
Ως εκ τούτου, λέτε παρακάτω, η προτεινόμενη τρίμηνη παράταση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους Οργανισμούς Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην αρμόδια Διεύθυνση και στα αντίστοιχα Τμήματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όταν ήρθατε και καταργήσατε αυτούς τους φορείς δεν γνωρίζατε ότι θα φέρετε το ρυθμιστικό νομοσχέδιο; Γιατί, λοιπόν, τους καταργήσατε και έρχεστε τώρα για να παίρνετε παρατάσεις;
Εν μέσω όλων αυτών, λοιπόν, εξαφανίζεται και ένα άλλο νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, όπως έχουν εξαφανιστεί, βέβαια, και όλοι οι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί στη Δυτική Μακεδονία πληρώνουν με την υγεία και τη ζωή τους οι πολίτες την ενέργεια που παράγει η ΔΕΗ.
Εσείς θα ξεπουλήσετε τι ακριβώς; Τους πόνους των νεοπλασιών που δημιουργεί η τέφρα; Την οδύνη από τον χαμό των ανθρώπων στα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς; Τη δυνατότητα άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια; Αυτά θέλετε να ξεπουλήσετε; Γι’ αυτό, λοιπόν, κρύβονται οι αντάρτες του γάλακτος; Για να γυρίσουν, λοιπόν, και να πουν στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ότι αυτοί δεν ήταν που είχαν ψηφίσει τις διατάξεις, αλλά να κρύψουν ότι στηρίζουν τη Συγκυβέρνηση που τις ψήφισε. Αυτές, λοιπόν, είναι οι ευαισθησίες που σας διακατέχουν.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καταθέτετε νομοσχέδιο τριακοσίων είκοσι σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και ρωτάμε: Ποιου κατεπείγοντος; Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και ακόμη και το καλύτερο νομοσχέδιο να ψηφίζαμε θα χρειαζόταν δεκαετίες για να εφαρμοστεί. Γιατί, λοιπόν, το καταθέτετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; Γιατί να μην δώσετε το χρόνο στους Βουλευτές να το επεξεργαστούν; Γιατί το θέλει η τρόικα. Ε, και; Αφού, δεν έχουμε βγει στις αγορές; Έχουμε πλεόνασμα είπατε. Δεν υπάρχουν δόσεις μνημονίου. Το μνημόνιο, είχατε πει μέσω του Πρωθυπουργού σας, μας τελείωσε. Επιτέλους, γιατί μας απειλεί η τρόικα και επιτάσσει πώς θα νομοθετούμε μέχρι και το πολεοδομικό και χωροταξικό της χώρας; Ή μήπως δεν έχουν τελειώσει τα μνημόνια και όλα τα υπόλοιπα που λέγατε προεκλογικά ήταν απλά ψέματα;
Είναι αλήθεια ότι ο κύριος Υφυπουργός είναι σοβαρός άνθρωπος και προσπαθεί ειλικρινά να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Γι’ αυτό, λοιπόν, χώρισε το νομοσχέδιο, που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα είχε συντάξει, αφαιρώντας τα δύο τελευταία κεφάλαια. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, τη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο Υφυπουργός και τον τιμά αυτή του η ενέργεια, που αποσκοπεί στην παροχή δυνατότητας επεξεργασίας ενός μικρότερου νομοσχεδίου.
Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Παρά, λοιπόν, την ευγενή προσπάθεια του κ. Ταγαρά, το ζήτημα της χωροταξίας είναι πολύ σοβαρό για να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η παράγραφος 3α του άρθρου 7 και η παράγραφος 11 του άρθρου 8, στις οποίες γίνεται αναφορά σε ειδικά σχέδια περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ανάπτυξης. Αυτά υπήρχαν στο Κεφάλαιο Γ΄ και τώρα δεν υπάρχουν.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να βάζετε τρικλοποδιές στον ίδιο σας τον Υπουργό. Και ύστερα ακούμε ότι έχετε και ευαισθησίες για διαφθορά. Σοβαρευτείτε, λοιπόν. Ευαισθησία στη λογική έχετε και αναισθησία στην καλή νομοθέτηση, ροπή προς την «Μπανανία», που απαιτείται για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν το προτεκτοράτο τους, το οποίο ονειρεύονται, οι συνεργάτες Γερμανοί.
Μάθετε, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε ευαισθησία στην εθνική μειοδοσία και υπάρχουν ακόμη Βουλευτές με φιλότιμο και συνείδηση, που δεν φυλλορροούν τρομαγμένοι, ρίχνοντας τις ασπίδες μπροστά στις απειλές και τις υποσχέσεις. Μάθετε ότι εμείς αποκαλύπτουμε τα σχέδιά σας, ακόμη και όταν μας αποκλείετε από τα κανάλια της διαπλοκής, ακόμη και όταν λασπολογείτε, ακόμη και όταν παραπληροφορείτε, ακόμα και όταν απειλείτε, ακόμη και όταν τάζετε.
Εντέλει, το νομοσχέδιο δεν αποτελεί προϊόν ειδικής μελέτης, αφού ήρθε με αυτόν τον απαράδεκτο νομοθετικό τρόπο στην Ολομέλεια και εμπεριέχει, κατά την άποψή μας, διατάξεις προδήλως αντισυνταγματικές.
Εισάγει εντονότερη σύγχυση στη σχέση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με το χωρικό σχεδιασμό υποβαθμίζοντας την αξία και τη σημασία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακολουθεί τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου σε αντίθεση με το Σύνταγμα με το οποίο οι σχετικές τεχνικές, επιλογές και σταθμίσεις πρέπει να γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναιρώντας τουλάχιστον τις βασικές έννοιες του Εθνικού Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Θα μπορούσε, βέβαια –και είναι κρίμα- να αποτελέσει όπως είπαμε βάση συζήτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, εάν δεν το είχατε βέβαια κουτσουρέψει, εάν δεν το είχατε γελοιοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους και τροϊκανές πιέσεις.
Ευχαριστώ».
Από το Blogger.