Header Ads

Ο Παραλογισμός ενός ασφαλιστικού ταμείου που λέγεται ΟΑΕΕ

Παραλογισμός, αλλά πιστεύω και εκτός πραγματικότητας λειτουργίας, η ύπαρξη του εν λόγω ταμείου που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Αφορμή ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών ασφαλισμένων ανασφάλιστων πλέον (λόγω της οικονομικής δυσχέρειας) που παρακολουθούν τον ωμό εκβιασμό από τις πρακτικές του ταμείου τους, σε σχέση με την είσπραξη των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Την ώρα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το <<ασφαλιστικό τους σπίτι>>, γιατί μέχρι προ κρίσης εποχή όλα ήταν ρόδινα και κανείς δεν μιλούσε, η διοίκηση αντί να βοηθήσει προσφέροντας ευελιξία τόσο στις χρεώσεις όσο και στον τρόπο αποπληρωμής υιοθέτει ολοένα και πιο πιεστικά μέτρα είσπραξης ισχυριζόμενη ότι πιέζεται από την τρόικα .
Δε συζητάμε δε για τις παροχές στους ασφαλισμένους του, ούτε λόγος για το ύψος της σύνταξης που καταβάλλει . Υποχρεώνει τους πάντες να εισφέρουν εδώ και παρά πολλά χρόνια, ενώ δεν είναι σε θέση να καλύψει παρά ένα μικρό μέρος των συντάξεων .
Που σημαίνει πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές ρίχνοντας το υστέρημα σου σε μια << μαύρη τρύπα>> αφού κάνεις δεν εγγυάται ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά .
Η κοινωνική ασφάλιση των Ελεύθερων Επαγγελμάτων είναι ένα <<κρατικό νταβατζηλίκι>>. Είναι προτιμότερο να είσαι ανασφάλιστος και να δουλεύεις και να έχεις καταφέρει να έχεις ένα σπίτι, ώστε να είσαι ελεύθερος παρά να είσαι ασφαλισμένος στο πολυτελέστατο ταμείο που λέγεται <<ΟΑΕΕ>> και να απειλούν την ιδιοκτησία σου. Η ασφάλιση δε με το ζόρι. Ο επαγγελματίας χωρίς δουλειά είναι σε πιο τραγική θέση από έναν άνεργο. Οι εισφορές αυξάνονται, ενώ οι συντάξεις μειώνονται. Οι εισφορές δεν αντιστοιχούν στην εργασία ( όπως ΙΚΑ ) μα ούτε στο τζίρο. Το ύψος καθορίζεται αυθαίρετα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού και όχι του ασφαλισμένου. Η αδυναμία θεωρείται εισφοροδιαφυγή και τιμωρείται ποινικά.
Ας πάμε όμως και στις ρυθμίσεις. Ενώ κανείς δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές (και όλο προστίθενται νέες ) δεν θα μπορέσει ωφεληθεί από μια ρύθμιση που του προσθέτει και τη δόση, αντί να τη μειώνει.
Το αποκορύφωμα του παραλογισμού η διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους και τις οικογένειες τους. Ενώ παράλληλα τις χρεώνει και μάλιστα με τόκο. Πως ζητάς εισφορές για υπηρεσίες που δεν παρέχεις; Δεν καταλαβαίνω είναι κράτος ο ΟΑΕΕ , σε βάρος ποιου του ασφαλισμένου ; Αυτού που καθημερινά παρακαλά για λίγο ρευστό μπας και σωθεί η επιχείρηση στην όποια έχει αφιερώσει τα καλυτέρα χρόνια της ζωής του και να παίρνει την ίδια απάντηση … ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ … Δηλαδή κόψε τον λαιμό σου και δυστυχώς κάποιοι τον έκοψαν τη στιγμή που οι << μεγάλοι της χώρα >> έχουν δάνεια , δουλειές, αλλά και την υποστήριξη του συστήματος και το ελέγχουν .
Βασική προϋπόθεση πρέπει να είναι η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και η κεφαλαιοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών. Ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που αποτελεί καυτό πρόβλημα, ενώ κατά τη συνταξιοδότηση η κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μετατραπεί σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μείωσης σύνταξης. Έτσι θα ύπαρξη και ρευστότητα στο ταμείο του ΟΑΕΕ που καθημερινά χάνει.
Πάντως οι οφειλέτες δημιούργησαν << κίνημα >> για επιστροφή των εισφορών τους. Αυτό που ζητάνε είναι να διαγραφούν τα χρέη στο εν λόγω ταμείο από τα συντάξιμα και να τους δώσουν αναλογικά ότι έχουν πληρώσει . Δημιουργήθηκε ομάδα στο Facebook και επισημαίνουν ότι << δεν πληρώνουμε γιατί δεν έχουμε >> .
Δεν μπορεί ο ΟΑΕΕ να χρεώνει παροχές τις οποίες δεν παρέχει. Χρεώσεις χωρίς παροχές είναι κλοπή. Πρόσφατα η διοίκηση της ΕΣΕΕ απέστειλε σφοδρή επιστολή σε βάρος της διοικητού του ΟΑΕΕ Γεωργίας Κωτιδου με την οποία ζητούσε να << ανασχηματιστεί >> ή ακόμα και να << να παραιτηθεί >>. Διαφορετικά η ΕΣΕΕ θα ζητήσει την αντικατάσταση της.
Σταματήστε λοιπόν τον εκβιασμό με την αποστολή τέτοιων εγγράφων και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις προς όφελος της βιωσιμότητας του οργανισμού αλλά και του ασφαλισμένου. Εκτός αν η κατάρρευση εσόδων των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγήσει στην οριστική στάση πληρωμών, ώστε να γίνει η απελευθέρωση του ασφαλιστικού συστήματος (ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη) και αναδρομικό κούρεμα .
Θα κλείσω με τα λόγια του Αριστοτέλη Ωνάση που << προφήτεψε ότι θα έρθει μια μέρα που η απληστία της ιδιοκτησίας του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους που οι πολλοί μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση».



Αντωνιάδου Μαρία
Από το Blogger.