Header Ads

Κουκουλόπουλος: Η εκλογή Προέδρου ευκαιρία να δείξουμε όλοι ότι είμαστε πατριώτες

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.


1. Βλέπετε εκλογές το φθινόπωρο;
Η πατρίδα μας πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και οι Έλληνες πρέπει να ενωθούμε ξανά. Η Κυβέρνηση Εθνικής ανάγκης έχει αυτή την αποστολή αλλά και η αντιπολίτευση οφείλει να συμβάλει με τη στάση της σ’ αυτή την εξέλιξη. Έτσι αντιλαμβάνομαι το σεβασμό στις θυσίες του Ελληνικού λαού. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις, αντιλήψεις και προτάσεις και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό όμως είναι να ανοίγει μια συζήτηση που αγνοεί το μήνυμα των εκλογών της 25ης Μαΐου. Η κάλπη είχε μηνύματα για όλους μας αλλά δεν έθεσε ζητήματα σταθερότητας. Το βασικότερο όμως μήνυμα της κάλπης είναι ότι οι πολίτες δε θέλουν πόλωση και μονοκομματικές κυβερνήσεις. Μας το λένε εκκωφαντικά για 3η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Είμαστε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας και η δημόσια συζήτηση είναι χρήσιμο να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος και όχι σε σενάρια πρόωρων εκλογών. Αν δε σεβόμαστε τις θυσίες του Ελληνικού λαού ας σεβαστούμε τουλάχιστον την ετυμηγορία του.
2. Είναι εφικτή η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή από τη στιγμή που η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια λαμπρή ευκαιρία να δείξουμε όλοι ότι είμαστε πατριώτες και δημοκράτες και βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Αυτή η στάση πιστεύω ότι συμπεριλαμβάνει και τη ΔΗΜΑΡ και πολλούς από τους ανεξάρτητους Βουλευτές και φυσικά το ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν αγωνίζεται περί του αντιθέτου. Είναι πράγματι εκπληκτικό να παρακολουθεί κανείς τους λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αποστασίας. Εδώ και 2 χρόνια η ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών μεγαλώνει διαρκώς υπό τις ιαχές του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα τους απειλούν με την κατηγορία της αποστασίας αν ψηφίσουν ΠτΔ. Πριν από λίγους μήνες καλούσαν εμάς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουμε την Κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη και την ιστορία της αλλά δε χρειάζεται και να το δείχνει τόσο κραυγαλέα.
3. Ποια λάθη της Τρόικας θα ζητήσετε να διορθωθούν;
Δεν πρόκειται για διόρθωση λαθών αλλά για διαρκή διαπραγμάτευση που διεξάγει κεντρικά η Κυβέρνηση. Έχει σημασία ωστόσο να σταθούμε σε ένα ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών. Η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα σημείωσε πανευρωπαϊκά πενιχρές επιδόσεις. Η θεωρία ότι ανατρέπουμε τους Ευρωπαϊκούς συσχετισμούς με Ελληνική πρωτοβουλία έπεσε στο κενό. Η Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης έπρεπε να απασχολεί σοβαρά το ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Αντ΄ αυτού ο κ. Τσίπρας προτίμησε άλλες επιλογές που αν μη τι άλλο δεν παράγουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον Ελληνικό λαό.
4. Ζητήσατε να μην προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις της "μικρής ΔΕΗ", της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Μα τα έχετε ψηφίσει αυτά, είναι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας...
Είπα το αυτονόητο ότι το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος. Δεν έχω υπ’ όψη μου ούτε έναν που να ισχυρίζεται το αντίθετο. Ειδικά για τη ΔΕΗ αυτό που ψήφισα τον Ιούνη του 2011 το στηρίζω και το πιστεύω και είναι ο στρατηγικός επενδυτής. Είναι η μείζων διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της ενέργειας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα, στο λαϊκό εισόδημα αλλά και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης. Έχει τεράστια σημασία αυτή την εξέλιξη να τη διαφυλάξουμε και να την επιταχύνουμε.
5. Αν "ξηλωθεί" το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της διαθεσιμότητας-απολύσεων, τι μένει από τις συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας;
Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μία προτεραιότητα υπάρχει και δεν είναι άλλη από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Δεν χρειάζεται να ξηλώσουμε τίποτα ενδεχομένως πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.
Αυτό που είναι δυσάρεστο είναι να μένουμε στη στενή οπτική των προαπαιτούμενων και να μην ανοίγουμε γρήγορη περπατησιά.
Η νέα ΚΑΠ για να αναφερθώ σε ένα θέμα αρμοδιότητάς μου είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα και έχει σημασία να κάνουμε παράλληλα στέρεα βήματα στο κρίσιμο ζήτημα του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ( ενέργεια, φορολογία, κλπ). Οποιαδήποτε συζήτηση με το πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και το αγροτικό πετρέλαιο. Στον πρωτογενή τομέα πρέπει να δοθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η μεταμνημονιακή ατζέντα είναι σήμερα η μεγάλη εικόνα.
6. Μήπως η νέα διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών-λαϊκιστών;
Δεν ξέρω ποιοι ανήκουν στο ένα και ποιοι στο άλλο στρατόπεδο. Σ΄ αυτούς όμως που διακινούν τέτοιες θεωρίες θα θυμίσω την ιστορική φράση του Μιτεράν «μεταξύ της προεκλογικής και της μετεκλογικής περιόδου μεσολαβεί ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός, οι εκλογές».
Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι η χώρα δε μπορεί να είναι επ’ άπειρον εργαστήριο νεοφιλελεύθερων εμμονών.
7. Από την πλευρά των εταίρων δεν φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για στροφή. Έχετε άλλη εκτίμηση;
Δε συμφωνώ με την εκτίμηση αυτή γιατί μηνύματα πήραμε όλοι στις εκλογές. Η αποχή και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών προβληματίζουν όλους τους Ευρωπαϊκούς ηγέτες. Από την άλλη οι επιτυχίες μας έχουν αναγνωριστεί από όλους και μην ξεχνάτε και από τις αγορές.
8. Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, πώς θα προλάβει να συγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη;
Η Δημοκρατική παράταξη δε νοείται χωρίς το ΠΑΣΟΚ που είναι ο βασικός κορμός της.
Είμαστε αντίθετοι στις πρόωρες εκλογές αλλά δεν τις φοβόμαστε κιόλας.
Τώρα αν θέλετε να σχολιάσω το γεγονός ότι δρομολογούνται ξεχωριστές διαδικασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και κάποιοι εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν τα στερεότυπα περί μη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα σας πω αυτό που είπε ο Οιδίπους στο Μάντη Τειρεσία : « …Τυφλός τ΄ωτά, τον τε νουν, τα τ΄ όμματα ει ..» «Εσύ είσαι τυφλός στα αυτιά, στη σκέψη και στα μάτια».
9. Και τι Δημοκρατική Παράταξη θα είναι αυτή; Αφού δεν έρχεται το Ποτάμι, ούτε η ΔΗΜΑΡ;
Η Δημοκρατική παράταξη έχει νόημα μόνο με την κοινωνία μπροστά και αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία όχι όμως και την απόφαση.
Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη ιδρυτικού γεγονότος για τη Δημοκρατική παράταξη, την κεντροαριστερά, την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία. Σε αυτό το ιδρυτικό γεγονός θέση έχουν όλα τα κόμματα, οι κινήσεις και σημαντικές προσωπικότητες που κινούνται ιδεολογικοπολιτικά στον ίδιο χώρο. Θέση έχουν επίσης οι δυνάμεις της παράταξης στα συνδικάτα, τους συνεταιρισμούς, τα επιμελητήρια. Η πλειοψηφία όμως ενός ιδρυτικού συνεδρίου πρέπει να αναζητηθεί στους εκλεγμένους στους 2 βαθμούς αυτοδιοίκησης στις πρόσφατες εκλογές γιατί έχουν πρόσφατη και ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση. Ένα τέτοιο σώμα είναι δεδομένο ότι νομιμοποιείται να συζητήσει και κυρίως να αποφασίσει για όλα.
Από το Blogger.