Header Ads

«Η κυβέρνηση μετατρέπει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές στα σπίτια τους»

Δήλωση της Ευγενίας Ουζουνίδου, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης
Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά. Με το νέο πλαίσιο «αντιμετώπισης και διευθέτησης των κόκκινων δανείων», που θεσπίζεται από την αρχή του 2015 μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1582 (16/06/2014 ), έρχεται ο χειρότερος εφιάλτης για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια: Οι ιδιοκτήτες γίνονται ενοικιαστές στα σπίτια τους.


Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, τα νοικοκυριά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ωθούνται να μεταβιβάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους είτε στις τράπεζες είτε σε τρίτους, όπως ξένα fund, υπογράφοντας «σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης».

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια πρόκληση στους πολίτες, που αυτή τη στιγμή βιώνουν τις σκληρές συνέπειες των μνημονίων, και είναι ένα δώρο στα ξένα fund, που θα αγοράσουν πακέτα κόκκινων δάνειων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αγοράσουν τα ακίνητα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά στη συνέχεια να έχουν και εξασφαλισμένα έσοδα από τους πρώην ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα είναι ενοικιαστές του σπιτιού τους.

Η κυβέρνηση προσφέρει βορά στα κερδοσκοπικά κεφάλαια τους πιο αδύναμους πολίτες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η τρόικα, επειδή τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης των ελληνικών νοικοκυριών είναι υψηλά, έχουν ξεκινήσει μια επίθεση χωρίς προηγούμενο, προκειμένου οι δανειστές της χώρας να υφαρπάξουν την περιουσία των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Για το λόγο αυτό έχουν νομοθετήσει και μια σειρά από φορολογικά μέτρα που στόχο έχουν την καταλήστευση της ακίνητης περιουσίας των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών.

Η μόνη λύση είναι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει:

1. Ολική διαγραφή των χρεών (ισχύει για χρέη ευπαθών ομάδων, για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους αστέγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως ανέργους κ.λ.π. που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου).

2. Απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό ή την Εταιρεία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους.

3. Απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρείες.

4. Μέτρα που προτείνουμε και για άλλες περιπτώσεις διαβίωσης:

ü Περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού, ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση (με εξαίρεση τα πολύ υψηλά εισοδήματα).

ü Αναλογική κατανομή του ανωτέρω διαθεσίμου ποσού, σε περίπτωση συρροής περισσότερων δανειακών υποχρεώσεων.

ü Μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα χρόνια του Μνημονίου.

ü Μη επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας.

ü Να συμπεριληφθούν στα προγράμματα ρύθμισης και στις απαγορεύσεις πλειστηριασμών τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και να ακυρωθεί η σύμβαση τιτλοποίησής τους.

ü Το πρόγραμμα ρύθμισης και το καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα πρέπει να επεκταθεί και σε δανειολήπτες εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες που έχουν στεγαστικά δάνεια ή οφειλές διασφαλισμένες με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, σε οφειλές προς άλλους φορείς όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ, κλπ, αλλά και στις αγροτικές ιδιοκτησίες των μικροκαλλιεργητών.

Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια εντάσσεται στη συνολική πρότασή μας για τον τραπεζικό τομέα, καθιστώντας τον έναν από τους τρεις βασικούς και άμεσης προτεραιότητας άξονες, μαζί με τη δημόσια ιδιοκτησία και τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και την ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.

Καλούμε τους πολίτες να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό μέτωπο για την προστασία των σπιτιών των λαϊκών στρωμάτων «Κανένα σπίτι στα χέρια των τραπεζών και των αρπακτικών κερδοσκοπικών fund»
Από το Blogger.