Header Ads

Η ΔΕΗ προετοιμάζεται για τον πόλεμο τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η ΔΕΗ στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σχετικά με τις επικείμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να ξεκινήσουν να διενεργούνται από το ερχόμενο φθινόπωρο. Η εταιρεία παρουσίασε χθες μελέτη της εταιρείας Booz & Co., η οποία παρουσιάζει ακριβό μεν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνιτικά αποθέματα, αλλά αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στο χαμηλής ποιότητας λιγνιτικό απόθεμα της χώρας.


Συγκεκριμένα η μελέτη παρουσιάζει μια άκρως ανταγωνιστική και παραγωγική ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Το κόστος εκσκαφής, εξαγωγής και διαχείρισης του λιγνίτη είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες οκτώ χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία, οι οποίες συμμετέχουν στη αξιολόγηση της Booz & Co. Ωστόσο, η χαμηλή θερμογόνος δύναμη του ελληνικού λιγνίτη καθιστά τη ΔΕΗ και το παραγόμενο προϊόν ανά μεγαβατώρα το ακριβότερο και φυσικά το πιο βρόμικο, αφού εκλύει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας επιπλέον την επιχείρηση.

H μελέτη της Booz & Co. συνέκρινε στοιχεία του 2012 από οκτώ χώρες, Ελλάδα, Γερμανία, Σερβία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Πρόκειται για χώρες με εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύ μεγαλύτερη των 2 γιγαβάτ (GW). Για την Ελλάδα το κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ανά μεγαβατώρα υπολογίσθηκε σε 59,93 ευρώ (ευρώ/MWh). Στις υπόλοιπες χώρες το κόστος υπολογίστηκε μεταξύ 32 ευρώ/MWh (Βουλγαρία) και 54,2 €/MWh (Ρουμανία). Στις ίδιες χώρες όμως τα αποθέματα λιγνίτη φέρουν θερμογόνο δύναμη που κυμάνθηκε μεσοσταθμικά από 1.605 χιλιοθερμίδες ανά κιλό (kcal/kg) στη Βουλγαρία έως 2.915 kcal/kg στην Τσεχία. Στην Ελλάδα η θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 1.200 kcal/kg και είναι μακράν ο φτωχότερος θερμογόνος λιγνίτης. Αυτό, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «οδηγεί μονοσήμαντα σε υψηλότερο κόστος παραγωγής», ενώ σύμφωνα με την Booz & Co., αν ο ελληνικός λιγνίτης είχε τη θερμογόνο δύναμη του γερμανικού, τότε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα θα έφτανε τα 49 ευρώ/MWh, χαμηλότερα δηλαδή από το κόστος της Γερμανίας.

«Τα συμπεράσματα αυτά διαψεύδουν πλήρως ατεκμηρίωτες αιτιάσεις που διατυπώνονται συχνά περί αναποτελεσματικής εκμετάλλευσης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ που δήθεν οδηγεί σε αύξηση του κόστους της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χθες η ΔΕΗ. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για συστηματική παρακολούθηση του κόστους της, «προβαίνοντας συστηματικά σε συγκρίσεις με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες». Τα μηνύματα αυτά προορίζονται τόσο για το κοινό της χώρας, όσο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία σύντομα πρόκειται να καθορίσει τις τιμές στις διενεργούμενες δημοπρασίες που θα ξεκινήσουν το επόμενο φθινόπωρο.

kathimerini.gr

Από το Blogger.