Header Ads

Κάλεσμα του “Ρεύματος Πολιτών Εορδαίας” για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Την 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο,με σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
Σήμερα, 128 χρόνια μετά, η κατάσταση στη χώρα μας μοιάζει πολύ χειρότερη από του τότε.Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου η χώρα έχει μπει στο γύψο.Ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει εξαρθρωθεί,οι υγιείς δημόσιες επιχειρήσεις πωλούνται κοψοχρονιά (βλ. ΔΕΗ) στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και το οχτάωρο μοιάζει για όνειρο θερινής νυκτός.
Όλες αυτές οι πολιτικές έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στην δική μας πόλη.Η καταστροφή του παραγωγικού ιστού και το ξεπούλημα της ΔΕΗ καθώς και η μεταφορά της ΔΟΥ στην Κοζάνη αλλά και η σταδιακή υποβάθμιση του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, έχουν μετατρέψει την πόλη σε κρανίου τόπο.Η σημερινή δημοτική αρχή παρακολουθεί την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται με σηκωμένα τα χέρια,καθώς είναι όμηροι των επιλογών τους οι οποίες είναι ουσιαστικά η εφαρμογή των Μνημονίων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ξεκινώντας από αυτή την Πρωτομαγιά καλούμε τους νέους της Εορδαίας να σταθούμε απέναντι στην βαρβαρότητα, να σταματήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή και να χαλάσουμε τα σχέδια τους που θέλουν τον Δήμο μας αδύναμο, φοβικό και διαλυμένο.Να κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη και θεσμικό,εργαλείο μιας άλλης αυτοδιοικητικής πραγματικότητας.Να συντρίψουμε το σκοτάδι της διαπλοκής, να φέρουμε τα πραγματικά μας προβλήματα στο φως και την διαφάνεια σε όλες τις δομές της διοίκησης. Πάνω από αυτούς και τους εντολοδόχους τους, βρίσκονται οι δικές μας ανάγκες και το επιτακτικό καθήκον για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Εορδαίας.
Καλούμε όλο τον λαό της Εορδαίας την Πέμπτη στις 10:30 στην Κεντρική Πλατεία
Για την Εορδαία που ονειρευόμαστε, για τον τόπο που μας αξίζει να ζούμε.
Για την Εορδαία του μέλλοντος μας!
Από το Blogger.