Header Ads

Προβληματική η λειτουργία σημαντικών μονάδων (κλινικών και τμημάτων) του Μποδοσάκειου

Σοβαρά ζητήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα, η ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, μιας και είναι στελεχωμένη από έναν και μόνο ιατρό.
Σημειώνεται κι έχει επισημανθεί στο πρόσφατο παρελθόν, με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο σας, τον Ιανουάριο του 2013, ότι η ογκολογική Μονάδα είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία και καλύπτει έναν πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων. Με βάση τις δυνατότητες της Μονάδας, εξυπηρετείται ο μέγιστος αριθμός των ασθενών και έτσι οι πολίτες δεν αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου, κόπου και εξόδων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο μοναδικός ιατρός έχει υπό την ευθύνη του έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών, που συνεχώς αυξάνεται, όχι μόνο δεν του παρέχεται βοήθεια με την πρόσληψη κάποιου έστω επικουρικού ιατρού (αν και υπήρξαν σχετικές υποσχέσεις από πολλά υπεύθυνα πρόσωπα), αλλά μειώνεται και το νοσηλευτικό του προσωπικό, εξωθώντας τον έτσι σε παραίτηση.

Σοβαρό πλήγμα, επίσης, που οδηγεί στη διάλυση του Ιατρείου Πόνου και στην υποβάθμιση της ανωτέρω Ογκολογικής Μονάδας, αποτελεί η απόφαση των ιθυνόντων να αποσπαστεί ένας από τους τρεις αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι, επιλέγοντας τη γνωστή μέθοδο του «μπαλώματος», αποφάσισαν να δώσουν «λύση» στο μόνιμο πρόβλημα της οριακής στελέχωσης των Νοσοκομείων της περιοχής, αποσπώντας από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο έναν αναισθησιολόγο, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Αυτή την περίοδο έχει ανασταλεί η μετακίνηση του αναισθησιολόγου, αλλά σε λίγο θα προκύψει πρόβλημα, καθόσον η θέση επικουρικού αναισθησιολόγου στην Κοζάνη δεν καλύφθηκε λόγω μη ύπαρξης ενδιαφέροντος από κάποιον αναισθησιολόγο. Άρα οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο της Κοζάνης είναι δύο, ενώ στην Πτολεμαΐδα τρεις.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο εκτελούνται πάνω από 3.500 χειρουργεία ετησίως, υπερδιπλάσια από όσα στα άλλα Νοσοκομεία μαζί της Δυτικής Μακεδονίας. Με την απόφαση να αποσπαστεί ο αναισθησιολόγος, «παγώνει» η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου και παρηγορητικής αγωγής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, καθώς δεν μπορούν να το λειτουργήσουν οι εναπομείναντες δυο αναισθησιολόγοι, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Το Ιατρείο Πόνου, στα χρόνια της λειτουργίας του ανακούφισε τον πόνο χιλιάδων ασθενών –και όχι μόνο καρκινοπαθών- και στάθηκε στο πλευρό τους.

Σημειώνεται πως το ιατρείο πόνου το λειτουργούν οι δύο από τους τρεις αναισθησιολόγους και ο αποσπασθείς είναι ο ένας από τους δύο. Άρα δεν είναι μόνο ζήτημα φόρτου εργασίας, αλλά και έλλειψης ενός γιατρού. Η λειτουργία του με τους δυο εναπομείναντες αναισθησιολόγους κρίνεται πλέον αδύνατη.

Είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους μέτρα δε λύνεται κανένα πρόβλημα στο χώρο της Υγείας στον Νομό Κοζάνης, αλλά αντίθετα και το προσωπικό του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου αποψιλώνεται και δεν στελεχώνεται επαρκώς το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο επίσης έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού).

Επιπλέον στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο η ωτορινολαρυγγολογική κλινική έκλεισε λόγω μη ύπαρξης ιατρού, καθότι ο Διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε.

Η Μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με δύο ιατρούς, επαναλαμβάνουμε ότι η ογκολογική μονάδα λειτουργεί με έναν, ενώ είναι απαραίτητοι δύο και τρείς.

Η ουρολογική κλινική λειτουργεί προβληματικά με δύο ιατρούς.

Τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα λόγω μη ύπαρξης ειδικευόμενων γιατρών, αφού φεύγουν στο εξωτερικό.



Κατόπιν τούτων και,

Επειδή, η παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί συνταγματική επιταγή για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες,

Επειδή δεν είναι δυνατόν να επιδεινώνεται η υγεία των πολιτών λόγω αβλεψιών, παραλείψεων, λάθους σχεδιασμού των αρμοδίων και μάλιστα σε μία περιοχή αφενός επιβαρυμένη περιβαλλοντικά (λόγω λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), αφετέρου με μεγάλο αριθμό εργατικών ατυχημάτων,

Επειδή είναι τεκμηριωμένη επιδημιολογικά αυξημένη επίπτωση νεοπλαστικών παθήσεων στην περιοχή της Πτολεμαΐδας,

Επειδή η λύση αποσπάσεων ιατρών μεταξύ των δύο νοσοκομείων αποδυναμώνει και τα δύο νοσοκομεία όχι μόνο μην επιλύοντας τα προβλήματα αλλά δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα



Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις για την λειτουργία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και των λειτουργικών του μονάδων, όπως η Ογκολογική Μονάδα και το Ιατρείο Πόνου;

- Τι προτίθεται να πράξει και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την εύρυθμη λειτουργία των δύο νοσοκομείων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, για την επαρκή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

- Τι κίνητρα σκοπεύει να δώσει το Υπουργείο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων στην ΠΕ Κοζάνης αλλά και σε παρόμοιες περιφερειακές ενότητες;



Η ερωτώσα βουλευτής

Ευγενία Ουζουνίδου
Από το Blogger.