Header Ads

Συνέντευξη Γιάννη Μηλιού στους New York Times

Ο Γιάννης Μηλιός, υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο  Jim Yardley  των  New York Times (Επικεφαλής του γραφείου των New York Times στην Ευρώπη) επισήμανε μεταξύ άλλων:



-Από το 2012 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχει γίνει μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας. Οι μισθωτοί έχασαν περίπου το 50% από την αγοραστική αξία του διαθέσιμου εισοδήματός τους μέσα από μειώσεις μισθών, υπερφορολόγηση, ανεργία και συρρίκνωση της κοινωνικής τους ασφάλισης .
-Αντιθέτως το μεγάλο κεφάλαιο ωφελήθηκε. Κέρδισε μερίδιο αγοράς μέσω του κλεισίματος πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δημιουργήθηκαν ολιγοπωλιακές συνθήκες σε πολλούς κλάδους (όπως π.χ. στις τράπεζες που περιορίστηκαν σε 4 «συστημικές») και αυξήθηκαν τα οφέλη από ενδο-ομιλικές συναλλαγές, που αποκρύβουν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, λόγω και της σκόπιμης αδρανοποίησης των φορολογικών μηχανισμών.
-Ακόμα και ο γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας εκτίμησε σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως την απώλεια δημοσίων εσόδων από τις πρακτικές αυτές αλλά και από παράνοες δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων.
-Αναφερόμενος στο σχέδιο της Αριστεράς για την Ευρώπη ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι η Γερμανία δεν δανείζει την χώρα μας απευθείας σαν κράτος, αλλά μέσα από την κρατική τράπεζα ανασυγκρότησης KFW. Αυτό συμβαίνει για να δυσκολευτεί μια αυριανή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της για συμψηφισμό με τις διεκδικούμενες γερμανικές αποζημιώσεις.
-Απαντώντας στην ερώτηση των New York Times για το «πώς βλέπει το "ποτάμι"», ο Γιάννης Μηλιός σημείωσε ότι «όπως θρυλείται, το "Ποτάμι" σχεδιάστηκε ως "εκλογική παγίδα" υποστηριζόμενη από μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα στην οποία όμως πέφτει μέσα το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».
-Σε αρκετές ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Μηλιός  εξήγησε ότι στην ηγεσία και στα μεσαία στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται ναζιστές και όχι απλά φασίστες και πως ο ναζισμός πάντα στην ιστορία του εκπαιδεύει «τάγματα εφόδου» για να κακοποιούν και να δολοφονούν  μετανάστες και αριστερούς. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι τους ψηφίζουν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ότι έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα «τιμωρήσουν το σύστημα». Επίσης έλκονται από την αίσθηση δύναμης που αναδίδει η οργάνωση μέσω των ταγμάτων εφόδου και των καταδρομικών τους πράξεων.    Εφόσον όμως συγκροτηθούν δομές αλληλεγγύης και συναπόφασης, θα εξαφανιστούν τα κοινωνικά αίτια που γεννούν το ναζισμό και συνακόλουθα θα εξαφανιστεί και η κοινωνική επιρροή των ναζιστών.
-Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτοχρόνως αναφέρεται σαν «συμβιβασμένος» και «εξτρεμιστικός» ο Γιάννης Μηλιός σημείωσε ότι αυτά αποτελούν «παλιά ξεπερασμένη προπαγάνδα»: Ανάλογα με το σε ποιο κοινό αναφέρονται, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν μια την μία και μια την άλλη «αφήγηση».
-Τέλος για τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ο Γιάννης Μηλιός είπε ότι «δεν γίνεται ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι είναι σε εξέλιξη ένα success story και ότι παράλληλα ενδέχεται να καταστραφεί οικονομικά η χώρα αν υπερψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ»… Οι πολίτες γνωρίζουν ότι το success story του κ. Σαμαρά αφορά μόνο την ολιγαρχία, για την κοινωνική πλειοψηφία η καθημερινότητα επιδεινώνεται διαρκώς.
Από το Blogger.