Header Ads

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Πτολεμαΐδας – Εορδαίας: Ομιλία 1η Μάη

Εργαζόμενες – εργαζόμενοι Συνταξιούχοι – άνεργοι

Η 1Η Μάιου είναι μία ιστορική ημέρα πάλης και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους.



Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, τα εργατικά δικαιώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση αμφισβήτησης και κατάργησης από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες νεοφιλελεύθερες ισοπεδωτικές πολιτικές.

Η φετινή Πρωτομαγιά σημαδεύεται από το κλείσιμο 4 χρόνων οικονομικής και κοινωνικής βαρβαρότητας ενάντια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες.

Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είδαμε να μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω, στον εργασιακό μεσαίωνα.

Για το λόγο αυτό σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι, σε όλο τον πλανήτη απεργούμε και διαδηλώνουμε τιμώντας τους αγώνες και τις κατακτήσεις τόσων ετών, που βλέπουμε σιγά σιγά να ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλο.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.

Είμαστε όλοι ξανά στους δρόμους γιατί όπως φαίνεται το βαρέλι τελικά δεν έχει πάτο και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό.

Η κυβέρνηση με την αγωνία να ικανοποιήσει άμεσα τους δανειστές της, ακολουθεί και πάλι τη γνωστή διαδικασία του τεράστιου σε έκταση νομοθετήματος με κρυφές διατάξεις.

Το νέο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ένα πολυνομοσχέδιο που με έντεχνο τρόπο κρύβει μέσα στα άρθρα του απαράδεκτες και καταστροφικές ρυθμίσεις που καταργούν στην ουσία κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη κατακρεουργημένο κοινωνικό κράτος.

Μέσα σε 4 άρθρα η κυβέρνηση ισοπεδώνει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και κάθε ίχνος δικαίου

καταργώντας τις παροχές μητρότητας, το οικογενειακό επίδομα, τις τριετίες,
οδηγώντας τους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς σε ψίχουλα,
δίνοντας στην προσωρινή απασχόληση μόνιμο χαρακτήρα,
συρρικνώνοντας κάθε επαγγελματικό κλάδο απασχόλησης,
μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη πενιχρές συντάξεις,
δίνοντας τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών κατά 3,9% με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά μας ταμεία και ο ΟΑΕΔ να χάνουν από 1 δις ετησίως, να καταρρεύσουν οι συντάξεις μας και η κοινωνική προστασία των ανέργων.
Καταργούνται διαδοχικά οι τριετίες προϋπηρεσίας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ το 2017, ενώ παράλληλα νομοθετήθηκε μια νέα (Τρίτη) κατηγορία κατώτατου μισθού, αυτή των μακροχρόνια ανέργων (άνεργοι άνω του ενός έτους), που θα είναι μειωμένος κατά 15%.
Επεκτείνεται, γενικεύεται και μονιμοποιείται το δουλεμπορικό καθεστώς ενοικίασης των εργαζομένων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, καθιστώντας την ενοικίαση κύρια μορφή απασχόλησης.

Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 30 Μάρτη, μαζί με την περίφημη «Συμφωνία» Τρόικας – Κυβέρνηση, είναι ακόμα πιο καταστροφικά από τα προηγούμενα, καθώς:

Οριστικοποιείται η πλήρης κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, μέσα από το κόλπο της «πιλοτικής εφαρμογής» στις τουριστικές περιοχές.
Άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών νόμων καθώς οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται σε αυτούς σε καμία περίπτωση δε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αντιθέτως θα προσθέσουν στρατιές νέων ανέργων.

Οι επόμενοι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι, καθώς αναμένεται σύντομα να νομοθετήσουν:

• την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αφήνοντας ελεύθερους τους εργοδότες να απολύουν μαζικά τους εργαζόμενους, εκτοξεύοντας τους δείκτες ανεργίας στα ύψη.

• την κατάργηση του δημοκρατικού δικαιώματος κήρυξης των απεργιών .

• την αλλαγή ή/και κατάργηση ακόμα και του συνδικαλιστικού νόμου (Ν. 1264/82) με στόχο την εξαφάνιση των συνδικάτων και την μετατροπή τους σε πειθήνια μνημονιακά όργανα.



Απέναντι σε όλα αυτά λέμε ΌΧΙ και αντιστεκόμαστε.

Σήμερα από όλες τις πλατείες της Ελλάδας πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και Τρόικα ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν έχουμε άλλες αντοχές.

Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

Σεβασμό στους δημοκρατικού θεσμούς. Καμία παρέμβαση στην άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων
Πάταξη της ακρίβειας και των Καρτέλ. Μείωση των τιμών και όχι των μισθών και των συντάξεων.

Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επαναδιαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού.
Οριστικό τέλος στις φοροεπιδρομές κατά των μικρομεσαίων και στην προστασία των μεγαλοοφειλετών. Θέλουμε επιτέλους ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Διασφάλιση από το κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημοσίων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση.

Για τον τόπο μας, την Εορδαία και την ευρύτερη περιοχή καλούμαστε ξανά να δώσουμε έναν ακόμα σκληρό αγώνα αυτή τη φορά για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας που για 60 ολόκληρα χρόνια προσφέρει τα μέγιστα στην Ελληνική Οικονομία και αποτελεί τον πυρήνα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο και ο συνδικαλιστικός κόσμος θα συνεχίσουν δυναμικά να μάχονται για να παραμείνει ζωντανή η περιοχή μας.

Για μία ισχυρή ΔΕΗ, για υπηρεσίες με σωστή στελέχωση που θα λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για ανάπτυξη και για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Συνταξιούχοι, άνεργοι,

Η κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από εμάς που συνεχίζουμε να σηκώνουμε αποκλειστικά το βάρος για την αντιμετώπισή τους.

Εμείς ήμαστε αυτοί που παράγουμε, πληρώνουμε φόρους και δημιουργούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Απέναντί μας βρίσκονται όλοι αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο, όλοι αυτοί που συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, όλοι αυτοί που παραμένουν στο απυρόβλητο για τα κακουργήματά τους απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια.

Γι΄ αυτό η ενότητα όλων των εργαζομένων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι απαραίτητα όπλα για την διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων.

Ο δικός μας αγώνας, και μόνο, θα φέρει την αλλαγή, τις φιλεργατικές και αναπτυξιακές λύσεις προς όφελος του λαού και όλης της χώρας.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από εμάς, πηγάζουν από το λαό.

Επιβάλλεται εδώ και τώρα να μπει τέλος στον αυταρχισμό, στη λιτότητα, στην εξαθλίωση.

Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην εργασία.

1η ΜΑΗ σημαίνει: Αγώνας – Αντίσταση – Αντίδραση.

Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να προστατέψουμε τα εναπομείναντα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Για αξιοπρεπείς μισθούς, για πλήρη απασχόληση, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση και επισφαλή εργασιακή σχέση.

Όλοι μαζί να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και τη βίαιη κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Για την υπεράσπιση της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας – Υγείας – Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όλοι μαζί να αντιδράσουμε στα προεκλογικά ψίχουλα και στις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις που σκορπίζει η κυβέρνηση και δεν ξεγελούν πλέον κανέναν εργαζόμενο, κανέναν άνεργο, κανέναν Έλληνα πολίτη.

Να ακυρώσουμε την κυριαρχία και τη δικτατορία των αγορών και των τραπεζιτών.

Αυτήν την Πρωτομαγιά πρέπει και μπορούμε να δώσουμε ένα μεγάλο και δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους παράνομους εργοδότες που εκμεταλλεύονται την κρίση προς όφελος τους.

Να επιβάλλουμε συνθήκες ΕΙΡΗΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣ.

Η Ενότητά μας είναι η Δύναμή μας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Από το Blogger.