Header Ads

Σκάνδαλο Energa-Hellas Power: «Άφαντο» το Δημόσιο, «υπερασπιστής» ο Βορίδης

Το νόμιμο είναι πάντοτε και ηθικό;

Πλήθος ερωτηματικών δημιουργεί αφενός η στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν παρέστη όπως τουλάχιστον θα περίμενε κανείς, στην εκδίκαση της υπόθεσης Energa - Hellas Power, δύο εταιρειών που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο κατά 270 εκατ. ευρώ, και αφετέρου η απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη να αναλάβει την υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης.


Οι δύο εταιρίες, με τις «πλάτες» ή με τις παραλείψεις κάποιων, κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, καθώς ενώ εισέπρατταν το χαράτσι της ΔΕΗ, τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη 19 στελέχη των δύο εταιρειών, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, επικαλούμενος έλλειψη αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.

Η αναίρεση συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, απόντος του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα δηλαδή που το κράτος στρέφεται εναντίον απλών πολιτών ακόμα και για μερικές εκατοντάδες ευρώ, επιλέγει -ίσως από ολιγωρία - να μην παραστεί καν ως πολιτική αγωγή στη δίκη, ελαφρύνοντας ουσιαστικά τη θέση των κατηγορουμένων και ενισχύοντας τους ισχυρισμούς εκείνων που υποστηρίζουν ότι για μία ακόμα φορά όσοι καταχρώνται δημόσια χρήματα...στο τέλος «βγαίνουν λάδι» γιατί τα «έφαγαν και εξακολουθούν να τα τρώνε όλοι μαζί»

Το γεγονός προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ αυτών και του τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο οποίος δήλωσε ότι «προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση Σαμαρά διότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στην δίκη των υπευθύνων των εταιρειών Energa και Hellas Power οι οποίοι υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και το "Χαράτσι της ΔΕΗ" το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι ιδιαίτερα προκλητικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες να καλύπτει τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι καταχράστηκαν δημόσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η μη παράσταση του υπουργείου Οικονομικών ως πολιτική αγωγή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Στουρνάρα και για την κυβέρνηση συνολικά.

«Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν σύντομα στον ελληνικό λαό γιατί χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους καταχραστές και απατεώνες», τόνισε ο κ. Πετράκος και πρόσθεσε:

«Εκτός βέβαια από την παράβαση καθήκοντος η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. είναι υπόλογη και για σαφείς ενδείξεις διαπλοκής, διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της κ. Βορίδης. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην Ν.Δ. ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό».

Μετά τις αντιδράσεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και του Τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην έκδοση ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η βούλησή του για την καταδίκη των υπευθύνων και την απόδοση στο Δημόσιο των ποσών που υπεξαιρέθηκαν»

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση των κακουργηματικών πράξεων (υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κοκ) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, εταιρειών του Ελληνικού Δημοσίου (ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), καθώς και των ΟΤΑ, από τους εκπροσώπους των εταιρειών ENERGA POWER ΑΕ., ΚΕΝΤΩΡ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΑΕ και HELLAS POWER ΑΕ., ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι ο φάκελος της ποινικής αυτής υπόθεσης έχει χρεωθεί στο αρμόδιο Γραφείο Νομικού Συμβούλου Φορολογίας, το οποίο έχει την ευθύνη του δικαστικού χειρισμού της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και προστίθεται ότι με εντολή του υπουργού Οικονομικών κατόπιν της επικοινωνίας του με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά την οποία κατέστη σαφές ότι δεν έχει απωλεσθεί κανένα ουσιαστικό ή δικονομικό δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου, προβάλλοντας το σύνολο των νομίμων αξιώσεών του κατά των κατηγορουμένων.

«Προκειμένου να μην υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση και προς αποκατάσταση της αλήθειας, είναι σαφές, ότι κατά τη δικάσιμο της 28.4.2014, η υπόθεση δεν μπορούσε να εισαχθεί για ουσιαστική εκδίκαση (εξαιτίας δικονομικών ζητημάτων, όπως και έγινε), λόγω του ότι εκκρεμούσε αναίρεση κατά του υπ' αριθμόν 365/2014 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι αυτονόητο ότι, κατά την ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, η οποία και θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα παρασταθεί, όπως πάντοτε παρίσταται κατά την ουσιαστική εκδίκαση των υποθέσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ασκώντας πολιτική αγωγή με τους αρμόδιους λειτουργούς του. Η βούληση του υπουργείου Οικονομικών για τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων καθώς και για την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των ποσών που έχουν υπεξαιρεθεί σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Εφόσον η υπόθεση έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, εμείς αναμένουμε απλά και αυτονόητα να επαληθευθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και να επιδειχθεί η δέουσα επιμέλεια.

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/444626/skandalo-energa-hellas-power-afanto-to-dimosio--yperaspistis-o-voridis#ixzz31lkApaIX
Από το Blogger.