Header Ads

Ειδικό σχολείο Πτολεμαΐδας: Εγκατάλειψη

Από το ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ ΕΟΡΔΑΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΖΑΜΑΝΙΔΗ

Μόνο ντροπή θα πρέπει να νοιώθει η δήμαρχος Εορδαίας από το θέαμα που παρουσιάζει το κτίριο όπου στεγάζεται το ειδικό Σχολείο Πτολεμαΐδας αφού τις τελευταίες ημέρες πλημμύρισε και πάλι, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν επιστρατεύσει πλαστικούς κουβάδες και άλλα δοχεία για να προστατεύσουν τα παιδιά. Παιδιά με βαριάς μορφής αναπηρίες, ευαίσθητα, με ανάγκη αυξημένης φροντίδας ενώ η αγωγή τους απαιτεί ειδικές συνθήκες παραμονής και εκπαίδευσης. Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που το κτίριο παρουσιάζει αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες αποδεικνύοντας την ανικανότητα του δήμου να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, επιμένοντας ανεξήγητα στις προχειρότητες και στα μερεμέτια. Είναι η φιλοσοφία των έργων της τετραετίας που παρέρχεται!Το πρόβλημα συνδέεται με κακοτεχνίες στην στέγη του κτιρίου, οι οποίες δεν έχουν επισκευαστεί με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να διαποτίζουν τους εσωτερικούς τοίχους προκαλώντας διάβρωση, και να καταλήγουν στη συνέχεια στο δάπεδο του κτιρίου όπου και σχηματίζονται μικρές λίμνες. Η υγρασία ταλαιπωρεί την υγεία των παιδιών και οι περιπέτειες με την θέρμανση είναι ανεκδιήγητες. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που κομμάτια από τους σοβάδες προσγειώνονται στο δάπεδο! Τις ανθυγιεινές συνθήκες επιτείνει το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί λόγω της στενότητας του χώρου εξαναγκάζονται να κάνουν μαθήματα πίσω από κουρτίνες μπάνιου, παραβάν, ενώ, μετέτρεψαν αποθήκη σε αίθουσα διδασκαλίας!

Το Ειδικό σχολείο συστεγάζεται μαζί με το ειδικό εργαστήρι, και το κέντρο διά βίου μάθησης στο σχολικό συγκρότημα ΄΄ Βούλγαρη΄΄, ένας χώρος που δεν εξυπηρετεί την λειτουργία τους γιατί είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα και οι τρείς δομές να ασφυκτιούν. Προτάσεις διατυπώθηκαν πολλές κατά το παρελθόν, μεταξύ άλλων και η κατασκευή ενός νέου σχολείου, αλλά κανείς δεν τις υλοποίησε Όπως και σε όλα τα σημαντικά ζητήματα του τόπου, η δημοτική αρχή δεν πήρε θέση, διαιωνίζοντας μια πολύχρονη εκκρεμότητα, γιατί αποφεύγει να λάβει αποφάσεις, να αναλάβει σοβαρές ευθύνες, να τολμήσει. Εκτός κι αν θεωρεί ότι με τον νοσηλευτή που έστειλε μέσω πενταμήνων και εκτελεί καθήκοντα φυσιοθεραπευτή, η, την Νηπιαγωγό που μπορεί να καλύπτει μια άλλη ειδικότητα, έχει επιτελέσει το κοινωνικό της έργο!
Επειδή η ειδική αγωγή, είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης, λειτουργώντας μόνον με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, και επειδή η Πτολεμαΐδα για τους γνωστούς λόγους αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με τις δομές όφειλε η δήμαρχος να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Από το Blogger.