Header Ads

100 εκατ. ευρώ το όφελος για τη ΔΕΗ από το ομόλογο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με τις προσφορές να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ όταν ζητήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, το εγχείρημα της εξόδου της ΔΕΗ στις αγορές στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, προσφορές για να μπουν στην ομολογιακή έκδοση έδωσαν πάνω από 250 funds, γεγονός που εξηγεί και την πορεία του ομολόγου την επόμενη ημέρα της έκδοσης: στο αποκαλούμενο και ως «grey market» καταγράφηκε σημαντική ζήτηση, που αποδίδεται στο γεγονός ότι την ημέρα της έκδοσης υπήρξαν προσφορές που δεν ικανοποιήθηκαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα εμφανίζει και η «ταυτότητα» των συμμετεχόντων στην έκδοση της ΔΕΗ. Έτσι μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε από funds με μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ, τα οποία και κάλυψαν στην τριετή έκδοση το 50% και στην 5ετή το 45%. Οι ίδιες πηγές της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είχαν διπλάσια παρουσία από τα hedge funds. Επίσης πολύ καλή συμμετοχή είχε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό της θετικής έκπληξης πάντως, από την έκδοση της ΔΕΗ, ήταν και το δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο έκανε λόγο για «εμπιστοσύνη που επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει τέλος στην τετραετή εξορία της χώρας από τις διεθνείς αγορές με την έκδοση κρατικού ομολόγου 3 δις ευρώ σε μια πώληση που επίσης η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά 7 φορές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναλυτής στρατηγικής της Societe Generale, Esteban Valencia, ανέφερε ότι «για την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης του δημοσίου χρέους, ωστόσο πλέον επιστρέφει, πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης για το έργο που έχει συντελεστεί».

Στην περίπτωση της ΔΕΗ ωστόσο , η επιτυχία πρέπει να πιστωθεί εκτός και από το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες: καταρχάς η αναβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από την S&P. Καθοριστικής σημασίας εξάλλου ήταν και τα ραντεβού που έγιναν στη διάρκεια των τριών roadshows σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, στα οποία μετείχε ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας Α. Ζερβός. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, πραγματοποιήθηκαν ραντεβού με πάνω από 100 fund managers στους οποίους πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις της εταιρείας, του επενδυτικού και στρατηγικού της πλάνου και της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Θυμίζουμε ότι μέρος των κεφαλαίων προορίζονται για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ.

Επιτόκιο – «χρυσός»

Εκείνο πάντως που ακόμη δεν εκτιμηθεί επαρκώς από την αγορά, είναι το τι σημαίνει για τη ΔΕΗ το επιτόκιο που επετεύχθη. Θυμίζουμε ότι εξασφαλίστηκαν 500 εκατ. ευρώ με 5,5% στο πενταετές και ακόμη 200 εκατ. με 4,75% στο τριετές. Μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του ομολογιακού των 2,1 δις ευρώ που έκλεισε πριν το Πάσχα με μέσο επιτόκιο 6,5% και ρήτρα μείωσης ανάλογα με τις αποπληρωμές κεφαλαίων. Πρακτικά δηλαδή «ρίχνοντας» η ΔΕΗ μέρος των κεφαλαίων που άντλησε από τις αγορές με επιτόκια 5,5 ή 4,75%, στο ομολογιακό με τόκο 6,5%, κερδίζει επιπλέον τη μείωση του επιτοκίου και για το μεγάλο της δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο όφελος για τη ΔΕΗ, υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε ένα συνολικό όφελος στην πενταετία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.


Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.