Header Ads

Έτσι θα περάσει ο έλεγχος της ΔΕΗ σε ιδιώτη

Ο άγνωστος «Χ» της αποκρατικοποίησης λέγεται Silchester και οι αποφάσεις του θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της επιχείρησης
Από τον Χάρη Φλουδόπουλο



www.capital.gr

Παρασκηνιακές διεργασίες και υπόγειες συμμαχίες που κυοφορούνται στο περιθώριο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ μπορούν να ανατρέψουν άρδην το σκηνικό γύρω από την ιδιωτικοποίηση-«σημαία» της αγοράς ενέργειας. Ο λόγος για την πώληση του 17% της ΔΕΗ με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, που ήδη έχει προ-καλέσει το έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες που θεωρούνται «βαριά χαρτιά» στο ηλεκτρικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, όπως είναι ο κολοσσός EDF, Νο 1 Ευρωπαίος...
παίκτης σε επίπεδο τζίρου και κερδοφορίας.

Όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της EDF, Henri Proglio, ο γαλλικός όμιλος ενδιαφέρεται στρατηγικά να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι εάν το 17% αρκεί για έναν παίκτη όπως η EDF ή θα αναζητηθεί μια πιο ενισχυμένη μετοχική παρουσία.

Και αυτό, βέβαια, ισχύει για το πιθανολογούμενο ενδιαφέρον και άλλων παικτών της ευρωπαϊκής -και όχι μόνο-αγοράς, εάν, δηλαδή, θα αρ-κεστούν στο 17% ή θα αναζητήσουν μερίδια και άλλων μετόχων προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό.

Το σενάριο αυτό τροφοδοτείται και από τις πληροφορίες που θέλουν να έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΔΕΗ, δηλαδή τα funds Silchester και Fidelity. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αγοραστής του 17% μπορεί να βρεθεί με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και από το 34,123% του Δημοσίου, φέρνοντας τον απόλυτο έλεγχο της ΔΕΗ σε... «ιδιώτη».

Αν και χρονικά η ολοκλήρωση της σύνθετης συναλλαγής (πριν από την πώληση του 17% θα προηγηθεί η πώληση της «μικρής ΔΕΗ») τοποθετείται επισήμως για τις αρχές του 2016, η αγορά εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Προετοιμασίες
Ωστόσο, οι πρώτες προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την πρόσφατη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ τού υπό παραχώρηση ποσοστού του Δημοσίου. Μετά την παραχώρηση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ έπεσε από το 51% στο 34,123%, με το Ταμείο να κατέχει το υπόλοιπο 17%.

Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία τού υπό πώληση ποσοστού εκτιμάται στα 440 εκατ. ευρώ και, φυσικά, στόχος είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν κατά πολύ την περιοχή των 500-600 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το κόστος κτήσης των μετοχών από τη Silchester, με βάση την αξία της μετοχής της ΔΕΗ στο διάστημα που έγιναν οι αγορές και «έχτισε» της θέση του το fund (αρχές 2010 μέχρι τέλη του 2011), υπολογίζεται ότι διατέθηκαν κάτω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία του 13,8% ανέρχεται σε 363 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήδη η απόδοση ξεπερνά το 20%. Εκτός της Silchester, θέση στη ΔΕΗ έχει και η Fidelity (5% και τρέχουσα αξία 131 εκατ. ευρώ). Πρακτικά, δηλαδή, με ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την προκαταρκτική αποτίμηση για την αξία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» (στην οποία θα εισφερθεί το 30% των παγίων της εταιρείας), μπορεί να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης της ίδιας της μητρικής.

Σημειώνεται ότι με μια πρώτη εκτίμηση, με βάση το book value, η αξία της «μικρής ΔΕΗ» τοποθετείται στα επίπεδα των 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού και τη μείωση των επιτοκίων βελτίωσαν ακόμα περισσότερο την οικονομική θέση της εταιρείας και δημιουργούν προσδοκίες για μεγαλύτερο τίμημα.Οι «μνησιήρες»Σημαντικό δέλεαρ για τους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΗ αποτελεί η τοποθέτηση της ελληνικής εταιρείας σε μια περιοχή με στρατηγικό ενδιαφέρον. Επίσης, στα θετικά πρέπει να υπολογίζεται η εξάλειψη του country risk, αλλά και του ρίσκου της εγχώριας αγοράς ενέργειας, που εμφανιζόταν ιδιαίτερα υψηλό εξαιτίας των επισφαλειών. Θεωρητικά -και αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του H. Proglio-, η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει ανοίγματα ευρωπαϊκών εταιρειών στα Βαλκάνια, ενώ σημαντικό asset θεωρείται η εξειδίκευση στον λιγνίτη, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης. Παίκτες που εκτιμάται ότι δεν θα μείνουν αδιάφοροι με την αποκρατικοποίηση θεωρούνται οι εξής:

Enel
Η Enel έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ιταλίας και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, με εργοστάσια 98 GW, παρουσία σε 40 χώρες και κεφαλαιοποίηση 38 δισ. ευρώ. O κύκλος εργασιών της είναι 84,8 δισ. και τα λειτουργικά της κέρδη 16,7 δισ. ευρώ.

EDF
Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρισμού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, η EDF έχει χαρτοφυλάκιο μονάδων 139,5 GW (δέκα φορές η ισχύς της ΔΕΗ) σε 26 χώρες και κεφαλαιοποίηση 51,5 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της είναι 72,7 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική της κερδοφορία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.

RWE
Μεταξύ των 5 μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης, η RWE είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη, γεγονός που λειτουργεί ως έξτρα κίνητρο για την απόκτηση της ΔΕΗ. Τα εργοστάσιά της έχουν ισχύ 52 GW.

Η κεφαλαιοποίηση της γερμανικής εταιρείας είναι 1 6,6 δισ. ευρώ και έχει κύκλο εργασιών 54 δισ. ευρώ.

GDFSuez
Είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρισμού, με μονάδες ισχύος 1 13,7 GW διεσπαρμένες ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αυστραλία). Ο κύκλος εργασιών του ομίλου GDF Suez φτάνει τα 97 δισ., ενώ τα λειτουργικά του κέρδη τα 1 7 δισ. ευρώ.

Qatar Petroleum International
Η εταιρεία, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια από τα κέρδη του Κατάρ από τους υδρογονάνθρακες, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Βρετανία και την Ελλάδα.

Ο μητρικός όμιλος, Qatar Petroleum, έχει κύκλο εργασιών 51,6 δισ. δολάρια και διαχειρίζεται πάγια αξίας 107,8 δισ. δολαρίων.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 10ης Μαΐου
Από το Blogger.