Header Ads

Γιώργος Δακής από την Πτολεμαΐδα: Απτή πραγματικότητα τα μεγάλα έργα στην Εορδαία

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, την Τετάρτη 21 Μαΐου, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.


Ο κ. Δακής μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας μας και σε συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε μια σειρά από σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στην Εορδαία. Δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση των έργων βιτρίνας, αλλά απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα στις ουσιαστικές απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.
Δώσαμε λύσεις και προοπτική σε χρόνια και κρίσιμα προβλήματα του δήμου Εορδαίας. Δεν μείναμε σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά χρηματοδοτήσαμε έργα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ:
H επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, με στόχο να καταστεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο Κέντρο Υγείας για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, με την προοπτική να καλύψει ανάγκες και απαιτήσεις της ευρύτερης περιοχής, είναι πραγματικότητα. Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αποτελεί για εμάς την κορωνίδα των υποδομών υγείας για ολόκληρη την Περιφέρεια.
Η λειτουργική ολοκλήρωση του Διοικητηρίου στην Πτολεμαΐδα με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών της και τη διάθεσή του για κάλυψη αναγκών της περιοχής, είναι πραγματικότητα.
Η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας (ωρίμανση, υποστήριξη του έργου προς τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδότηση της ΔΕΤΗΠ), είναι πραγματικότητα.
Η ολοκλήρωση του φράγματος Μεσόβουνο και οι απαραίτητες παρεμβάσεις βελτίωσης μετά από πολλές αντιξοότητες, είναι πραγματικότητα.
Η αξιοποίηση του φράγματος Μηλοχωρίου, με την επέκταση του αρδευτικού Μηλοχωρίου που ήδη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι πραγματικότητα.
Η διαχείριση των λυμάτων της ευρύτερης περιοχής Σουλού (από Αμύνταιο μέχρι Πτολεμαΐδα) με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και της λίμνης Βεγορίτιδας, είναι πραγματικότητα.
Η υποστήριξη μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής στην θέση που πρότειναν οι κάτοικοι, είναι πραγματικότητα.
Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής για τη μετεγκατάσταση Κομάνου που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, είναι πραγματικότητα.
Η οικιστική αναβάθμιση της Πτολεμαΐδας και οικισμών του Δήμου είναι πραγματικότητα.
Η υλοποίηση της μονάδας ημιαυτόνομης διαβίωσης και διημέρευσης ατόμων με αναπηρία στο Δήμο Εορδαίας, είναι πραγματικότητα.
Η δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου και του Κτιρίου Πολιτισμικής Ανταλλαγής, είναι πραγματικότητα.
Η παραμονή μετά από μεγάλη μάχη του ΤΕΙ Μαιευτικής, είναι πραγματικότητα.
Πραγματικότητα απτή, μετρήσιμη και ορατή. Πραγματικότητα που δημιουργήσαμε με μεθοδική και σκληρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια.
Πέραν όμως αυτών.
Στηρίξαμε μεθοδικά την αναγκαιότητα κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», με προσωπικές παρεμβάσεις τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τους διεθνείς φορείς χρηματοδότησης. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για μια ισχυρή ΔΕΗ με αδιαπραγμάτευτα δημόσιο χαρακτήρα, αλλά και ένα έργο που ισχυροποιεί τον ενεργειακό χαρακτήρα της Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες συνολικά και συμπληρωματικά θα βελτιώσουν την καθημερινότητα αλλά και θα δώσουν μια σαφή αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Εορδαίας:
Η σήραγγα Κλεισούρας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την προσβασιμότητα και τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών και όχι μόνο προοπτικών της Εορδαίας και των όμορων δήμων.
Ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα από την πλευρά μας, αναφορικά με την νομοτελειακά επερχόμενη μεταλιγνιτική εποχή, με ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα παρέμβασης για το σύνολο των ενεργειακών δήμων.
Η επαναπόδοση των αποκατεστημένων εδαφών στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους ανέργους νέους της περιοχής.
Η υποστήριξη των επιχειρήσεων σε σχέση με την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή, μέσα από το Σύμφωνο Συνεργασίας και Στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.
Η αντιμετώπιση της φτώχειας και η συνδρομή στις ειδικές ομάδες πληθυσμού, η ενίσχυση του χαμηλών εισοδημάτων και στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος 2014-2020.
Η στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, κυρίως στο πλαίσιο κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, στους οποίους αναθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με στόχο τη μέγιστη δυνατή εμπλοκή των τοπικών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού στην κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας.
Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη.
Χρηματοδοτήσαμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα, με γνώμονα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Σεβαστήκαμε τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών.
Υλοποιήσαμε τα έργα με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.
Στηρίξαμε ανάγκες και δώσαμε προοπτικές.
Πορευτήκαμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια, μακριά από σκοπιμότητες και μικροκομματισμούς.
Θα επιμείνουμε να δώσουμε στο δήμο Εορδαίας αυτό που πραγματικά του αξίζει. Μέσα από ολοκληρωμένες, ξεκάθαρες και ρεαλιστικές προτάσεις.
Και κυρίως, ΔΕΝ θα επιτρέψουμε τις όποιες ευκαιριακές και ανερμάτιστες δήθεν ανατροπές.
Δεν θα επιτρέψουμε να πορευτεί η Δυτική Μακεδονία με γνώμονα τον λαϊκισμό και τις ανεπαρκείς υποσχέσεις».

Από το Blogger.