Header Ads

Αυτοδιοικητική στρουθοκάμηλος

*του Νίκου Μάστορα Γκουλέμα

Είναι τουλάχιστον ανεπαρκής ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο δημόσιος διάλογος λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές· ένθεν εκείθεν.



“Κουλιαριάστηκαν” οι μέρες θα έλεγε η γιαγιά μου, αλλά μόλις τρεις εβδομάδες προ των εκλογών δεν έχουμε ακόμα μιλήσει για το δια ταύτα τους. Μοναχά ποιος “βάζει” με ποιον, ποιος συναντήθηκε με ποιον, ποιος συνέφαγε με ποιον και ποιος ήπιε καφέ με ποιον. Πολιτικό κουτσομπολιό και στα διαλείμματα τεχνητές ψηφοθηρικές εντάσεις, σαν άλλη επαναστατική γυμναστική.

Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι όπου οι επόμενες διοικήσεις Δήμων και Περιφέρειας θα κληθούν να διαχειριστούν εξαιρετικά σημαντικά θέματα, εμείς επιμένουμε να αναλωνόμαστε στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων, κι όχι με τα χαρακτηριστικά τους, τις θέσεις τους και το εάν και κατά πόσο αυτά θα είναι αντιπροσωπευτικά και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, σειρά σοβαρότατων θεμάτων περιμένει απαντήσεις. Ενδεικτικά:

Η ανεργία της περιοχής μας είναι η υψηλότερη στην χώρα
H δημοσιουπαλληλική τοπική οικονομία μας (κυρίως ελέω ΔΕΗ) στενάζει
O χάρτης υγείας διατηρεί κακά κι ανταγωνιστικά μεταξύ τους νοσοκομεία
Tο τοπικό ΑΕΙ στεγάζεται σε αποθήκες super market ενώ το τοπικό ΤΕΙ γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό
Η πόλη μας αδυνατεί να αναδείξει το Δυτικομακεδονίτικο χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει
H περιοχή μας αδυνατεί -σε τραγικό βαθμό- να απορροφήσει κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία και τον αντεπιχειρηματικό χαρακτήρα που καλλιεργείται
H (υπό ιδιωτικοποίηση) ΔΕΗ δεν έχει ξεκαθαρίσει τί μέλλει να γίνει με την εκμετάλευση φυσικού αερίου από τον διερχόμενο TAP για λογαριασμό της, την ίδια ώρα που περιμένουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για αποκατάσταση των διαβρωμένων εδαφών και επαναπόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες με νέες χρήσεις

Αυτά είναι μόνο κάποια πρώτα σημαντικά προβλήματα ατάκτως ερριμμένα· θα μπορούσαν να γραφτούν κι αρκετά άλλα. Για φόντο ένας άκρως αναποτελεσματικος Καλλικράτης, με νομαρχίες που ενώθηκαν σε Περιφέρειες για να ξαναχωριστούν σε Περιφερειακές ενότητες και να ξαναλειτουργούν λίγο-πολύ όπως λειτουργούσαν οι Νομαρχίες παλιότερα· αντίστοιχα με τους Καλλικρατικούς δήμους και τα τοπικά συμβούλια.

Όλες οι χρόνιες παθογένειες της πολιτικής ζωής του τοπού μας, φορώντας το κοστουμάκι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ξεδιπλωμένες μπροστά μας από χαμηλής ποιοτικής στάθμης επικοινωνιακές τακτικές και προσεγγίσεις.

Με τον χρόνο να μην κυλάει υπέρ μας.
Από το Blogger.