Header Ads

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το 2015: Από πού θα προέλθουν

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ALPHA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απολύσεων από το Δημόσιο, πιθανά και μέσα στο 2015, απολύσεις οι οποίες κυριότερα θα προέλθουν από δύο «πηγές»: α) την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου και β) το κλείσιμο Δομών του Δημοσίου, ή συρρίκνωσης μεγάλων Νομικών Προσώπων του Ιδιωτικού Τομέα, ξεκαθαρίζοντας πως, η όλη διαδικασία σχετίζεται με τη γενικότερη αναδιάρθρωση του Δημοσίου και σε καμία περίπτωση συνδέεται με τις επιταγές της Τρόικας, που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός «έκλεισαν με τις 15.000 απολύσεις».



«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως, δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις, ούτε το 2015, ούτε το 2016, πέραν των 15.000 που έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα και από δω και πέρα, όσον αφορά στους δανειστές μας, συζητάμε μόνο τους ποιοτικούς στόχους, που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του Δημοσίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε, αναφερόμενος στο από πού και γιατί θα υπάρξουν νέες απολύσεις, πιθανά και μέσα στο 2015:

«Ότι δεν θα υπάρξουν άλλες "μνημονιακές" απολύσεις, δε σημαίνει πως, δεν θα γίνουν, γενικότερα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πιθανά από το 2015. Όμως, οι απολύσεις αυτές θα προέλθουν από τον έλεγχο δημοσίων υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που η εργασιακή τους σχέση, μετατράπηκε σε αορίστου. Θα ελέγξουμε, ακριβώς, το πώς έγινε αυτή η μετατροπή και αν κριθεί μη σύννομος ο τρόπος, οι υπάλληλοι αυτοί θα απομακρυνθούν.

Επίσης, απολύσεις θα προέλθουν από την διαδικασία αξιολόγησης Δομών του Δημοσίου, είτε μέσω του κλεισίματος κάποιων απ' αυτών, είτε της συρρίκνωσης τους».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει "λουκέτο" σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με τον τρόπο που είδαμε στο κοντινό παρελθόν, απάντησε:

«Όπως γνωρίζετε κλείσαμε 21 Ν.Π.Ι.Δ. και δεν θα κλείσουν άλλα με την ίδια διαδικασία. Θα αξιολογηθούν, κυριότερα, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μεγάλου μεγέθους, προκειμένου να συρρικνωθούν κάποια απ' αυτά και σε καμία περίπτωση θα υπάρξουν "λουκέτα", "τύπου" των 21 προαναφερομένων».

Ο Υπουργός Δ.Μ.Η.Δ. ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για τον ευρύτερο ανασχηματισμό και αναδιοργάνωση του Δημοσίου έκανε σαφές ότι, δεν θα υπάρξει ανάλογη με την εφαρμοσθείσα έως σήμερα διαδικασία "κινητικότητας - διαθεσιμότητας". «Η διαδικασία "κινητικότητας", που θα υπάρξει από δω και πέρα, δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου».

epoli.gr
Από το Blogger.