Header Ads

Ο Σάββας Ζαμανίδης στις εκδηλώσεις μνήμης της Θρακικής Εστίας Εορδαίας

Στις εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας Εορδαίας με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού που τελέστηκε την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής παρέστη ο υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας και επικεφαλής του συνδυασμού "Εορδαία – Δήμος Πολιτών"
Σάββας Ζαμανίδης. Τα δεινά των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης άρχισαν το 1914 με τις σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων αρχικά στα χωριά Οικονομιό και Κερμένι, το μετονομαζόμενο και « Μαύρο Πάσχα» ( 6 Απριλίου 1914) και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σε άλλους οικισμούς για να κορυφωθούν το 1918 οπότε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανταλλαγή των πληθυσμών και το δράμα της προσφυγιάς των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Εκτιμάται ότι κατά την περίοδο 1914- 1918 ο αριθμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης που κατέσφαξαν οι Τούρκοι ανήλθε στις 46.000.

Από την Πτολεμαϊδα ως η προσφυγούπολη της Δυτικής Μακεδονίας, λείπει ένα μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού που πρέπει να στηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Από το Blogger.