Header Ads

Παραδόθηκαν στη… Γερμανία οι υπογραφές της WWF για την Πτολεμαΐδα 5

Τη φωνή 15.000 πολιτών, οι οποίοι μέσα σε ένα μήνα υπέγραψαν διαμαρτυρία κατά της χρηματοδότησης νέων λιγνιτικών μονάδων, με αφορμή την «Πτολεμαΐδα V», παρέδωσε σήμερα ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του κρατικού γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW.
Τις υπογραφές παρέλαβε ο Δρ. Νόρμπερτ Κλόπενμπουργκ (Dr Norbert Kloppenburg), μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της KfW. Συμμετείχαν επίσης ο κ. Μάρκους Σέερ (Markus Scheer), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων KfW IPEX-Bank, και ο Διευθυντής του WWF Γερμανίας Έμπερχαρντ Μπράντες (Eberhard Brandes).

Στη συνάντηση, η οποία αποτελεί ορόσημο της διεθνούς εκστρατείας του WWF Ελλάς, o Δημήτρης Καραβέλλας κάλεσε την KfW να ακολουθήσει το παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παίρνουν την απόφαση να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τον άνθρακα. Την ίδια στιγμή άλλωστε οι πιέσεις για απεξάρτηση από τον άνθρακα εντείνονται και εντός Γερμανίας.

Τόνισε επίσης ότι η μαστιζόμενη από την κρίση Ελλάδα έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να εκπληρώσει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει, για μηδενικές εκπομπές CO2 ως το 2050. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, επενδύσεις σε ρυπογόνες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, θα εγκλωβίσουν την Ελλάδα για τουλάχιστον μισό αιώνα ακόμα σε ένα ενεργειακό μέλλον τεράστιου κόστους για τον πλανήτη και την κοινωνία. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, αντίθετα με τη λογική που θεωρεί τον λιγνίτη το «φθηνό εθνικό μας καύσιμο», η Πτολεμαΐδα V δεν προβλέπεται να είναι οικονομικά βιώσιμη. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα, το πραγματικό της κόστος ξεπερνά τα προσδοκώμενα οφέλη. Ειδικότερα, ενδέχεται να εμφανίσει ακόμα και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

Τέλος, ο Δημήτρης Καραβέλλας κάλεσε την KfW να επενδύσει στην Ελλάδα με τους ίδιους όρους με τους οποίους επενδύει στη Γερμανία: καθαρή ενέργεια, συστήματα εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, καινοτομία και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας. Η KfW έχει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς και μπορεί τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια να τα διοχετεύσει όπου η Ελλάδα έχει πραγματικά ανάγκη, ώστε να αναπτύξει ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και ενεργειακά ασφαλές μέλλον με βάση τις ΑΠΕ.

Με δάνειο που ανέρχεται στο 50% περίπου του συνολικού κόστους και με τον ρόλο χρηματοπιστωτικού συμβούλου που έχει αναλάβει, η KfW αναδεικνύεται σε κύριο επενδυτή για τον λιγνίτη στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη νέα λιγνιτική μονάδα, καθώς οι εκπομπές CO2 της σχεδιαζόμενης νέας μονάδας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει για την KfW είναι: γιατί στην Ελλάδα επιλέγει να υποστηρίξει τον άνθρακα, αντί να προωθήσει την ίδια καινοτόμο και περιβαλλοντικά φιλική στρατηγική που εφαρμόζει εντός γερμανικών συνόρων;

Σε κάθε μορφή του, ο άνθρακας παραμένει βρώμικος για τον πλανήτη και την παγκόσμια οικονομία. Το WWF Ελλάς και το WWF Γερμανίας, μέσα από τη σημερινή συνάντηση με την KfW, κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα στον μακρύ δρόμο για έναν καθαρό πλανήτη, αποδεσμευμένο από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, έχουν ανάγκη από επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον που θα στηριχθούν στην καινοτομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι οι οικονομίες τους μπορούν να ανακάμψουν και να γίνουν ανταγωνιστικές σε βάθος χρόνου. Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη, η αποδέσμευση του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα και η στροφή προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας. Ο ρόλος κυβερνήσεων και χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κομβικός για αυτήν τη ζωτικής σημασίας στροφή. Μονάδες, όπως η Πτολεμαΐδα V, δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Δημήτρης Καραβέλλας, για να συμπληρώσει: «Οι αναπτυξιακές τράπεζες με σημαντικά χαρτοφυλάκια στις πράσινες και καινοτόμες επενδύσεις, όπως η KfW, είναι αυτές που μπορούν και πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για μία βιώσιμη, ζωντανή οικονομία που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κόσμος».
Από το Blogger.