Header Ads

ΔΕΗ: Roadshows σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανφκούρτη για το ομόλογο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πιο εύκολη θεωρείται πλέον η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές για την έκδοση του εταιρικού μετά την αναβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας από την Standard & Poor΄ s, από "CCC" σε "B", την Παρασκευή.


Η είδηση για την αναβάθμιση της ΔΕΗ από το διεθνή οίκο προκάλεσε αίσθηση κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι έγινε κατά τρεις βαθμίδες, καθώς ήταν αναμενόμενη κάποια βελτίωση της αξιολόγησης μετά την αναχρηματοδότηση «μαμούθ» του ομολογιακού των 2,2 δισ. ευρώ. Πλέον εκείνο που απομένει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι να αξιοποιηθεί η αναβάθμιση ενόψει της επικείμενης εξόδου της εταιρείας στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων.

Για αυτόν ακριβώς το σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ διοργανώνει αυτήν την εβδομάδα, τρία roadshows σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, όπου έχουν προγραμματιστεί επαφές με εκπροσώπους επενδυτών που πιθανόν θα συμμετάσχουν στην έκδοση του ομολόγου.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ στόχος είναι να αντληθεί ένα ποσό της τάξης των 300 – 500 εκατ. ευρώ. Εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με τους επενδυτές, πιθανότατα προς το τέλος τη εβδομάδας, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να ανοίξει από τους συμβούλους της έκδοσης το βιβλίο προσφορών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς, ενόψει και της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της εταιρείας ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ομολόγου, πριν την αναβάθμιση η ΔΕΗ ανέμενε αυτή να κυμανθεί κάτω από το 7%, ίσως και προς τα επίπεδα του 6,5%. Πλέον μετά την αναβάθμιση της S&P ο στόχος αυτός θεωρείται εφικτός, χωρίς να αποκλείονται και ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές θεωρείται πρόκριμα και για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο επίσης βγαίνει στις αγορές τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών της εταιρείας ενώ και οι δύο έχουν κοινή αξιολόγηση.
Από το Blogger.