Header Ads

Στο κόκκινο οι αντιδράσεις, αμετανόητη η Μακρή

Με νέες μηνύσεις και αγωγές απείλησε χθες η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, μια μέρα μετά το σάλο που προκάλεσε από την πρωτοφανή απόπειρα φίμωσης του Τύπου, η οποία οδήγησε στη σύλληψη της δημοσιογράφου του «Ελεύθερου Τύπου», Δέσποινας Κονταράκη.



Η δημοσιογράφος είχε γράψει σε ρεπορτάζ της για τις θέσεις της βουλευτού, όταν υποστήριξε πως οι δράσεις της Χρυσής Αυγής δεν είναι εγκληματικές.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη φράση «είστε χούντα, κλείνετε στη φυλακή αθώους ανθρώπους», που αποδίδεται στη Ραχήλ Μακρή, ύστερα από την αποκάλυψη του βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, η Δέσποινα Κονταράκη έγραψε: «Ανερυθρίαστα, η Ραχήλ Μακρή βάφτισε αθώους εκείνους που έδιναν εντολές ή συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου, που ξεχύνονταν τις νύχτες στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων. Εκείνους που έθρεψαν το μίσος και οδήγησαν στις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σάχζαντ Λουγκμάν». Η Δέσποινα Κονταράκη συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ στα γραφεία της εφημερίδας «Ε.Τ.» έπειτα από μήνυση της Μακρή και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Νέου Ηρακλείου, από όπου και αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών. Για το θέμα διενεργείται προανάκριση.

«Υποθέτω όλο αυτό συνέβη επειδή σχολίασα αρνητικά αυτά που ειπώθηκαν μέσα στη Βουλή από την ίδια, ότι "μπαίνουν αθώοι άνθρωποι στη φυλακή"», ανέφερε χθες το πρωί η δημοσιογράφος στο «Πρωινό ΑΝΤ1», αλλά εξήγησε πως «δεν έχουμε τα πρακτικά της Βουλής, γιατί απ' όσο γνωρίζω εκείνη την ώρα έκλεισαν τα μικρόφωνα με απόφαση του προέδρου της επιτροπής, αφού η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

«Είναι σε βίντεο»

Ωστόσο πρόσθεσε πως «ξέρω ότι έχει καταγραφεί σε video, και έχουμε μιλήσει όχι μόνο με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αλλά και με βουλευτές που μετείχαν στην επιτροπή, όπως η κυρία Φωτεινή Πιπιλή».

Από την πλευρά της η Ραχήλ Μακρή, η οποία, ως γνωστόν, το περασμένο καλοκαίρι υπερασπιζόταν το δικαίωμα της ενημέρωσης του πολίτη, διαδηλώνοντας στα κάγκελα του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, εναντίον του αιφνίδιου κλεισίματός της, εμφανίστηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ αμετανόητη.

«Δεν μετανιώνω γι' αυτό που έκανα και θα το συνεχίσω μέχρι τέλους και με αγωγές», είπε συγκεκριμένα η βουλευτής των ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι στις αγωγές της θα συμπεριλάβει και άλλους δημοσιογράφους, αλλά και συναδέλφους της βουλευτές, όπως η Φωτεινή Πιπιλή.

«Δεν τα είπα»

Η Ραχήλ Μακρή ανέφερε ότι αυτό που την εκνεύρισε ήταν ότι τη χαρακτήρισαν ανεκδιήγητη, υποστηρίζοντας ότι κατέφυγε στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη γιατί απειλείται η ζωή της. Είπε ακόμα ότι ποτέ δεν είπε τις συγκεκριμένες φράσεις υποστήριξης της Χρυσής Αυγής και ούτε μπορεί να αποδείξει κανείς το αντίθετο.

Τη σύλληψη της Δέσποινας Κονταράκη, αλλά και των μηνύσεων για τον ίδιο λόγο που στρέφονταν και εναντίον του αρθρογράφου της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Γιώργου Κουβαρά, όπως επίσης και του αρθρογράφου του «Βήματος» και των «Νέων» Γιάννη Πρετεντέρη, καθώς και κατά των εκδοτών των δύο εφημερίδων (Αλέξη Σκαναβή και Σταύρου Ψυχάρη αντίστοιχα) καταδίκασε φυσικά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και τα δημοσιογραφικά σωματεία.

«Είναι απαράδεκτο για ένα πολιτικό πρόσωπο να απαντά στην κριτική δημοσιογράφων με μηνύσεις και συλλήψεις. Η λογική της κατρακύλας είναι ο πάτος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Η σύλληψη της δημοσιογράφου του "Ελευθέρου Τύπου" Δ. Κονταράκη μετά από μήνυση που της υπεβλήθη είναι ένα γεγονός το οποίο μας βρίσκει απέναντι. Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό καθ' εαυτό, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη δημοσιογραφική δεοντολογία στους δύσκολους καιρούς που περνά σήμερα η ενημέρωση» ήταν το σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κ. Ραχήλ Μακρή, αφού πρώτα με δηλώσεις της αθώωσε τους χρυσαυγίτες, κατέφυγε σε μηνύσεις δημοσιογράφων που εύλογα της ασκούν κριτική. Η ελευθεροτυπία και η ελευθερία του λόγου είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας, κάτι που σαφώς αγνοεί η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Η πολιτική κριτική, όσο αυστηρή κι αν είναι, αντιμετωπίζεται με πολιτικές θέσεις και αντιπαράθεση κι όχι με μηνύσεις και διώξεις δημοσιογράφων» ανέφερε το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ανέφερε τα εξής: «Η επιχείρηση φίμωσης δημοσιογράφων, που προωθείται με πρωτοβουλία βουλευτού των ΑΝΕΛ, προδίδει πόσο δημοφιλής έχει γίνει σε διαφόρους κύκλους η ακροδεξιά ατζέντα. Ματαιοπονούν. Η ελευθεροτυπία δεν φυλακίζεται».

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρωτοφανή σύλληψη της δημοσιογράφου του «Ελεύθερου Τύπου», Δέσποινας Κονταράκη. Η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την καταγγελία της ΕΣΗΕΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές. Αντίθετα, διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον εκείνων οι οποίοι επιχειρούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους με απειλές και μηνύσεις. Οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες και θα τις καταγγείλουμε αμέσως στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων».

Ντ.Λ./ Ελευθεροτυπία
Από το Blogger.