Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Σε διαθεσιμότητα η υγεία των Ελλήνων πολιτών

Κατάθεση Ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με τη διαθεσιμότητα οδηγών ασθενοφόρων στα νησιά

25 Δεκεμβρίου ήταν, όταν 48χρονος στη Χίο «έσβηνε» στην άσφαλτο, 6 μόλις χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο. Ένας συμπολίτης μας, έχασε τη ζωή του, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην διακομιδή του, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου.
Δεκαπέντε μέρες νωρίτερα, μια 57χρονη γυναίκα και πάλι στη Χίο, ξεψυχούσε μόλις 250 μέτρα από την πύλη του νοσοκομείου, καθώς το ασθενοφόρο έφτασε πολύ αργά!

Τρεις μήνες μετά, ρυθμίσεις για διαθεσιμότητα υπαλλήλων του ΕΣΥ εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων που εργάζονται στα νοσοκομεία μπαίνουν στον πάγο για έναν μήνα, μέχρι να ενσωματωθούν στα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
Την Τρίτη 8 Απρίλη ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα στον κλάδο των οδηγών ασθενοφόρων υγειονομικών μονάδων και μάλιστα χωρίς διάκριση, παρά την ρητή δέσμευσή του υπουργού Υγείας, ότι οι όποιες διαθεσιμότητες δεν θα ισχύσουν για τους εργαζομένους του κλάδου υγείας στα νησιά.
Οι Υπουργοί της Συγκυβέρνησης αδιαφορώντας για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, δίνουν τη χαριστική βολή στο σύστημα Υγείας. Εθελοτυφλώντας μπροστά στις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, τη συρρίκνωση και κατάργηση των δημόσιων - κρατικών μονάδων Υγείας θέτουν σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς ασθενοφόρων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πολίτες και μάλιστα κατά την περίοδο του Πάσχα, που ως γνωστόν τα νησιά δέχονται πλήθος επισκεπτών.
Μάλιστα, αναγκάζει όσους αρωστήσουν εκτός βάρδιας των οδηγών του ΕΚΑΒ να μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ιδία μέσα και στη συνέχεια τους χρεώνει: 5 ευρώ για την επίσκεψη, 1 ευρώ ανά συνταγή, το δυσβάσταχτο κόστος διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
Επειδή κανείς δεν πρέπει να παίζει με την υγεία κανενός πόσο μάλιστα τη ζωή, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. Ερώτηση 7740/14-4-2014 στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.



Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Πώς διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων των νησιών, τη στιγμή που η διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων, τους αποστερεί το δικαίωμα της έγκαιρης πρόσβασης στο νοσοκομείο;»

Σύμφωνα με το από 3/4/2014 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής πύλης naxosnow.gr με τίτλο «Σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Νάξου» αναφέρεται ότι το εν λόγω νοσοκομείο «θα μείνει χωρίς οδηγούς, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει για το διάστημα αυτό να μεταφέρει τα πληρώματα του ΕΚΑΒ για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Ωστόσο οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είναι άγνωστο εάν επαρκούν ή αν μπορούν να μπουν στη διαδικασία να αναλάβουν τις αρμοδιότητες των οδηγών.
Στο Νοσοκομείο Νάξου υπηρετούν αυτή τη στιγμή 4 οδηγοί – πληρώματα ασθενοφόρου, οι οποίοι μαζί με τους 4 διασώστες του ΕΚΑΒ καλύπτουν καθημερινά σε 24ωρη βάση όλα τα επείγοντα περιστατικά μεταφοράς ασθενών στο Νοσοκομείο, όλες τις διακομιδές από και προς την μονάδα, καθώς και όλες τις ανάγκες μεταφορών (οξυγόνα, υλικά κλπ). Με τους οδηγούς σε διαθεσιμότητα, η μεταφορά ασθενών στη Νάξο θα εξυπηρετείται από τους 3 διασώστες του ΕΚΑΒ που μπορούν να καλύψουν μόνο 20 από τις 42 βάρδιες εβδομαδιαίως αφήνοντας κενές 22 βάρδιες».
Παράλληλα, σύμφωνα με το από 1/4/2014 δημοσίευμα του ιστοτόπου syrostoday.gr με τίτλο «Νέο πλήγμα για το νοσοκομείο Σύρου», αναφέρεται ότι «από την Κυριακή το απόγευμα, οι οδηγοί των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο της Σύρου, ενημερώθηκαν από τον διοικητή, Γιάννη Πετράκη, ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Μιλάμε για 6 οδηγούς ασθενοφόρων, οι οποίοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα από αύριο, κάτι που σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο θέμα της διακομιδής των πολιτών προς την υγειονομική μονάδα. Να σημειωθεί ότι όλο το βάρος θα το αναλάβουν οι 4 Εκαβίτες, εκ των οποίων ο ένας θα αποχωρήσει εντός των ημερών από το νησί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι με τους 3 άντρες του ΕΚΑΒ θα μπορεί να καλυφθεί μόνο μια βάρδια, ενώ τις υπόλοιπες ώρες οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφέρονται προς το νοσοκομείο με ιδία μέσα, όπως άλλωστε είχε τονίσει προ ημερών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης».
Το Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου, Κέντρου Υγείας Αμοργού, ΠΙ και ΠΠΙ Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) με επιστολή που έστειλε στις 2/4/2014 μεταξύ άλλων και στον Υπουργό Υγείας, αναφέρει: «Με σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε την 30/03/2014 στην Βουλή, προβλέπεται η θέση σε διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Νοσοκομείου μας, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί εξαίρεσης των νησιωτικών περιοχών από τις διαθεσιμότητες.
Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μεταφερθούν σε διάστημα ενός μηνός στο ΕΚΑΒ σε συστηνόμενες οργανικές θέσεις χωρίς όμως να γίνεται γνωστός ο τόπος διάθεσης τους καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια μεταφοράς. Μετά ταύτα, από την δημοσίευση σε ΦΕΚ του ανωτέρω νομοσχεδίου γίνεται απαιτητή από τα όργανα διοίκησης του Νοσοκομείου μας η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων θέσεως σε διαθεσιμότητα του ανωτέρω προσωπικού, γεγονός που θα αποστερήσει τους κατοίκους του νησιού μας από τις πολύτιμες υπηρεσίες των Πληρωμάτων Ασθενοφόρου και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια τους».
Παράλληλα, μεταξύ άλλων στην επιστολή σημειώνουν ότι «η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με τεράστιο ορεινό και δυσπρόσιτο όγκο και έχει μόνιμο πληθυσμό 22.000 κατοίκους ο οποίος υπερπολλαπλασιάζεται την τουριστική περίοδο (από Πάσχα μέχρι Οκτώβρη). Όλος αυτός ο πληθυσμός εξυπηρετείται υγειονομικά από το Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου το οποίο καλύπτει επιπλέον και τα νησιά της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων  (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια)».
Την ίδια ώρα, το από 2/4/2014 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Εφημερίδας των Συντακτών (www.efsyn.gr), με τίτλο «Ασθενοφόρα σε διαθεσιμότητα-Οκτώ οδηγοί στο Νοσοκομείο Χίου σε καθεστώς κινητικότητας - Κινείται μόνο ένα όχημα κι αλίμονο αν συμβούν ταυτόχρονα δύο περιστατικά» αναφέρεται ότι «στον αέρα μένει η μεταφορά ασθενών από και προς το Νοσοκομείο Χίου, αφού μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οχτώ στο σύνολο οδηγοί ασθενοφόρων, εκ των οποίων επτά έχουν μόνιμη σχέση εργασίας, και ένας συμβασιούχος.
Η διαθεσιμότητα αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον έναν μήνα, με τις αισιόδοξες προβλέψεις να λένε ότι στο διάστημα αυτό θα προκηρυχθεί ανάλογος αριθμός θέσεων στο ΕΚΑΒ ώστε να μετακινηθούν εκεί. Ωστόσο, τόσο οι ίδιοι οι οδηγοί όσο και το Σωματείο Εργαζομένων εκφράζουν την ανησυχία τους. Ανησυχία που δεν έχει να κάνει μόνο με το εργασιακό τους μέλλον, αλλά και με την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών που τυχόν θα συμβούν παράλληλα, αφού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όλη η Χίος θα καλύπτεται από ένα και μοναδικό ασθενοφόρο!
‘’Χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων δεν θα εκτελούνται διακομιδές ασθενών, αιμοδοσίες, δρομολόγια για μεταφορά υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά., επιδεινώνοντας έτσι τις ήδη τραγικές ελλείψεις στην περίθαλψη των νοσηλευομένων’’ τονίζουν, φοβούμενοι επανάληψη του προ μηνών περιστατικού, όταν ένας βαριά τραυματισμένος σε τροχαίο χρειάστηκε να παραμείνει μία ώρα στην άσφαλτο μέχρι να φανεί το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, το οποίο την ίδια ώρα βρισκόταν στη βόρεια Χίο για τη μεταφορά άλλου περιστατικού».

  Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα;

2. Εάν ναι, έχετε κάνει τον απαιτούμενο σχεδιασμό, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία, η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών των νησιών;

3. Ποια μέριμνα έχει ληφθεί για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν;

4. Τι μέτρα έχετε πάρει σε περίπτωση που κάποιος πολίτης χρήζει άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο σε κενή βάρδια;

5. Υπάρχει σχεδιασμός για την διευθέτηση περιπτώσεων που χρήζουν άμεσης ιατρικής υποστήριξης, η οποία μέχρι πρότινος μπορούσε να τους παρασχεθεί μέσα από το ασθενοφόρο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα;

6. Εάν ναι, πώς θα αντιμετωπιστούν τέτοιες περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών;

7. Υπό ποιους όρους θα συντελεστεί μεταφορά μέρους των οδηγών ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν τις τυπικές προϋποθέσεις για να γίνουν οδηγοί σε ασθενοφόρα επειγόντων περιστατικών;

8. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον οικείο του στο νοσοκομείο; Η κλήση σε ταξί, ώστε να εξυπηρετηθεί, δεν συνεπάγεται κι άλλη απώλεια χρόνου, ίσως πολύτιμου σε τυχόν έκτακτο ιατρικό περιστατικό;

9. Αν στο κόστος μεταφοράς, προστεθούν τα 5 ευρώ της επίσκεψης στο νοσοκομείο, το 1 ευρώ ανά συνταγή, το δυσβάσταχτο κόστος διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και η συμμετοχή στα φάρμακα, πώς θα ανταπεξέλθει ο ασθενής σε αυτό το οικονομικό βάρος;

10. Πού, πώς και πότε θα αξιοποιηθούν οι οδηγοί ασθενοφόρων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα;

11. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι το ήδη υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ δύναται να εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά και τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών;

12. Έχετε λάβει μέριμνα για τη διακομιδή των ασθενών των νησιών, κατά τη χρονική περίοδο του Πάσχα, που οι ανάγκες είναι αυξημένες;

13. Όσον αφορά στην Χίο, ποιος θα αποφασίσει για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης, σε περίπτωση που δυο περιστατικά συμβούν παράλληλα, αφού όλη η Χίος θα καλύπτεται από ένα και μοναδικό ασθενοφόρο;

14. Χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων δεν θα εκτελούνται όπως πριν διακομιδές ασθενών, αιμοδοσίες, δρομολόγια για μεταφορά υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά. Έχετε λάβει μέριμνα, ώστε να μην σημειωθούν ελλείψεις στην περίθαλψη των νοσηλευομένων, που ενδεχομένως αποβούν μοιραίες;

15. Έχετε αναλογιστεί ότι η διαθεσιμότητα θα οδηγήσει στην παράδοση του κλάδου ασθενοφόρων σε ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των ασθενών;
Αθήνα, 14/04/2014

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ
Από το Blogger.