Header Ads

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τις Οδικές Μεταφορές Εμπορευμάτων στο Παρίσι

Μετά από τη συνάντηση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, κ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την Υπουργό Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλίας, κας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, παρουσία του Υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Νίκου Σταθόπουλου, ο Υφυπουργός μαζί με τον Γενικό Γραμματέα συμμετείχαν στην πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στις οδικές μεταφορές  εμπορευμάτων που διοργανώθηκε στο Παρίσι στις 16 Απριλίου, μετά από πρόταση του Υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, και σε συνεννόηση με τον Γάλλο Υπουργό Μεταφορών, κ. Cuvillier.



Η Διάσκεψη ετέθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκέντρωσε πολλούς Υπουργούς Μεταφορών, Γάλλους βουλευτές, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπους των επαγγελματικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον τομέα αυτό.

Οι διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη βασίστηκαν σε δύο άξονες:

Σε πιο ομοιογενείς και αποτελεσματικούς ελέγχους: Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν για τη σημασία της εναρμόνισης των πρακτικών και των κυρώσεων. Μόνο η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών θα δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο για τον περιορισμό των παράνομων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου “cabotage” και θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό.




Στην κοινωνική σύγκλιση: η διαδικασία της εναρμόνισης των συνθηκών εργασίας των οδηγών δεν προόδευσε με τον ίδιο ρυθμό με την απελευθέρωσης των αγορών. Το φαινόμενο αυτό προωθεί την ανάπτυξη του κοινωνικού ντάμπινγκ, που πλήττει τους οδηγούς όλης της Ευρώπης.

Η οικοδόμηση της μεγάλης εσωτερικής αγοράς  συμβολίζει την επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών για αρκετές δεκαετίες. Αλλά η σύγκλιση των συνθηκών εργασίας και των πρακτικών ελέγχου στο χώρο των οδικών μεταφορών αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για την οικοδόμηση της Ευρώπης του αύριο.

Λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές οι εμπλεκόμενοι στις οδικές μεταφορές δήλωσαν την επιθυμία τους να δουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το νέο Κοινοβούλιο να ενισχύει την  προστασία των οδηγών.

Οι συζητήσεις οδήγησαν σε τρεις  3 άξονες δράσης:

--Την προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων μέσω της  ομογενοποίησης του δικαίου εργασίας και του δικαίου των μεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
--Την καταπολέμηση των κοινωνικών πρακτικών ντάμπινγκ με την ενδυνάμωση των οδικών ελέγχων και την  εφαρμογή αποτρεπτικών κυρώσεων.
--Την ενίσχυση των κανονισμών που ισχύουν για τα ελαφρά οχήματα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διεθνών μεταφορών και τον έλεγχο των παρανόμων μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που  θα συγκληθεί από την Ελληνική Προεδρία στις 8 Μαΐου στην Αθήνα, ο Γάλλος Υπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για την επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της εποπτείας των κρατών μελών. Οι παραπάνω τομείς προτεραιοτήτων θα πρέπει να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα εργασίας της νέας Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.

Επισυνάπτονται φωτογραφία από τη συνάντηση του Υπουργού, κ. Χρυσοχοΐδη, και του Υφυπουργού, κ. Παπαδόπουλου, με την Υπουργό, κα Ρουαγιάλ, φωτογραφία από την ομιλία του κ.Παπαδόπουλου στην Διάσκεψη και φωτογραφία του κ.Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Μεταφορών της Γαλλίας, κ.Cuvillier, και άλλους αξιωματούχους στη Διάσκεψη.


Από το Blogger.