Header Ads

Νέος πονοκέφαλος για το Μαξίμου: Ο λιγνίτης απειλεί την κυβέρνηση

Βουλευτές που εκλέγονται στους νομούς όπου υπάρχουν λιγνιτωρυχεία δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της μικρής ΔΕΗ 
Σε Γολγοθά θα εξελιχθεί για την κυβέρνηση η πώληση της μικρής ΔΕΗ αν επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, σε εκτέλεση των εντολών της «τρόικας», ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της... υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, που προβλέπεται από το Μνημόνιο.



Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματισθεί από την κυβέρνηση να αρχίσει μετά το Πάσχα, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο... Και ο ξενοδόχος είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- που εκλέγονται βασικά στη Φλώρινα και στην Κοζάνη, όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία, τα οποία έχουν υπαχθεί στη μικρή ΔΕΗ, που θα πουληθεί.

Πρόκειται για τους βουλευτές Στάθη Κωνσταντινίδη (Φλώρινα), Μιχάλη Παπαδόπουλο, υφυπουργό Μεταφορών της ΝΔ, και Πάρη Κουκουλόπουλο του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγονται στην Κοζάνη, συν τους βουλευτές Λάρισας, Εύβοιας, Αρκαδίας και άλλων νομών όπου υπάρχουν λιγνιτωρυχεία.

Ήδη και ο Στάθης Κωνσταντινίδης και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έχουν καταστήσει σαφές στους αρμόδιους υπουργούς Χατζηδάκη και Μανιάτη αλλά και στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το ξεπούλημα της επονομαζόμενης μικρής ΔΕΗ. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν στείλει και επιστολές για τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με το νομοσχέδιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φλώρινα και η Κοζάνη ζουν βασικά από τον λιγνίτη. Πάνω από 3.000 είναι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία. Τρεις χιλιάδες νοικοκυριά, δηλαδή, θα έχουν ανέργους.

Εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και από τα σωματεία της ΔΕΗ -Σπάρτακο, ΕΔΟΠ - ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κ.ά.- και ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος και άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Το χρυσάφι που ξεπουλάνε
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, η νέα εταιρεία, που θα συσταθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ για να πουληθεί με διεθνή διαγωνισμό σε ιδιώτες, θα περιλαμβάνει: 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, 5 λιγνιτωρυχεία, 3.000 εργαζομένους και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ, που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 - 2 δισ. ευρώ τζίρο.

ΠΗΓΗ: Παρόν της Κυριακής
Από το Blogger.