Header Ads

Εγκαίνια έκθεσης προτάσεων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «ΚΟΖΑΝΗ Χ4»

Τα εγκαίνια της έκθεσης των προτάσεων που συμμετείχαν στο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών “ΚΟΖΑΝΗ Χ4”, που προκήρυξε η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Μαρτίου στον Εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης.



Στο χώρο εκτίθενται οι προτάσεις που βραβεύτηκαν, οι εξαγορές, καθώς και όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας «Η πόλη της Κοζάνης είναι από εκείνα τα περιφερειακά αστικά κέντρα τα οποία γνώρισαν μια πρώιμη αστική ανάπτυξη. Η έντονη ενεργειακή ανάπτυξη που βίωσε η Δ. Μακεδονία και η περιοχή μας ειδικότερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση πληθυσμού στην Κοζάνη, απ’ όλα τα μέρη της χώρας, γεγονός που δημιούργησε έντονη ζήτηση για κατοικία αστικού τύπου και είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης μας. Η Κοζάνη είχε εγκεκριμένο σχέδιο από το 1929 και δομήθηκε με βάση αυτό, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το 1989 άρχισαν να υλοποιούνται οι επεκτάσεις της πόλης, οι οποίες είχαν μελετηθεί με βάση το Ν. 1337/1983 . Η πολεοδομική αυτή έκρηξη, σαν επακόλουθο της πληθυσμιακής αύξησης, είχε σαν συνέπεια την καταστροφή του παραδοσιακού αστικού ιστού, την εξαφάνιση μεγάλου μέρους των παραδοσιακών κτισμάτων και του οικιστικού αποθέματος της πόλης και την δημιουργία ευρείας ζώνης αυθαιρέτων στην εκτός σχεδίου περιοχή και τα οποία νομιμοποιήθηκαν μέσω της ένταξης τους στις επεκτάσεις της ΕΠΑ. Συνεπώς, η επέκταση της πρωτοβουλία σας «Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Ιδεών» πέρα από την Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και σε άλλα αστικά περιφερειακά κέντρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ανάδειξη του έργου της ΕΑΧΑ Α.Ε. όσο και για την βελτίωση του οικιστικού ιστού, των πόλεων αυτών. ».

Με τη σειρά της η πρόεδρος της ΕΑΧΑ Α.Ε. Ντόρα Γαλάνη αναφέρει σε επιστολή της « Σε άψογη και γόνιμη συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός. Υπεβλήθησαν 27 προτάσεις. Και η κριτική επιτροπή, στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης, απένειμε 5 ΙΣΟΤΙΜΑ βραβεία και έκρινε ότι δύναται να απονείμει και 5 εξαγορές. Πρόκειται για μια προσπάθεια συμβολής στην ποιότητα της ζωής μας, στην «ανάκτηση» της πόλης από τους πολίτες της, στην νέα ματιά του δημοσίου χώρου ως προέκταση του ιδιωτικού και όχι ως αντιπάλου στο κλειστό, εγωιστικό και κάπως αποστειρωμένο περιβάλλον της κατοικίας καθενός μας».

Τέλος,ο Κώστας Κοκόλης, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, τόνισε πως «πολλές πόλεις έχουν ανάγκη αναπλάσεων, όμως είναι τιμή για την Κοζάνη, διότι εντάχθηκε σε αυτό το διαγωνισμό, μαζί με άλλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο»


Η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι και τις 6 Απριλίου στον Εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης– πρώην ΕΛΚΕΠΑ (έναντι Ιεράς Μητρόπολης).

Ώρες λειτουργίας 11:00 - 13:30 και 18:30 - 21:30.


Δείτε το βίντεο
Από το Blogger.