Header Ads

Κουκουλόπουλος: Όποιος αγαπάει την πατρίδα, την υπερασπίζεται

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις». 2η συνεδρίαση






Κύριε Πρόεδρε, για να μην χάσουμε τον ειρμό, να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο κ. Βορίδης.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να δίνει πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, επίσης, κύριε Βορίδη, δεν δικαιούται να δίνει πιστοποιητικά πατριωτισμού, γιατί μετά το πέρας μίας προσπάθειας που μόνοι ξεκινήσαμε και μαζί ολοκληρώνουμε, έχουμε δώσει στην έννοια του πατριωτισμού μία άλλη διάσταση.

Τι σημαίνει πατριώτης σήμερα; Αυτός που ανακυκλώνει και πολώνει διαρκώς τα πράγματα γύρω από υπαρκτά θέματα που δεν είναι όμως μείζονα; Όποιος αγαπάει την πατρίδα, την υπερασπίζεται, την κρατάει όρθια στα δύσκολα και κυρίως, αγωνίζεται να προτείνει πώς θα φύγει από δω και πέρα μπροστά.

Θα ξεκινήσω από τις τροπολογίες με τίτλους, για να πάω στο κεντρικό θέμα που βάλατε με τη Eurobank, κύριε Υπουργέ. Υπενθυμίζω, μια και συνεχίζεται αύριο μάλλον η διαδικασία, αυτά που είπε ο Εισηγητής μας κ. Κωνσταντινόπουλος στην αρχή της συνεδρίασης.

Πρώτον, σχετικά με την τροπολογία που έχει την υπογραφή του Υπουργού των Εσωτερικών, πρέπει να αποσυρθεί η παράγραφος 2 που αναφέρεται στις εμφανίσεις χωρίς περιορισμό. Διαφορετικά θα καταψηφιστεί η τροπολογία επί του συνόλου και δεν πρέπει, γιατί έχει και άλλα ζητήματα που ρυθμίζονται στην τροπολογία, με τα οποία δεν έχουμε αντίρρηση.

Δεύτερον, η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αναφέρεται στη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να τύχει διευκρινήσεων από την πλευρά του Υπουργού. Αύριο φαντάζομαι ότι θα έρθει, οκ. Τσαυτάρη ή ενπάση περιπτώσει ο ΑναπληρωτήςΥπουργός.

Παρελήφθη -το λέω για να καταγραφεί- η τροπολογία του κ. Βρούτση, που αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ. Συμφωνούμε να μειωθούν τα μέλη. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι δύο μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρέπει να ένας της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας της ΓΕΣΑΣΕ, γιατί η ΓΕΣΑΣΕ δεν πάει σαν τη ΣΥΔΑΣΕ σε διαδικασία εκκαθάρισης και διάλυσης, αλλά παραμένει.

Άρα, πρέπει να έχουμε μια συνεταιριστική και μια συνδικαλιστική έκφραση στις δύο θέσεις που δικαιούνται οι αγρότες. Είναι τόσο απλό και νομίζω ότι λογικά πρέπει να συγκεντρώνει τη συναίνεση αυτή η πρότασή μας.

Επίσης, έχει γίνει ήδη αναφορά από συναδέλφους της Συμπολίτευσης, αλλά και της Αντιπολίτευσης στο κρίσιμο θέμα του ΤΕΟ. Ειδικότερα, η συνάδελφος κυρία Αντωνίου το μνημόνευσε, αφού προ ολίγου μίλησε γι’ αυτό, παρ’ ότι δεν ακούει τώρα. Δεν πειράζει.

Παρακαλούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο.

Μιλάω για την τροπολογία που αφορά τις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ και τους εργαζομένους στο ΤΕΟ. Έχουν ήδη γίνει τοποθετήσεις από συναδέλφους και της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης.

Παρακαλούμε να υπάρχουν από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργών κάποιες απαντήσεις αύριο, κύριε Υπουργέ. Στηρίζουμε και εμείς την οπτική που έχει κατατεθεί από το Βήμα της Βουλής.

Τέλος, μιλώντας για τις τροπολογίες θέλω να πω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η τροπολογία που επίσης έχει κατατεθεί και αναφέρεται στα επιμελητήρια θα έπρεπε να έχει μια άλλη αντιμετώπιση, κύριε Υπουργέ.

Υπογράφηκε από το σύνολο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν κυβερνητικές ευθύνες, δηλαδή από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και από δεκάδες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων. Είχε υπογραφεί πριν από δύο, τρεις εβδομάδες. Είχε ολοκληρωθεί η συλλογή υπογραφών από περίπου διακόσιους Βουλευτές.

Εγώ δεν προτείνω να αντιδικήσουμε για το αν είναι ισχυρότερη η άποψη του Υπουργού ή των Βουλευτών. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα ήρεμα και συναινετικά και να κάνουμε κάτι καλό. Δεν υφίσταται το ζήτημα ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ετοιμάζεται να μας καταγγείλει για τις εκλογές και όλα αυτά που γράφονται. Είναι ένα θέμα κοινής λογικής.

Όταν διακόσιοι Βουλευτές υπογράφουν όχι επιπόλαια μια πρόταση, νομίζω ότι πρέπει να τύχει μιας άλλης προσοχής. Είναι στοιχειωδώς δημοκρατική υποχρέωση όλων μας, όπως και δική μας υποχρέωση είναι να ακούσουμε τη δική σας οπτική, κύριε Υπουργέ, και κάπου να συγκλίνουμε και να συναινέσουμε.

Εγώ δεν θέλω να υπάρξει κάποια κόντρα: Ή οι διακόσιοι Βουλευτές ή ο Υπουργός. Το είπα και το επαναλαμβάνω δεύτερη φορά. Δεν μπαίνει έτσι το ζήτημα. Υπάρχουν ζητήματα λογικά και από την πλευρά του Υπουργείου, υπάρχουν και από τη δική μας πλευρά, που κάτι προτείνουμε. Ας βρούμε μια συναινετική οδό για να ρυθμίσουμε κάπως το θέμα.

Τέλος, με αφορμή τη διάταξη που ρυθμίζει θέματα αιγιαλού, καλύτερα να μην χάνουμε χρόνο. Διότι συμφωνώ με τον προλαλήσαντα εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, αφού σε ό,τι αφορά τον αιγιαλό αναφέρθηκε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο Εισηγητής μας.

Εγώ θέλω να πω ότι το μείζον ζήτημα για τον αιγιαλό δεν είναι αυτό που ρυθμίζεται με την τροπολογία, που είναι στο κάτω-κάτω και ένα προαπαιτούμενο. Γιατί, τι να κάνουμε; Πρέπει να τελειώσει. Η χώρα έχει μια πορεία, μια διαδρομή. Αν ακόμα δεν έχουμε καταλάβει μετά από τέσσερα χρόνια ότι κάποια πράγματα «τρέχουν» αναγκαστικά νωρίτερα και δεν είναι αποσπασματικού χαρακτήρα, αλλά έτσι είναι η υποχρέωση της χώρας, τι να κάνουμε;

Θα τελειώσει αυτό και ακόμα δεν θα το έχουν καταλάβει. Εντάξει. Τι να κάνουμε;

Με αφορμή, όμως, την αναφορά σε θέματα αιγιαλού, επειδή ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία για το κύριο σώμα του νόμου που αναφέρεται στον αιγιαλό, πρέπει να γίνει επίσημη συνάντησή μας, κύριε Υπουργέ. Την έχουμε ζητήσει ήδη. Ε, δεν θα την ρυθμίσουμε μέσα στην Ολομέλεια. Πρέπει να γίνει συνάντηση, πριν εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή και την Ολομέλεια, γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλουμε αμέσως μετά τη διαβούλευση και εμείς με μια σειρά προτάσεις, έτσι ώστε να έρθει κάτι αρκετά ολοκληρωμένο. Έχουμε μερικές παρατηρήσεις και προσθήκες σε αυτό που έχει βγει στον αέρα και αυτό είναι το μείζον.

Έρχομαι τώρα στο κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο ήθελα να μιλήσω. Είναι αρκετές οι τροπολογίες και έπρεπε να αναφερθώ καθαρά σε κάθε μία, για να μην υπάρχει σκιά σχετικά με το πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε. Ξεκινάω με το μείζον θέμα –είχα αναφερθεί και χθες, δεν προεξοφλούσα μια εξέλιξη που δεν μπορούσα να την ξέρω- και αναφέρομαι, βέβαια, στην εξέλιξη με τη Eurobank.

Αναφέρθηκα και χθες και θέλω μάλιστα με μεγάλη σιγουριά σήμερα να πω ότι όσοι στάθηκαν απέναντι και καταψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία τη διαδικασία αυτή πριν από καιρό, πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Πρώτη διάψευση σήμερα: 2,9 δισεκατομμύρια έρχονται από το εξωτερικό. Δεν μπορούν να αποτιμήσουν τι σημαίνει αυτό;

Η Αντιπολίτευση ειδικά έχει καλούς οικονομολόγους. Δεν μπορούν να μας πουν τι σημαίνει ποιοτικά η εισαγωγή στην ελληνική οικονομία 2,9 δισεκατομμυρίων, τι σημαίνει ένα αντίστοιχο ποσό που αναμένεται να εισρεύσει για την Εθνική Τράπεζα, που κάνει τώρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως αντιστοίχως έγινε πριν λίγες εβδομάδες για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha;

Κύριοι συνάδελφοι, λέγαμε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, λέγατε ότι λέμε ψέματα. Διαψευστήκατε. Λέγαμε για το πλεόνασμα, λέγατε ότι λέμε ψέματα. Διαψευστήκατε. Λέγαμε ότι θα βγούμε στις αγορές, λέγατε ότι λέμε ψέματα. Διαψευστήκατε. Στη συνέχεια μας είπατε ότι οι αγορές μας έκαναν δώρο.

Κύριε Υπουργέ, πόσα δισεκατομμύρια πήραμε από τις αγορές όταν βγήκαμε στο ομολογιακό στις αρχές του Απρίλη; Πήραμε 2,5-3 δισεκατομμύρια ενώ οι αγορές μας προσέφεραν 21 δισεκατομμύρια. Κάποια δισεκατομμύρια τώρα για τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Eurobankμπαίνουν στην ελληνική οικονομία. Ετοιμάζονται να μπουν άλλα τόσα –ξαναείπα- για την Εθνική Τράπεζα. Γέμισε φιλάνθρωπους ξαφνικά η ανθρωπότητα που στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα; Όχι βέβαια. Κάτι έχει αλλάξει.

Σας το είπα και χθες, θα το πω ξανά πολύ καθαρά, κύριοι συνάδελφοι: έχει αλλάξει η φορά των πραγμάτων. Και εμείς που δεν είμαστε οικονομολόγοι με σπουδές, γνωρίζουμε για το σπιράλ της οικονομίας προς τα κάτω και προς τα πάνω. Άλλαξε η φορά του πράγματος και τώρα άλλα πράγματα θα παρασέρνει αυτό το σπιράλ καθώς θα ανεβαίνει προς τα πάνω.

Τώρα πλέον θα αποκατασταθούν αλήθειες: ότι το PSIδεν ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και για τις τράπεζες, ότι δεν καταστράφηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI. Καταστράφηκαν τα χαρτοφυλάκια των διοικήσεων που άκουσαν το αντιμνημονιακό μέτωπο τότε.

Σήμερα οι τράπεζές μας είναι από τις υγιέστερες σε όλη την Ευρώπη και εμφανίζουν σιγά-σιγά τη διαδικασία ρευστότητας και η πραγματική οικονομία θα μπει σε μια εντελώς αντίστροφη πορεία από αυτή που μέχρι τώρα πήγαινε επί έξι συναπτά έτη, από το 2008.

Αλλάζει, λοιπόν, η φορά των πραγμάτων. Αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουμε. Αν δεν μπορείτε να το κατανοήσετε δεν πειράζει. Εγώ απλά θέλω να ξέρουμε όλοι ότι η αντιμνημονιακή τρέλα δεν είναι πια της μόδας. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ντεμοντέ. Η μόδα στην πολιτική κρατάει λιγότερο από τη γυναικεία μόδα. Δεν το ξέρετε αυτό;

Το απόλυτο κενό στρατηγικής που βρίσκεστε, η οκνηρία και η αβελτηρία που σας χαρακτήρισε τέσσερα μνημονιακά χρόνια, να μη διατυπώσετε ούτε μία πρόταση για το αύριο της χώρας, θα πληρωθεί στην κάλπη – που θέλετε να κάνουμε και δημοψήφισμα.

Έχετε την εντύπωση ότι οι Έλληνες πολίτες θα βάλουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα ή θα ακούσουν αυτούς που λένε εμάς –αφελώς, για να μην πω κάτι άλλο- ότι είμαστε παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας; Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

Εμείς στηρίζουμε –το είπα και άλλη φορά- όχι τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του, που ολοκληρώνει το δικό μας πρόγραμμα. Τόσο απλά!

Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά από το Βήμα ότι η συζήτηση για το πρόσφατο παρελθόν ένα μόνο πολιτικό κόμμα δικαιώνει στην Ελλάδα, μόνο το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά μας, όμως, αν με ρωτάτε, δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω τέσσερα χρόνια και να λέμε τι έλλειμμα παραλάβαμε και τι κάναμε και τι δεν κάναμε, αν κι αυτά όλα είναι χρήσιμα.

Γιατί; Γιατί η κοινωνία ασφυκτιά και αγωνιά. Η εξέλιξη, που είναι προφανώς θεαματική για όσους ξέρουν στοιχειώδη οικονομικά και μπορούν να αξιολογήσουν τι σημαίνει αυτό το πλεόνασμα, τι σημαίνει αυτή η εισροή χρημάτων, τι σημαίνει η αλλαγή φοράς των πραγμάτων, που είναι το ένα και το μείζον, δεν είναι εύκολα αντιληπτή από τους πολίτες.

Η έγνοια όλων μας μέσα στη Βουλή είναι πώς θα περάσει γρήγορα στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες –αυτό είναι το θέμα- πώς θα σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις, πώς θα δώσουμε μια αισιοδοξία στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά, πώς θα βάλουμε μπροστά αναπτυξιακό όραμα, πώς θα μιλήσουμε, πώς θα αλλάξουμε, κύριε Υπουργέ, αυτό που ζούμε όλοι όσοι είχαμε την ευαισθησία και δεν κλειστήκαμε στο καβούκι, μην τυχόν και μας προπηλακίσουν, όσοι άφοβα πήγαμε στην ύπαιθρο αυτά τα τρία-τέσσερα χρόνια για να δούμε τι γίνεται. Και ξέρουμε ότι στην ύπαιθρο συντελείται μια ειρηνική επανάσταση αυτήν τη στιγμή.

Αυτό είναι που πρέπει να περάσει σήμερα στη Βουλή. Δίπλα σ’ αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να σταθούμε, τις δυνάμεις της εξωστρέφειας, τις δυνάμεις παραγωγής, τις δυνάμεις που αγωνίζονται να σταθούν όρθιες.

Πότε και πώς θα ανοίξουμε το διάλογο; Πότε θα βρούμε την τόλμη, να μη μιλάμε μόνο στη λογική της Δημοκρατίας αν είναι περισσότερη ή λιγότερη; Προχθές που ερχόμουν στο αεροδρόμιο, έκανα δυο ώρες να φτάσω, γιατί δέκα διαδηλωτές είχαν κλείσει ξανά το δρόμο. Μέχρι πότε;

Θα πούμε ότι ένα εθνικό όραμα, ότι ένας εθνικός στόχος είναι το Λεκανοπέδιο να βρεθεί, σε έναν ορίζοντα πέντε, δέκα ετών, με ένα εκατομμύριο λιγότερους κατοίκους και δέκα εκατομμύρια παραπάνω τουρίστες; Θα μιλήσουμε πλέον για μια άλλη χώρα που θα μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία της, γιατί θα παράγει πλούτο με ανταγωνιστικά προϊόντα στον τομέα των υπηρεσιών, του πρωτογενούς τομέα, που θα παράγει γνώση, προϊόντα και υπηρεσίες; Αυτά είναι που ζητάνε να ακούσουν από εμάς σήμερα οι πολίτες.

Εμείς από την πλευρά μας στο βαθμό που μπορούμε και ως ΠΑΣΟΚ και ως δημοκρατική παράταξη «ΕΛΙΑ» στις Ευρωεκλογές που έρχονται, αλλά και συμμετέχοντας και στηρίζοντας συγκεκριμένα δημοκρατικά ψηφοδέλτια στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, δίνουμε τη μάχη της ανασυγκρότησης της χώρας μαζί με τη μάχη της ανασυγκρότησης της δικής μας παράταξης. Γιατί το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει πει ο Πρόεδρός του και τον ειρωνεύτηκαν –ήρθε η ώρα να επαληθευτεί αυτό που επίμονα λέει εδώ και δυο χρόνια- θα αρχίσει να ανεβαίνει καθώς θα αρχίσει να ανεβαίνει η χώρα και η πρώτη απόδειξη θα δοθεί στις 25 Μαΐου το βράδυ.

Ευχαριστώ.
Από το Blogger.