Header Ads

Αναβαθμίζονται οι προοπτικές για το ομόλογο της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ανάλογα με την προσφορά αλλά και την απόδοση που θα διαμορφωθεί, στην έκδοση του εταιρικού ευρωομολόγου, η ΔΕΗ μπορεί να αντλήσει ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 300- 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά θέσει ως στόχο. Αυτό αναφέρουν νεώτερες πληροφορίες, ενόψει των τελικών διεργασιών και καθώς όλα δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, σειρά παίρνει η ΔΕΗ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία ήταν έτοιμη εδώ και αρκετές ημέρες να προχωρήσει στην έκδοση, ωστόσο τελικά κρίθηκε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο άλλωστε είναι και βασικός μέτοχος της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση αμέσως τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, ώστε ανάλογα με τη ζήτηση να καθοριστεί το τελικό ποσό που θα αντληθεί και το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 700 εκατ. ευρώ. Καθοριστικής σημασίας σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι επίσης και το επιτόκιο που θα διαμορφωθεί.

Στο ερώτημα γιατί η ΔΕΗ πιθανόν να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, η απάντηση βρίσκεται τόσο στους όρους του ομολογιακού που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, όσο και στο γεγονός ότι η εταιρεία αναζητεί να βελτιώσει το συνολικό δανειακό της προφίλ. Έτσι θυμίζουμε ότι ενώ το μέσο επιτόκιο του ομολογιακού των 2,2 δις ήταν 6,5%, εφόσον η ΔΕΗ κάνει αποπληρωμές αυτό αποκλιμακώνεται σταδιακά (έως 0,75% μείωση με την καταβολή συνολικά 650 εκατ. ευρώ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με αποπληρωμή 250 εκατ. το επιτόκιο μειώνεται 0,25%, για τα επόμενα 200 εκατ. προβλέπεται μείωση 0,25% και για ακόμη 200 εκατ. άλλο 0,25%.

Επίσης η ΔΕΗ εκτός από το ομολογιακό μαμούθ, έχει να αναχρηματοδοτήσει κάποια μικρότερα δάνεια με μεγάλα επιτόκια, κίνηση που επίσης θα βελτιώσει το δανειακό της προφίλ, το κόστος δανεισμού και τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας.

Αξίζει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή τα άλλα μεγάλα δάνεια της ΔΕΗ, δηλαδή το διεθνές κοινοπρακτικό για την Πτολεμαΐδα, έχει επιτόκιο 5% ενώ ο δανεισμός της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πέφτει έως και στο 4%.

Τέλος εκτός από τις αποπληρωμές και τις αναχρηματοδοτήσεις ένα κομμάτι από το εταιρικό ομόλογο της ΔΕΗ θα κατευθυνθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.