Header Ads

Η μικρή ΔΕΗ φέρνει "καυτό" καλοκαίρι στον ηλεκτρισμό

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τεχνικές αλλά και ουσιαστικές δυσκολίες μεταθέτουν για το καλοκαίρι τη μάχη που θα δοθεί εντός και εκτός βουλής για την πώληση της μικρής ΔΕΗ, ένα εγχείρημα που ξεπερνά σε δυσχέρειες ακόμη και το περίφημο new deal το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και ενστάσεων από μικροεπενδυτές και όχι μόνο.



Στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ, το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό διακύβευμα εμφανίζεται ακόμη πιο ισχυρό, με τους συνδικαλιστές της εταιρείας να ακονίζουν ήδη τα όπλα τους για απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τελικής πτώσης, αρκετές από τις τοπικές κοινωνίες που εμπλέκονται στην αποκρατικοποίηση να έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ που βρίσκονται στις περιφέρειές τους και μέσα σε αυτούς αρκετούς βουλευτές της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας να βρίσκονται στο μεταίχμιο.

Ακόμη πάντως και εάν η κυβέρνηση επιθυμούσε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο από τη Δευτέρα έχει κατατεθεί στη βουλή, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά το Πάσχα.

Ωστόσο καθώς η κυβέρνηση αναμένει τη διευθέτηση ορισμένων τεχνικών εκκρεμοτήτων με τις Βρυξέλλες, η συζήτηση για το νομοσχέδιο φαίνεται ότι μετατίθεται χρονικά εντός του καλοκαιριού.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προϊδεάζει για θερμό καλοκαίρι κινητοποιήσεων. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το «απαράδεκτο νομοσχέδιο» που «καθιστά την ηλεκτρική ενέργεια αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας και καθιστά ομήρους (χωρίς καμιά κρατική πρόνοια) τους Έλληνες καταναλωτές στις επιδιώξεις των ιδιωτών». Η ΓΕΝΟΠ κάλεσε ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε επαγρύπνηση, αντίδραση, αντίσταση, απηύθυνε κάλεσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση για συστράτευση και προαναγγέλλει αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές διεργασίες για την πώληση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη να υπάρχει μια πρώτη προκαταρκτική αποτίμηση για τον προσδιορισμό της αξίας των υπό πώληση παγίων, που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα κινητικότητα εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου και σε επίπεδο ενδιαφέροντος αφού όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" πέντε πρεσβείες ζήτησαν για λογαριασμό εταιρειών των χωρών τους, μεταφρασμένο το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο της μικρής ΔΕΗ προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία που θα αποσχισθεί και θα τεθεί προς πώληση. Στην εταιρεία αυτή θα μεταβιβασθούν συνολικά έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, περίπου 3.000 εργαζόμενοι και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ (περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή 1,8 - 2 δισ. ευρώ τζίρος).

Οι μονάδες που θα εισφερθούν στη μικρή ΔΕΗ είναι: οι λιγντικές Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτη 1 και 2 (άδεια), τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνά 1 και 2 και Βεύη, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2 και η μονάδα αερίου της Κομοτηνής.

Πρόκειται ίσως για το πιο σύνθετο εγχείρημα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με το προγραμματισμό να προβλέπει ολοκλήρωση της πώλησης το 2015, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.


Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.