Header Ads

Πώληση ΑΔΜΗΕ “ante portas”

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών γύρω από τον ΑΔΜΗΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να δημοσιευτεί άμεσα η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% των μετοχών του διαχειριστή του συστήματος, πιθανόν και πριν το Πάσχα.



Χθες η επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής συνεδρίασε προκειμένου να διατυπωθούν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις σχετικά με το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι παρατηρήσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στη ΔΕΗ, προκειμένου να δημοσιευτεί η πρόσκληση.

Χρονικά η έναρξη της διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τοποθετείται πριν το Πάσχα, με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να θέλουν να έχει εκδηλωθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από τον ιταλό διαχειριστή του συστήματος Terna, την κινεζική εταιρεία δικτύων China State Grid Corporation ενώ δεν αποκλείεται να σχηματιστούν κοινές εταιρείες με funds που επιζητούν επενδύσεις σε εταιρείες με το προφίλ του ΑΔΜΗΕ (με σταθερά ρυθμιζόμενα έσοδα).

Σημειώνεται ότι με βάση την ανεπίσημη λογιστική αποτίμηση, η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κατώφλι για την πώληση του 66% ξεκινά από τα 600 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ, η οποία θα πουλήσει το 100% της θυγατρικής της καθώς το υπόλοιπο 36% θα μεταβιβαστεί στο δημόσιο, θα χρησιμοποιηθεί για απομόχλευση και χρηματοδότηση επενδύσεων, ενισχύοντας τον ισολογισμό της εταιρείας.

Τα δεδομένα γύρω από την πώληση του ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται θετικά καθώς η εταιρεία εμφανίζει ενδιαφέρουσες προοπτικές ως κόμβος για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, ενώ η είσοδος του νέου επενδυτή αναμένεται να φέρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων διασυνδέσεων όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προσβλέπει στην ολοκλήρωση της πρώτης αποκρατικοποίησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τους επόμενους μήνες πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι.


Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.