Header Ads

Πρεμιέρα με... αγρότες για τους έξυπνους μετρητές - Μάιο ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ

Από τις αγροτικές παροχές θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων μετρητών, αφού όμως προηγηθεί το καλοκαίρι από τη ΔΕΗ απογραφή των αγροτικών καταναλώσεων και δημιουργηθεί το σχετικό Μητρώο.


Μπροστά στην ανάγκη να καταργηθούν πλήρως οι σταυροειδείς επιδοτήσεις, η ΔΕΗ θα προχωρήσει το καλοκαίρι σε καταγραφή των χρηστών του επιδοτούμενου σήμερα αγροτικού τιμολογίου, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι λιγότεροι απ' όσους φαίνονται. Σήμερα οι αγροτικές παροχές υπολογίζονται σε 207.000 και αφορούν θερμοκήπια, γεωτρήσεις, κτηνοτρόφους, αλλά και οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που έχει πάρει παράταση από την Ε.Ε. μέχρι και το τέλος του 2015 για να εξορθολογίσει πλήρως τα επιδοτούμενα τιμολόγια (τα χαμηλής τάσης μέχρι 800 κιλοβατώρες και τα αγροτικά), ελπίζει ότι το πρόβλημα για τις αγροτικές παροχές θα επιλυθεί «αναίμακτα» μέσω των έξυπνων μετρητών.

Ήδη σήμερα 500 αγρότες της μέσης τάσης έχουν τοποθετήσει τηλεμετρούμενο μετρητή και έτσι έχουν πρόσβαση στο χαμηλότερο νυχτερινό τιμολόγιο.

Το ίδιο έχει γίνει και για 18.000 αγρότες που καταναλώνουν ρεύμα χαμηλής τάσης, αλλά είναι μεγάλης ισχύος. Αυτές οι δυο κατηγορίες μπορεί να φαίνονται ολιγάριθμες, αλλά καταναλώνουν πάνω από το 40% του ρεύματος στη γεωργία. Για αυτό και δόθηκε προτεραιότητα σε αυτές τις ομάδες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ
Από εκεί και πέρα, η εταιρεία που θα αναλάβει έπειτα από διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ να υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης των πρώτων 160.000 ψηφιακών μετρητών σε Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λευκάδα και σε μικρό δείγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, θα επιλέξει σε σημαντικό βαθμό αγροτικές παροχές.

Εντός του Μαΐου, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό (σσ: από ημέρα σε ημέρα αποστέλλεται προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ το σχέδιο της προκήρυξης), προκειμένου όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, μέσα σε 12 μήνες από σήμερα το σύστημα να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί.

Στόχος είναι οι αγρότες μέσω των έξυπνων μετρητών να μπορούν να έχουν από το 2015 νυχτερινό τιμολόγιο (το φθηνό ρεύμα το βράδυ αποτελεί χρόνιο αίτημα των παραγωγών και περυσινή εξαγγελία της κυβέρνησης), προκειμένου η ταυτόχρονη κατάργηση των σημερινών επιδοτούμενων τιμολογίων να μη προκαλέσει αντιδράσεις.

Την δέσμευση ότι οι περισσότεροι αγρότες θα διαθέτουν σε ένα χρόνο από σήμερα έξυπνους μετρητές έδωσε πρόσφατα μιλώντας στην Βουλή και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.

Θυμίζουμε ότι η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών παρέχει δυνατότητα για on line καταμέτρηση των καταναλώσεων, επιτρέποντας έτσι την καθιέρωση πολυζωνικών τιμολογίων, που θα προσφέρουν ξεχωριστή τιμολόγηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας στους πελάτες της ΔΕΗ, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερη διαχείριση της ζήτησης.

Εννοείται βέβαια ότι το κόστος εγκατάστασης των μετρητών θα μετακυλιστεί στους ίδιους τους αγρότες (όπως άλλωστε θα συμβεί και με τους υπόλοιπους καταναλωτές) με την ενσωμάτωση είτε ειδικού τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε αύξησης του τέλους χρήσης δικτύου. Όπως ωστόσο διαβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, η επιβάρυνση θα είναι μικρή και θα επιμεριστεί σε βάθος χρόνου, μέχρι και το 2020, προκειμένου να αποσβεστεί σταδιακά η χρηματοδότηση ανάπτυξης του έργου.

energypress
Από το Blogger.