Header Ads

«Χωρίς αρχές και με κάθε μέσο η μάχη για την καρέκλα του Προέδρου»

ΤΑΞική ΕΝότητα
(η ΤΑΞ.ΕΝ στηρίζει το Π.Α.ΜΕ)
Χωρίς αρχές και με κάθε μέσο
για την καρέκλα




Το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, στις συνθήκες της πιο άγριας επίθεσης του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και του λαού, αποτελεί ή μάλλον θα ‘πρεπε να αποτελέσει μια κορυφαία διαδικασία των οργανωμένων εργατών κι εργατριών.

Αντί αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας, χωρίς αρχές και με κάθε μέσο, προσπάθειας των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) να αυξήσουν τη δύναμή τους σε αντιπροσώπους εν όψει του συνεδρίου. Όμως μια βδομάδα πριν το Συνέδριο άρχισαν ξαφνικά να εμφανίζονται νεοϊδρυμένα σωματεία, να κάνουν εκλογές, να εκλέγουν αντιπροσώπους (περίπου 10 σε αριθμό). Δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο. Μετά τη βροχή βγαίνουν τα σαλιγκάρια, πριν το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου ιδρύονται σωματεία. Τα περισσότερα απ’ αυτά μετά το Συνέδριο συνήθως εξαφανίζονται χωρίς ίχνη.

Επίσης οι καρεκλοκένταυροι των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ σ’ αυτήν την «μονομαχία» για τους συσχετισμούς, έχουν μετατρέψει τις διαδικασίες σε ένα ιδιόμορφο πόκερ. Κρύβουν τα «χαρτιά» τους, δεν καταθέτουν τα πρακτικά των εκλογών εκεί που πρέπει και στις προθεσμίες που το Καταστατικό προβλέπει, για να μην μάθει ο «αντίπαλος» πόσους και ποιους αντιπροσώπους διαθέτουν. Αποτέλεσμα τρεις μέρες πριν το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης αρκετά σωματεία, «παλιά» και «καινούρια» να μην έχουν καταθέσει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Όμως το άρθρο 16 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης προβλέπει σαφείς προθεσμίες για την προσκόμιση των πρακτικών εκλογής ή/και άλλων στοιχείων και είναι τουλάχιστον 5 ημέρες πριν.

Στην κριτική ουσίας της ΤΑΞ.ΕΝ για την βιομηχανία ίδρυσης σωματείων πριν το συνέδριο, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ μας αντιπαραθέτουν ότι όλα γίνονται «τυπικά και νόμιμα» και με το σπαραξικάρδιο «μα, δεν θέλετε να αναπτυχθεί και μαζικοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα;».

Πόσο τυπική και νόμιμη είναι όμως η στάση των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το Καταστατικό του Εργατικού Κέντρου. Πόσο τυπικά νόμιμοι μπορεί να είναι οι αντιπρόσωποι των σωματείων που συνειδητά δεν καταθέτουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και γίνονται εκπρόθεσμοι άρα τυπικά και νόμιμα δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο του Εργατικό Κέντρου;

Όσον αφορά το «μα, δεν θέλετε να αναπτυχθεί και μαζικοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα;» η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που τολμούν να ξεστομίσουν ένα τέτοιο ερώτημα προς την ΤΑΞική ΕΝότητα είναι «μα, καλά πλάκα με κάνεις»; Απαιτεί μεγάλο έως απύθμενο θράσος να παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Ποιοι, αυτοί που έχουν αποδεχτεί την σφαγή κατακτήσεων και δικαιωμάτων, μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, τεμαχίσεις και ξεπουλήματα δημόσιων οργανισμών κι επιχειρήσεων. Ποιοι, αυτοί που υπονόμευσαν απεργίες που οι ίδιοι προκήρυξαν, αυτοί που έτρεξαν για να βγει και να σχηματιστεί η παρούσα κυβέρνηση. Ποιοι, αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των «σοφών» της χειρισμών και «αντιδράσεων» κατά τη διάρκεια της ξεθεμελίωσης κατακτήσεων ενός αιώνα.

Παραδίδουμε τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη χλεύη της εργατικής τάξης. Όταν μιλάν για τύπους ας τηρούν τους τύπους. Όταν μιλάν για ουσία ας λένε κάτι το ουσιαστικό. Επειδή κατασκευάζουν αντιπροσώπους και πλειοψηφίες δε σημαίνει ότι είναι και καβάλα στο Ντορί. Ας ξεπεζέψουν λίγο.

Η ΤΑΞική ΕΝότητα θα επιμείνει όπως πάντα στην ουσία του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι η πάλη για την εξασφάλιση της ταξικής κατεύθυνσης, της απαλλαγής από την επιρροή των εργοδοτών, των κυβερνήσεων και του κράτους. Θα στηλιτεύσει όμως αμείλικτα και τις παραβιάσεις στους τύπους (καταστατικές) που γίνονται όμως ακριβώς για το λόγο, την εξασφάλιση των βολικών συσχετισμών μην τυχόν και επικρατήσει στο συνδικαλιστικό κίνημα η ενασχόληση με την ουσία.



Κοζάνη, 20/03/2014



Πάνω η φωτο του άρθρου του Καταστατικού του Εργατικού Κέντρου που καθιστά πολλούς αντιπροσώπους σωματείων εκπρόθεσμους και ως εκ τούτου τους στερεί τη συμμετοχή στο συνέδριο λόγω των παιγνιδιών εξουσίας των επικεφαλής των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ.
Από το Blogger.