Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Η Συγκυβέρνηση των λαθών διαλύει τα Σώματα Ασφαλείας

Ομιλία της Βουλευτού Ν. Κοζάνης και Κοινοβουλευτικής Υπεύθυνης Δυτικής Μακεδονίας κας Ραχήλ Μακρή στο νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη»


Οι εντολές του κ. Σαμαρά έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας, την αύξηση της εγκληματικότητας και την απορρύθμιση των δομών και θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό η Συγκυβέρνηση στοχοποιεί την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα με ένα νομοσχέδιο διάλυσης προκειμένου να εκχωρήσει ακόμα περισσότερη άσκηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες.
Χιλιάδες οικογενειακοί προγραμματισμοί ανατρέπονται στο βωμό δημιουργίας κομματικής πελατείας για κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι νιώθοντας την πολιτική απόρριψη των πολιτών επιχειρούν να δεσμεύσουν τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας εκβιάζοντας τους με δυσμενείς μεταθέσεις και αναξιοκρατικές μετακινήσεις.
Η Βουλευτής Νομού Κοζάνης και κοινοβουλευτική υπεύθυνη ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας κα Ραχήλ Μακρή στην ομιλία της ανέδειξε τα προβλήματα των αστυνομικών και πυροσβεστών της περιφέρειας της αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Οι θάνατοι Ελλήνων Αστυνομικών από την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού δεν μπορούν να γίνουν πλέον ανεκτοί. Η ομογενοποίηση της Πυροσβεστικής και η αντιμετώπιση των διαχρονικών αδικιών έναντι των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης. Η κα Ραχήλ Μακρή έχοντας ήδη καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν θα σταματήσει μέχρι να αντιμετωπιστούν όλες οι αδικίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ακολουθούν το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής:



Ολομέλεια 5-3-14

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε την Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η Συγκυβέρνηση σας θέλει να αναδιοργανώσει την ελληνική αστυνομία. Και το ερώτημα είναι γιατί. Για να της δώσει ποιον ακριβώς ρόλο;

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, κεντρική επιλογή σας αποτελεί η εφαρμογή ενός νέου προτύπου βασισμένου στην ορθολογική αναδιάρθρωση των δομών.

Μελετώντας όμως τις διατάξεις του παρόντος, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι ρυθμίσεις τις οποίες προτείνετε δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον αλλά μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.

Αυτό που κάνετε κύριε Υπουργέ, είναι να τριχοτομείτε, να διαλύετε την Ελληνική Αστυνομία για να εκχωρήσετε ακόμα περισσότερη άσκηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες.

Αυτό που κάνουν τα κόμματα της Συγκυβέρνησης είναι να διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας. Να έχουν οδηγήσει το 28% του πληθυσμού στην ανεργία, να έχουν εξαναγκάσει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και να μειώνουν τις δαπάνες κοινωνικής φροντίδας κάτω από το 6% του ΑΕΠ, έναντι του 9% των αναπτυγμένων Χωρών.

Και όλα αυτά κατόπιν εντολών των ξένων συνεργατών σας, οι οποίοι βέβαια ομολογούν τα λάθη τους στο όνομα της διάσωση του ευρώ αλλά και της ευρωζώνης.

Οι μόνοι που δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας και συνεχίζετε με πείσμα την εφαρμογή μιας ατελέσφορης πολιτικής, είναι η κυβέρνησή σας, που λειτουργεί με εντολές Σαμαρά.

Τα λάθη σας, έχουν οδηγήσει χιλιάδες ψυχές σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λάθη, τα οποία, μετατρέπουν κρατητήρια βραχείας κράτησης σε κολαστήρια, στοιβάζοντας 76 ανθρώπους σε λιγότερο από 30 τετραγωνικά μέτρα διαθέτοντας το ένα τέταρτο του τετραγωνικού για κάθε άνθρωπο.

Και από την άλλη η λανθασμένη κυβερνητική πολιτική σας απαιτεί από τους Έλληνες αστυνομικούς , να διαθέτουν γνώσεις ψυχολογίας και να αποτρέπουν τις αυτοκτονίες των εξαθλιωμένων κρατουμένων, χωρίς να έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τέτοιου είδους εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους και εσείς δεν το διαψεύδετε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε απαντήσεις επανειλημμένων ερωτήσεων μου, τόσο για τις φυλακές σε όλη την χώρα όσο και στα κρατητήρια των αστυνομικών διευθύνσεων, οι αστυνομικοί διακινδυνεύουν την υγεία τους, γιατί εκτίθεται η υγεία τους σε πλήθος ασθενών και ιώσεων, που έχουν εκλείψει από την ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και δεκαετίες.

Ως βουλευτής Νομού Κοζάνης και κοινοβουλευτική υπεύθυνη για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, από τον Αύγουστο του 2012, έχω επισημάνει με δεκάδες ερωτήσεις μου τα χρόνια προβλήματα αλλά και τις ελλείψεις που αντιμετώπιζε η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό του στόλου των οχημάτων, τα οποία έχρηζαν συντήρησης και αντικατάστασης.

Τον Ιούλιο του 2013 επανήλθα με ερώτησή προς τον αρμόδιο Υπουργό, με θέμα τα προβλήματα των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστική την έλλειψη κατάλληλων αλεξίσφαιρων γιλέκων, τα οποία εξασφαλίζουν προστασία από βαλλιστικές επιθέσεις όπλων τύπου Kalashnikov. Εξοπλισμού ικανού να αποτρέψει τη δολοφονία αστυνομικών, όπως αυτή του άτυχου Ηλία Κωστένη, στη Φλώρινα.

Δυστυχώς, οι καταγγελίες των αστυνομικών και οι φόβοι όλων μας επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο μετά το συμβάν της δολοφονίας του άτυχου αστυνομικού. Οι αστυνομικοί του τόπου που μεγάλωσα θρηνούν θύματα δίνοντας το αίμα τους για την υπηρεσία, την ίδια στιγμή που εσείς κ. Υπουργέ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας δεν απαντάτε σε επίκαιρη ερώτηση, που είχα καταθέσει στις 10 Δεκεμβρίου 2013 με θέμα "Έρμαια σκληρών κακοποιών οι αστυνομικοί στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας".

Η αδιαφορία σας για τους αστυνομικούς υπαλλήλους είναι πασιφανής καθώς με την ουσιαστική κατάργηση του κώδικα μεταθέσεων ανατρέπετε χιλιάδες οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Με το παρόν νομοσχέδιο στοχεύετε να μετατρέψετε τους ανθρώπους αυτούς σε κομματική πελατεία κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών εκβιάζοντας τους με δυσμενείς μεταθέσεις και αναξιοκρατικές μετακινήσεις. Φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα του συγκεκριμένου νομοθετήματος αλλά είναι το κύριο σχετικά με την υποτιθέμενη αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά το με αρ. πρωτ. 47/16- 02-2014 υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Σε αυτό οι ίδιοι οι πυροσβέστες σας τονίζουν ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία οποιαδήποτε αναδιοργάνωση, εάν δεν προχωρήσει σε ομογενοποίηση του προσωπικού του σώματος της Πυροσβεστικής και αποκατάσταση των μεγάλων υφιστάμενων αδικιών του κλάδου.

Στην κομματική πελατεία που επιχειρείτε να δημιουργήσετε θέλετε να εντάξετε 3700 επιλαχόντες πυροσβέστες.

Σταματήστε επιτέλους αυτή την πρακτική και φροντίστε να ενδυναμώσετε το πυροσβεστικό σώμα με ανθρώπους που και την ικανότητα έχουν αλλά και την όρεξη να προσφέρουν.

Σας καταθέτουμε το σχετικό υπόμνημα εάν και πιστεύουμε ότι το έχετε λάβει και μέχρι το τέλος της συζήτησης θα προβείτε στις προτεινόμενες νομοτεχνικές παρεμβάσεις. Θα υιοθετήσετε, δηλαδή, τα δίκαια και εύλογα αιτήματα ανθρώπων που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στη μάχη με τη φωτιά και τα στοιχεία της φύσης.

Συνοψίζοντας σας καλούμε για μια ακόμα φορά να μην διχάζετε την Ελληνική Κοινωνία. Τα σώματα ασφαλείας οφείλουν να βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη, φροντίζοντας για τις ανάγκες του, καταπολεμώντας την εγκληματικότητα και αποτρέποντας τις έκνομες ενέργειες.

Εσείς βάζετε την αστυνομία "στα πλευρά του Πολίτη", δίδοντας της μόνο κατασταλτικό ρόλο σε μια οργουελική φάρμα των ζώων. Στο σχετικό ανάγνωσμα τα γουρούνια της εκτελεστικής εξουσίας απομόνωναν τα σκυλιά και τα έστρεφαν ενάντια όποιου είχε αντίθετη με αυτά γνώμη. Η πραγματικότητα όμως, δεν είναι ανάγνωσμα, ούτε σκυλιά συνιστούν την Ελληνική κοινωνία, ούτε άλλα ζώα. Είμαστε άνθρωποι και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας είναι τα παιδιά μας, είναι τα αδέρφια μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Δεν μπορείτε να τους φέρεστε με ανάρμοστο τρόπο, καταθέτοντας νομοσχέδια που τους αιφνιδιάζουν καθώς δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους στα πλαίσια εποικοδομητικού διαλόγου καθ' όλη την νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στη συνεδρίαση της αρμόδιας διαρκούς επιτροπής κατά την ακρόαση φορέων, δήλωσε για την παντελή απουσία συμμετοχής τους στην όλη διαδικασία. "Καμία όχληση δεν υπήρξε και για πρώτη φορά κληθήκαμε για γνώση και γνώμη σήμερα - συμμετείχαμε σε μια διαβούλευση δια αλληλογραφίας, αλλά ούτε και αυτή ελήφθη υπόψη".

Κλείνοντας, θα σας θυμίσω τα λόγια του Αμερικάνου πολιτικού και αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Hubert Humphrey: "Δεν υπάρχουν αρκετές φυλακές, αρκετή αστυνομία, αρκετά δικαστήρια για να μπορέσουν να επιβάλλουν ένα νόμο που δεν στηρίζεται από τον λαό".

Οι δικοί σας νόμοι, κύριοι της Συγκυβέρνησης, δεν στηρίζονται από τον λαό. Η δική σας Συγκυβέρνηση δεν στηρίζεται από τον λαό. Και για αυτούς τους λόγους, με εντολή του λαού, θα ανατραπείτε.
Από το Blogger.