Header Ads

«Ναζί στην Πτολεμαΐδα δεν είδαμε ούτε για δείγμα!»

Από την Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό Koζάνης”
H μεγαλύτερη αντιφασιστική συγκέντρωση και διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μάρτη. Η αφορμή ήταν η έλευση του νεοναζιστικού θιάσου της Χρυσής Αυγής σε ξενοδοχείο έξω από την πόλη, για να «ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές» (κατά τα άλλα όμως «διώκεται από το δημοκρατικό κράτος ως εγκληματική οργάνωση»). Με συναντήσεις και συνενοήσεις αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων της περιοχής αποφασίσαμε να κάνουμε συγκέντρωση στις 8/3, στις 5 μ.μ. στην πλατεία και διαδήλωση, για να αποτρέψουμε τυχόν χιτλερική παρέλαση στην πόλη. Αρχικά είχε ανακοινωθεί η έλευση των Κασιδιάρη-Παναγιώταρου, με το που ανακοινώθηκε όμως η αντιφασιστική συγκέντρωση, αποφάσισαν να …αλλάξουν, και έστειλαν τους ναζί βουλευτές Γρέγο,Ζησιμόπουλο και Ματθαιόπουλο.


Η συγκέντρωση είχε επιτυχία όσον αφορά το στόχο της, αφου ναζί στην πόλη δεν είδαμε ούτε για δείγμα. 150 άνθρωποι, κόσμος της Αριστεράς και αντιφασίστες , με έντονο το στοιχείο της νεολαίας, κυρίως από την Πτολεμαΐδα αλλά και από άλλες κοντινές πόλεις (Φλώρινα, Αμύνταιο, Κοζάνη, Βέροια, Σκύδρα) συγκεντρώθηκαν, διαδήλωσαν ενάντια στο φασισμό, τα μνημόνια και την κυβέρνηση και μοίρασαν φυλλάδια . Το σύνθημα που μας ένωσε όλους ήταν το «ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί». Η τοπική Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» διαδήλωσε με το πανό της μαζί με τους άλλους αντιφασίστες. Η αστυνομία ως συνήθως δημιούργησε ένα κλίμα περιθωριοποίησης και απομόνωσης των συγκεντρωμένων μέχρι τις 9 το βράδυ , αλλά η ωριμότητα των διαδηλωτών δεν επέτρεψε επεισόδια που θα μπορούσαν να μας απομονώσουν από την τοπική κοινωνία. Αντιφασιστικά συνθήματα γέμισαν τους τοίχους της πόλης, ενώ οι Νέοι-Νέες του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν υλικό και κόλλησαν αφίσες για αντιρατσιστική συζήτηση και προβολή την επόμενη μέρα.

Οι φασίστες έμειναν απομονωμένοι κάποια χιλιόμετρα μακριά από την πόλη-μετα βίας ξεπέρασαν τους 100, με ελάχιστους ντόπιους, με κινητοποίηση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με μηδαμινή νεολαία (το ακροατήριο απ΄ότι φάνηκε στο βίντεο ηλικιακά αποτελείτο από νοσταλγούς…των καλών εποχών της χούντας), και μαζί με τους ασφαλίτες, τις αστυνομικές δυνάμεις και τους υπάλληλους του ξενοδοχείου που πλαισίωσαν τη φασιστοσύναξη. Η συγκέντρωσή μας λοιπόν επέβαλλε την ατζέντα του αντιφασισμού , της δημοκρατίας και του αντιμνημονιακού αγώνα, απέτρεψε τα χρυσαυγίτικα σχέδια για κινητοποίηση των πιο «δυναμικών» κομματιών τους που γοητεύονται από τη δύναμη και τη βία, αποσυσπείρωσε τη δική τους «πελατεία».

Το ίδιο σκηνικό, σε μικρότερη κλίμακα, επαναλήφθηκε και στην Κοζάνη την επόμενη μέρα Κυριακή 9/3, όπου ο Κασιδιάρης επέλεξε να περάσει για μια «έκτακτη» εμφάνιση. Αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και κράτησαν την πόλη καθαρή, ενώ οι λιγοστοί φασίστες συνευρέθηκαν στα γρήγορα ταμπουρωμένοι στα γραφεία τους , υπό την προστασία της αστυνομίας.

Με αυτό το μοντέλο, αλλά με μεγαλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή από τους φορείς της πόλης, τα σωματεία , την Αριστερά και το δημοκρατικό κόσμο, μπορούμε να σταματήσουμε την εκκόλαψη των αβγών του φιδιού, μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στην εξάπλωση της φασιστικής απειλής. Ο φασισμός κερδίζει με τη βία και την τρομοκρατία, αλλά ο τσαμπουκάς κόβεται όταν βρίσκει μπροστά του το οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά, αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε. Κάνοντας φυσικά και την άλλη πολύ σημαντική δουλειά: τη συστηματική και οργανωμένη αντίσταση στα μνημόνια και στα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά, τη συνεπή αντιρατσιστική και αντιφασιστική ενημέρωση στους χώρους και τα περιβάλλοντά μας, το όραμα για μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων, τη διεθνιστική αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που βιώνουν παρόμοιες επιθέσεις από τις κυβερνήσεις τους.

Παραθέτουμε κι ένα απόσπασμα από το κάλεσμα της συγκέντρωσης στην Πτολεμαΐδα, που υπογράφτηκε από κοινού από τις αντιρατσιστικές συλλογικότητες Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή:

«Οι φασίστες της ΧΑ ξέρουν ότι «παίζουν μπάλα» σε ευνοϊκό γι αυτούς έδαφος-φροντίζει γι αυτό η ακροδεξιά συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Που δολοφονεί γυναικόπαιδα στο Φαρμακονήσι, που χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης-φυλακές κατά τα χιτλερικά πρότυπα , που βασανίζει, καταδιώκει και νομοθετεί συστηματικά εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Προσπαθεί έτσι να στρέψει τη μια μερίδα φτωχών ενάντια στην άλλη, για να μη στραφεί η λαϊκή οργή ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλουν οι πλούσιοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. Οι Νεοναζί προσπαθούν να ανακάμψουν μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα στο Κερατσίνι, και «κολυμπάνε σαν το ψάρι μέσα στο νερό», αφού ο ίδιος ο Σαμαράς προωθεί τη θεσμική φασιστικοποίηση του κράτους.

Όμως δε φταίνε οι μετανάστες για τα μνημόνια, για την ασυδοσία των τραπεζιτών, για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά των πλουσίων, για τη διάλυση της υγείας και της παιδείας, για τη φτώχεια και την ανεργία. Στην Ελλάδα του Σαμαρά «δεν χωράει» κανένας εργαζόμενος, άνεργος, φτωχός. Με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με το 38% του πληθυσμού να ζει με κάτω από 330 Ευρώ το μήνα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους υπερχρεωμένους, με κομμένο ρεύμα, νερό ή θέρμανση. Για όλα αυτά φταίει η ντόπια άρχουσα τάξη, η κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες. Ντόπιοι και μετανάστες είμαστε το ίδιο θύματα, και πρέπει να σπάσουμε τους ψεύτικους διαχωρισμούς που μας επιβάλλουν-να ενωθούμε για την ανατροπή τους.»


Από το Blogger.