Header Ads

«Τριφασική» αντίδραση για τη ΔΕΗ

 Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Κάτοικοι, αυτοδιοίκηση και Μητρόπολη είναι κάθετα αντίθετοι στην πώληση των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Δυτικής Μακεδονίας. Διαμάχη εργαζομένων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα με τη WWF


«Κεραυνοί» από αυτοδιοίκηση και μητροπολίτη για την πώληση των ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικών Σταθμών) Δυτικής Μακεδονίας. Κάθετα αντίθετοι και σοβαρά ανήσυχοι είναι ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, που εξέδωσαν ομόφωνη απόφαση να βάλουν τροχοπέδη στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της επονομαζόμενης «μικρής ΔΕΗ», προκειμένου να πωληθούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτες.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης κάλεσε την τοπική κοινωνία να αντιδράσει δυναμικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το σχέδιο για δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» είναι ανεφάρμοστο, καθώς η επιχείρηση έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι των τοπικών κοινωνιών, όπως οι αποκαταστάσεις των ανενεργών ορυχείων και οι αποζημιώσεις για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί η περιοχή και οι κάτοικοι από τη δραστηριότητά της.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αγροτικού Τομέα Χρήστος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπίρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου Βασίλης Μπούτσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης, εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων και πλήθος πολιτών.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος, σε επιστολή που απευθύνει προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, εκφράζει ανησυχία και αγωνία για το μέλλον της περιοχής, τονίζοντας ότι όσα αναφέρονται στο σχετικό νομοσχέδιο προκαλούν μια σειρά εύλογα ερωτήματα:

● Θα εξυπηρετηθεί τελικά το δημόσιο συμφέρον;

● Θα διασφαλιστεί από τον ιδιώτη η παροχή φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος;

● Θα καθοριστεί η υποχρέωση του ιδιώτη να τοποθετήσει μέρος των κερδών σε νέες επενδύσεις στην περιοχή;

● Θα ρυθμιστεί το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος;

● Πώς θα προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες;

Κόντρα στην Πτολεμαΐδα

Στο μεταξύ, διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της κατασκευής από τη ΔΕΗ νέας λιγνιτικής μονάδας, της Πτολεμαΐδας 5, ξεκινάει η WWF Ελλάς. Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα 5 βρόμικο γίγαντα ισχύος 660 MW, συνολικού κόστους 1,4 δισ. ευρώ, και στηλιτεύει τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW, ο οποίος χρηματοδοτεί το έργο.

Η WWF Ελλάς περιλαμβάνει στους λόγους αντίθεσής του το γεγονός ότι η Πτολεμαΐδα 5 έχει αποδειχτεί οικονομικά ασύμφορη και απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.

Στη σχετική ανακοίνωση ωστόσο αντιδρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ:

«Δεν μας εκπλήσσει τίποτα, καθώς έχουμε συνηθίσει στα πράσινα πυροτεχνήματα αυτού του (χειρίστου) είδους. Το ζήτημα και το ζητούμενο στην ιστορία αυτή είναι το κατά πόσο νομιμοποιείται μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) να προβαίνει σε ενέργειες όπως η συγκέντρωση υπογραφών για να ακυρωθεί μία απόφαση, για να ακυρωθεί ο από κοινού σχεδιασμός ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή της νέας Υπερσύγχρονης Μονάδας Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας. Οι “ρύποι” που εκπέμπει η WWF έχουν γίνει πλέον ασφυκτικοί και ανυπόφοροι, ενώ η εμμονή τους στο μοντέλο “πράσινα παρ-άλογα” έχει κουράσει».
Από το Blogger.