Header Ads

Γνωρίστε τα 10 ακριβότερα κατασκευαστικά project στην Ελλάδα

Ποια είναι σήμερα τα 10 ακριβότερα δημόσια έργα που κατασκευάζονται στην χώρα; Αν εξαιρέσουμε από τον κατάλογο τα έργα των αυτοκινητόδρομων που ανήκουν στα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα θα δούμε με πολύ ενδιαφέρον ποια είναι τα έργα που πληρώνει περισσότερο ο κάθε Έλλην πολίτης.



Τα έργα Μετρό και τα σιδηροδρομικά κατακλύζουν την σχετική λίστα όμως το πιο ακριβό έργο δεν ανήκει σε καμία από τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Το εντυπωσιακό είναι πως αν προσθέσουμε την αξία αυτών των 10 έργων το κόστος τους ξεπερνά τα 6 δις ευρώ.
Στην λίστα έχουμε συμπεριλάβει έργα που είναι σε φάση κατασκευής και όχι αυτά που είναι σε φάση δημοπράτησης ή σχεδιασμού. Ας ξεκινήσουμε:


[B]Νο 10: Αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία (4 εργολαβίες) 245εκ.ευρώ[/B]
Οι 4 εργολαβίες ξεκίνησαν το 2010 να κατασκευάζονται. Τα οικονομικά προβλήματα και οι απαλλοτριώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην πορεία κατασκευής. Η συνολική παράδοση του έργου είναι για τα τέλη του 2015.

[B]Νο 9: Επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 Αεροδρομίου Μακεδονία κόστος περίπου 300εκ.ευρώ[/B]
Τα έργα ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2005 και τα προβλήματα φάνηκαν νωρίς για αυτό το απαιτητικό έργο. Το 2012 ξεκίνησε και δεύτερη εργολαβία για την ενίσχυση του χερσαίου τμήματος. Το ακριβές κόστος του έργου είναι άγνωστο. Η ολοκλήρωση αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2016

[B]Νο 8: Φράγμα Ιλαρίωνα Κοζάνης κόστος περίπου 300εκ.ευρώ[/B]
Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 1991 και αποτελεί το πιο μακρόχρονο υπό κατασκευή έργο έχοντας συμπληρώσει 23 χρόνια. Φυσικά σε αυτό συντέλεσαν διακοπές εργολαβιών, η κρίση κλπ. Αν όλα πάνε καλά φέτος θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

[B]Νο 7: Αναβάθμιση σιδηροδρομικού τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος 315εκ.ευρώ[/B]
Έργο με εξαιρετική σημασία, φέρνει τον σύγχρονο σιδηρόδρομο ένα βήμα πριν από την Πάτρα. Περιλαμβάνεται η κατασκευή της σήραγγας Παναγοπούλας μήκους 4,5 χλμ. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2016.

[B]Νο 6: Εργολαβία σκούπα στο σιδηροδρομικό τμήμα Τιθορέα-Δομοκός 415εκ.ευρώ[/B]
Το σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο της χώρας είναι σε εξέλιξη. Θέμα του η ολοκλήρωση προηγούμενων εργολαβιών και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, τηλεδιοίκησης σε ένα τμήμα 106χλμ. Το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και θα ολοκληρώσει τον σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

[B]Νο 5:Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης (Πατρικίου-Μίκρα) 500εκ.ευρώ[/B]
Εργοτάξια δεν έχουμε δει ακόμα αλλά γίνονται όλες οι προετοιμασίες. Το έργο θα επεκτείνει το δίκτυο του Μετρό κατά 4,8χλμ και θα το φέρει μέχρι τα ανατολικά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Θα ολοκληρωθεί το 2018.

[B]Νο 4: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Εθνική Βιβλιοθήκη, Νέα Λυρική Σκηνή, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) 566εκ.ευρώ[/B]
Το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο ανάπλασης της χώρας λαμβάνει χώρα στο Δέλτα Φαλήρου. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό που περιλαμβάνει ένα μοντέρνο τεράστιο κτίριο που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Νέα Λυρική Σκηνή και ένα υπέροχο επικλινές πάρκο. Τα έργα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015 αλλά το κτίριο θα παραδοθεί στο κοινό περίπου ένα χρόνο αργότερα.

[B]Νο 3: Επέκταση γραμμής 3 Μετρό Αθήνας (Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο) 630εκ.ευρώ[/B]
Το μοναδικό έργο Μετρό της πόλης είναι η επέκταση από την Αγία Μαρίνα μέχρι το κέντρο του Πειραιά μέσω των Πειραϊκών Δήμων. Η επέκταση περιλαμβάνει 7,5χλμ και 6 νέους σταθμούς. Το χρονοδιάγραμμα μιλά για παράδοση του 2017 αλλά η πιθανότερη χρονολογία ολοκλήρωσης είναι το 2018.

[B]Νο 2: Κατασκευή βασικής γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκη (Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία) 1,1 δις ευρώ[/B]
Το πιο βασανισμένο έργο σε όλη την Ελλάδα μετρά 8 χρόνια ζωής αφού ξεκίνησε το 2006 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2012. Αυτή την εποχή οι εργασίες νέκρωσαν και πάλι και οι προοπτικές του έργου είναι αβέβαιες. Περιλαμβάνει 9,6χλμ και 13 νέους σταθμούς. Το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα μιλά για ολοκλήρωση το 2017 αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν πότε θα δούμε αυτό το μεγάλο έργο να παραδίδεται στο κοινό.

[B]Νο 1: Νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5» 1,4 δις ευρώ[/B]
Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο κατασκευάζεται στην περιοχή της Κοζάνης. Αφορά την κατασκευή μίας νέας λιγνιτικής μονάδας και υπόσχεται πιο πράσινη διαχείριση και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα και δεν γνωρίζουμε αν το 2017 τελικά θα ολοκληρωθεί.

ypodomes.com
Από το Blogger.