Header Ads

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ανεμογεννήτριες στο όρος Βέρμιο

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο.


Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο

Στη δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο, στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Ημαθίας, σκοπεύει να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ βάσει της απόφασης του 170044/9.1.2014 (ΑΔΑ:ΒΙ6Μ0-1ΕΨ).

Η απόφαση αυτή αφορά την εγκατάσταση επτά (7) αιολικών πάρκων, με 155 Α/Γ των 3 MW, οι οποίες διαθέτουν πτερωτή 3 πτερυγίων σταθερού βήματος, διαμέτρου 112 μέτρων, ενώ ο άξονάς τους θα βρίσκεται σε ύψος 84 μέτρων και έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.

Να σημειωθεί πως 24 από τις 155 ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός της περιοχής «Όρος Βέρμιο» με κωδικό GR1210001, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, ενώ η συνολική κάλυψη εδάφους από τον Αιολικό Σταθμό ανέρχεται σε 17.393,04 στρέμματα.

Επίσης για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα και χιλιάδες τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα στον πυρήνα του βουνού, ενώ θα προκύψουν χιλιάδες τόνοι μπάζα. Η εκτεταμένη αυτή δραστηριότητα ανοίγει το δρόμο και για την παράδοση του βουνού στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η οπτική και η ακουστική όχληση από τέτοιες ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.). Οι 380 θέσεις εργασίας για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής και ούτως ή άλλως δεν θα αφορούν κυρίως κατοίκους της περιοχής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι τελικά λιγότερες από 30 και ακόμα και αυτές θα αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς.

Η επένδυση αυτή, αλλά και μια σειρά άλλα αιολικά πάρκα που δρομολογούνται από άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, οδηγεί στην πραγματική καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιου με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής και με μοναδικό στόχο να κερδίσουν οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που επιδοτούνται από το χαράτσι των ΑΠΕ που επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση.

Η τοπική οικονομία, οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα δικαιώματα των λαϊκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα δουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται για να αποσβέσει ο επενδυτής την επένδυσή του, γίνονται βορά στην κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων.

Η συνδυασμένη ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων είναι στον αντίποδα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθεί η ΕΕ και επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Η προώθηση της ιδιωτικοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας και τέτοιων επενδύσεων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τα διάφορα νομοθετικά πακέτα της ΕΕ για την Ενέργεια έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, να αναδείξουν την Ενέργεια σε πεδίο προνομιακής τοποθέτησης των κεφαλαίων των ομίλων.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, που είναι γνήσιο τέκνο της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας είναι απολύτως δικαιολογημένες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση για να σταματήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής γης που γίνεται με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των ομίλων.

Τι μέτρα θα πάρει ειδικότερα να απαγορευθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου και όσων άλλων προγραμματίζονται στην περιοχή.

Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στα λαϊκά στρώματα. Ειδικότερα τι μέτρα θα λάβει στην κατεύθυνση κατάργησης των τελών ΑΠΕ και μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές.

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η σύνθεση του ενεργειακού μείγματος, η χωροθέτηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η επιλογή των σχετικών τεχνολογιών να σταματήσει να γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων που επενδύουν σε βάρος των λαϊκών αναγκών;

Αν έχουν εξεταστεί αναλυτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εν λόγω επένδυση και τα πολλαπλά αποτελέσματά της στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής».
Από το Blogger.