Header Ads

Diabrotica virgifera Le Conte: Ανακαλείται από οργανισμό καραντίνας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης - Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την εκτελεστική Απόφαση 2014/62/ΕΕ και την Εκτελεστική Οδηγία 2014/19/ΕΕ της Επιτροπής το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte ανακαλείται από οργανισμό καραντίνας. Κατά συνέπεια ακυρώνεται η απόφαση με αρ.πρ. 6312/01-10-2013 του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και δεν ισχύουν τα μέτρα περιστολής και η οριοθέτηση ζωνών που είχαν οριστεί για το 2014 για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Ο έλεγχος του Diabrotica από τους επαγγελματίες χρήστες θα πρέπει να επιτυγχάνεται ή να υποστηρίζεται σε εθελοντική βάση σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας από τις ακόλουθες συνιστώμενες ενέργειες:
α) αμειψισπορά.
Η αμειψισπορά πρέπει να προτιμάται χάρη στην υψηλή της αποτελεσματικότητα για τον έλεγχο του Diabrotica και στα περιβαλλοντικά και μακροπρόθεσμα γεωπονικά οφέλη.
β) χρήση παραγόντων βιολογικού ελέγχου.
γ) προσαρμογή της ημερομηνίας σποράς του αραβοσίτου ώστε η βλάστηση να μην συμπίπτει με την εκκόλαψη των προνυμφών.
δ) καθαρισμός γεωργικών μηχανημάτων και αφαίρεση των αυτοφυών φυτών αραβοσίτου και άλλα μέτρα υγιεινής.
ε) η ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και τις επιστημονικά ορθές τιμές κατώτατων ορίων για τους πληθυσμούς του Diabrotica.
στ)η παρακολούθηση της παρουσίας του Diabrotica, ώστε να διαπιστώνεται η ανάγκη και η κατάλληλη χρονική στιγμή για προστατευτικές ενέργειες.
ζ) η συνεχή επικοινωνία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για ενημέρωση σχετικά με την πορεία του πληθυσμού του εντόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΔΑΟΚ Π.Ε. Κοζάνης, Θεοδωρίδης Ιωάννης τηλ.:2461351235.
Από το Blogger.