Header Ads

Οι δημοπρασίες NOME επαναφέρουν το λιγνιτικό κόστος της ΔΕΗ

Το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ επανέρχεται στο προσκήνιο πριν καλά καλά κοπάσει η αναταραχή που προκάλεσε για το θέμα αυτό η διαμάχη της ΔΕΗ με τη βιομηχανία (με την «Αλουμίνιον», αλλά και με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες). Η διαμάχη έληξε μόνον μετά την παρέμβαση του δημοσίου, ως βασικού μετόχου, το οποίο προώθησε τις σημαντικές μειώσεις (πακέτο βιομηχανικών τιμολογίων) που αποφάσισε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.

Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, από τη στιγμή που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης η διαδικασία των δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας (NOME) εκ μέρους της ΔΕΗ.
Και τούτο διότι οι δημοπρασίες θα ξεκινούν από κάποια τιμή βάσης η οποία έχει άμεση σχέση με το κόστος του ρεύματος που παράγεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ήδη ο κ. Ζερβός την προηγούμενη εβδομάδα τάχθηκε καθαρά υπέρ της διενέργειας δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας που θα διατίθεται σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως, όπως επεσήμανε, «ότι η ενέργεια θα διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και οι δημοπρασίες θα γίνονται με ελάχιστη τιμή που να αντανακλά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος». Συνεπώς θα επανέλθει το ερώτημα ποιο είναι το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Η επιχείρηση δεν έχει επισήμως αλλάξει τη θέση της για μέσο λιγνιτικό κόστος στα 59,14 ευρώ η Μεγαβατώρα, τη στιγμή που η διαιτησία με την Αλουμίνιον είχε «δώσει» 36 ευρώ και η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ συμφώνησε στα 44,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα, τιμή που πολλοί θεωρούν ότι θα αξιοποιηθεί ως βάση. Βεβαίως, εν τω μεταξύ, μέχρι δηλαδή να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες NOME θα έχει ολοκληρωθεί ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ που έχει αναθέσει η ΡΑΕ στην Ernst & Young.

Στην τελική ευθεία
Πότε θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες; Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, την 1η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους. Ήδη η τελική πρόταση της ΡΑΕ για το ΝΟΜΕ είναι έτοιμη και έχει υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με το ΥΠΕΚΑ, το ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και είναι έτοιμη να τεθεί προς διαβούλευση. Στη συνέχεια θα ανατεθεί το software σε εξειδικευμένο σύμβουλο. Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει παλαιότερα, τα βασικά σημεία της πρότασης συνοψίζονται στα εξής: Θα υπάρχει προκαθορισμένη τιμή ή ένα εύρος με ανώτατη και κατώτατη τιμή, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι οι καταναλωτές, οι προμηθευτές θα αποκτούν πρόσβαση με την υποχρέωση να έχουν ένα αναλογικό και αντιπροσωπευτικό χαρτοφυλάκιο πελατών και το πλάνο θα είναι μακροπρόθεσμο.

Λιανική
Οι αλλαγές αυτές, σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη πληροφορίες θέλουν σχήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά και άλλα τα οποία βρίσκονται σε φάση δημιουργίας να προσβλέπουν στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά προμήθειας, με διεύρυνση του πελατολογίου τους και σε άλλες κατηγορίες πελατών όπως οι οικιακοί και οι βιομηχανικοί. Η διαδικασία δηλαδή είναι απολύτως συνυφασμένη με την προοπτική πραγματικής απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ρεύματος. «Όσα Μεγαβάτ βγουν στις δημοπρασίες, τόσα Μεγαβάτ θα χάσει η ΔΕΗ από τη λιανική και θα πάνε στους ιδιώτες προμηθευτές» υποστηρίζει χαρακτηριστικά παράγοντας του κλάδου.

http://energypress.gr
Από το Blogger.