Header Ads

Εντάξεις τριών νέων έργων υπέγραψε ο Γιώργος Δακής

Τις εντάξεις τριών νέων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία - Θράκη, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Το πρώτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση του αρχοντικού Γρηγορίου Βούρκα στην Κοζάνη» προϋπολογισμού 355.000 €. Πρόκειται για ένα διώροφο αρχοντικό που χτίστηκε το 1743 και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Δυτικής Μακεδονίας. Για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του αρχοντικού προβλέπεται η ανακατασκευή ταβανιών, πατωμάτων, θυρών ισογείου υπογείου, του πέτρινου δαπέδου, εργασίες συντήρησης του σωζόμενου ταβανιού του ξυλόγλυπτου και του ζωγραφικού διακόσμου του ορόφου. Επιπλέον θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλον χώρος. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει ένα αυθεντικό αρχοντικό του 18ου αιώνα και να κατανοήσει την αστική ζωή εκείνης της εποχής.
Το δεύτερο έργο έχει σημείο αναφοράς την «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αιανής» προϋπολογισμού 205.000 €. Ο Ναός βρίσκεται Νοτιοανατολικά του οικισμού και σε απόσταση 1500 μέτρων από το κέντρο. Είναι μονόχωρος ξυλόστεγος Ναός με ημικυκλική κόγχη στην ανατολική πλευρά. Το εσωτερικό του είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα διατήρησης. Για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες στις τοιχογραφίες. Στερέωση αποκολλημένων τμημάτων. Επεμβάσεις αφαίρεσης νεότερων κονιαμάτων και επιχρισμάτων ασβέστη. Στερέωση ζωγραφικής επιφάνειας καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση. Τέλος θα τοποθετηθεί ξύλινη εξώθυρα στο Ναό.
Προϋπολογισμού 305.000 € είναι το τρίτο έργο και αφορά στη «Συντήρηση τοιχογραφιών και δαπέδου του Ιερού Ναού Κοίμησης Θεοτόκου Αιανής». Το συγκεκριμένο εκκλησιαστικό μνημείο οικοδομήθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα και εντάσσεται σε μια ομάδα αξιόλογων μεταβυζαντινών μνημείων του ευρύτερου χώρου της Μακεδονίας και των όμορων περιοχών. Ο Ναός ήταν μοναστηριακός τουλάχιστον κατά την μεταβυζαντινή εποχή. Η κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών σήμερα είναι κακή. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στερέωση του υποστρώματος των τοιχογραφιών καθαρισμό της ζωγραφικής επιφάνειας, επανατοποθέτηση των αποσπασμένων τμημάτων των τοιχογραφιών και αισθητική αποκατάσταση.
«Στην πολιτιστική μας κληρονομιά καταγράφεται και απεικονίζεται η μακρόχρονη πορεία της ιστορικής εξέλιξης και είναι αυτή που διαμορφώνει ουσιαστικά την ταυτότητα κάθε περιοχής και επομένως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής. Αυτή είναι ένα δυναμικό σημείο αναφοράς και ένα θετικό μέσο ανάπτυξης» όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, υπογράφοντας τις νέες εντάξεις έργων και πρόσθεσε «Η ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και η συλλογική μνήμη κάθε περιοχής είναι αναντικατάστατο και σημαντικό υπόβαθρο για τη σύγχρονη και μελλοντική ανάπτυξη. Στην εποχή της ολοένα αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης, η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς αποτελεί για όλους μας μια σημαντική πρόκληση».
Από το Blogger.