Header Ads

Ζερβός: Αναγκαίο το "άνοιγμα" της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Για την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με δίκαιους κανόνες και διαφάνεια για όλους τους συμμετέχοντες, μίλησε από το βήμα του Athens Energy Forum, που πραγματοποιείται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας και η προσαρμογή του μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με διμερείς συμβάσεις παραγωγών-προμηθευτών και χρηματιστήριο ενέργειας.
Ο κ. Ζερβός τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθεται σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση, όπως επεσήμανε, ότι η ενέργεια θα διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και οι δημοπρασίες θα γίνονται με ελάχιστη τιμή που να αντανακλά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής σαν εύλογο κέρδος.
Από την πλευρά του ο Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας αερίου από τη Gazprom, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ των μέτρων για μείωση των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι θίγεται και ο όμιλος. Αναφορικά με το «σπάσιμο» της ΔΕΗ, δήλωσε ότι το ν/σχ είναι θετικό επί της αρχής αλλά τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας περισσότερων εταιρειών και έθεσε ερωτήματα ως προς τη μεταφορά πελατών και μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, αντιτάχθηκε στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ», επισημαίνοντας ότι σύντομα η παλιά ΔΕΗ, λόγω του κλεισίματος των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα καταστεί μικρότερη. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ενεργειακό σύστημα επισήμανε ότι την τελευταία 5ετία το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατά 60%, η ζήτηση μειώθηκε κατά 12%, 300.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί φθάνουν στο 1,3 δισ. ευρώ και 1,6 εκατ. καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις χρεών.
Οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα ελκυστικά έργα λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης κόστους ηλεκτροπαραγωγής που επιτυγχάνουν ανέφερε κατά την ομιλία του ο γ.γ. του υπουργείου ΠΕΚΑ, Κων/νος Μαθιουδάκης. Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων στα δίκτυα δεν είναι μεγάλες αλλά έχουν πολύ μειωμένο κίνδυνο, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές για συγκεκριμένους τύπους επενδυτών. Τόνισε, ακόμη, ότι την επόμενη επταετία θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ στην ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, από τα οποία τα 200 δισ. ευρώ για διασυνοριακές υποδομές μεταφοράς.

energypress.gr
Από το Blogger.