Header Ads

Αυξήστε τη σύνταξή σας με 4 κινήσεις!

Από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο «μπόνους», στο τελικό ποσό της σύνταξης δύνανται να εξασφαλίσουν οι ασφαλισμένοι, εκμεταλλευόμενοι μία σειρά διατάξεων.


Με τέσσερις κινήσεις μπορούν οι ασφαλισμένοι να αποφύγουν την ποινή - «πέναλτι» στις συντάξεις και να αυξήσουν το μηναίο εισόδημά τους, από τις δικαιούμενες συντάξεις, σύμφωνα με το «Έθνος».

Συγκεκριμένα, οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι - υποψήφιοι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν το «μπόνους» αυτό, είναι:

1. Να αποφύγουν την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αγορά Εργασίας.

Με τον τρόπο αυτόν, γλιτώνουν την περικοπή στη σύνταξη, που μπορεί να φτάσει και το 30% την πενταετία.

Διπλό όφελος έχει για τους Δημοσίους Υπαλλήλους η παραμονή στην εργασία, καθώς οδηγεί, τόσο στην αύξηση της σύνταξης, όσο και του «εφάπαξ».

Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον έτος δουλειάς το «εφάπαξ» αυξάνεται από 800 έως και 1.100 ευρώ, ακόμη και μετά τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού.

Αντίστοιχα, για κάθε έτος παραμονής στην εργασία, το όφελος για την κύρια σύνταξη κυμαίνεται από 22 - 40 ευρώ, τον μήνα, ενώ από 15 - 25 ευρώ είναι το όφελος από το Επικουρικό και το Μετοχικό Ταμείο. Δηλαδή, το συνολικό όφελος - από συντάξεις και μερίσματα - κυμαίνεται από 444 - 780 ευρώ, τον χρόνο.

2. Να εξετάσουν το κατά πόσο συμφέρει η αλλαγή της ασφαλιστικής κλίμακας. Αυτό ισχύει, κυριότερα, στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - δίνεται προσαύξηση για κάθε 300 ημέρες π.χ. 7.500, 7.800, 8.100 - και του ΟΑΕΕ - όσο υψηλότερη η ασφαλιστική κατηγορία, τόσο μεγαλύτερη και η σύνταξη.

Συγκεκριμένα, για το ΙΚΑ, ο ασφαλισμένος που έχει θεμελιώσει δικαίωμα και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί, άμεσα - εφόσον βρίσκεται κοντά σε αλλαγή κλίμακας - είναι συμφερότερο να παραμείνει μέχρι συμπληρώσεως του απαραίτητου αριθμού ενσήμων για να περάσει στην επόμενη.

3. Να προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011 μπορούν να κάνουν απόσβεση των πλασματικών ετών ακόμα και μέσα σε μία πενταετία. Στη συνέχεια, θα έχουν καθαρό όφελος στη σύνταξή τους.

Ακόμη καλύτερη σύνταξη εξασφαλίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών, για την προσαύξηση του τελικού ποσού.

Η εξαγορά κοστίζει για τους δημοσίους υπαλλήλους 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τους, ένα ποσό επομένως, που κυμαίνεται από 70 έως 130 ευρώ, μηνιαίως, ανάλογα με τις αποδοχές. Επειδή, όμως, η αντίστροφη προσαύξηση μπορεί να είναι από 22 έως 40 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη, η απόσβεση του εν λόγω ποσού γίνεται συνήθως μέσα σε μία περίοδο 4ετίας.

Έτσι, μέσα σε 4 έτη, ο ασφαλισμένος - που έχει προσχωρήσει σε εξαγορά πλασματικών ετών - παίρνει πίσω όλα όσα έχει πληρώσει και από κει και πέρα η σύνταξή του μόνο προσαυξάνεται.

4. Να αξιοποιήσουν το «πλασματικό εξάμηνο» στο Δημόσιο και το ευρύτερο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτόν, κατοχυρώνουν δωρεάν ένσημα και παίρνουν μία προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Το «πλασματικό εξάμηνο» χρησιμοποιείται μόνο για την προσαύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης, κι όχι για την θεμελίωση και τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης για αποχώρηση.

Πηγή: epoli.gr
Από το Blogger.