Header Ads

Οι αλλαγές στην ασφάλιση των Δημοσίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» της Χώρας, με τη δημιουργία μόλις τριών Ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης, τόσο της κύριας σύνταξης, όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.



Οι νέοι Φορείς θα καλύπτουν περίπου 7.000.000 εργαζομένους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.

Τα 3 Ταμεία - για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες - θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό «πυλώνα» θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση, τα τρία Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή για να αυξηθούν τα έσοδα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Σε επόμενη φάση αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που πρόκειται να ενοποιηθούν.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΤΑΜΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Κλάδος κύριας σύνταξης + Κλάδος επικουρικής σύνταξης.

ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ: Κλάδος κύριας σύνταξης + Κλάδος επικουρικής σύνταξης + Κλάδος εφάπαξ.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ: Κλάδος κύριας σύνταξης.

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις:

Α' Φάση: Θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση σε τρία Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, με το βάρος να «πέφτει» στο ΙΚΑ.

Το βασικό σενάριο περιλαμβάνει πως, στο ΙΚΑ θα υπάρχει και ένας ξεχωριστός κλάδος, που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους, Δηλαδή, ουσιαστικά, όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, θα καλύπτονται από έναν Ασφαλιστικό Φορέα.

Τον δικό τους Ασφαλιστικό Φορέα θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Τα υπόλοιπα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης - που σήμερα υπάρχουν - δεν θα διατηρηθούν, αλλά οι ασφαλισμένοι θα υπαχθούν στο ΙΚΑ, εφόσον απασχολούνται ως μισθωτοί ή στον ΟΑΕΕ αν πρόκειται για ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, γιατροί κ.τ.λ.).

Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤ, που θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις.

Β' Φάση: Αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των Φορέων Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από τα 3 νέα Ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ εκτιμάται πως, θα «μετακομίσουν» ο ΟΠΑΔ, το ΕΤΕΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΤΑΠΙΤ κ.ά.

Για την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό των 3 μεγάλων Ταμείων.

Όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα καταθέτουν μία αίτηση στο Ταμείο και αυτόματα θα υπολογίζονται η κύρια, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Γ' Φάση: Προβλέπει τη δημιουργία ενός Φορέα Απονομής Σύνταξης, που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα Ταμεία.

Στον Φορέα αυτόν θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας, ωστόσο, ξεχωριστές Διευθύνσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Από το Blogger.