Header Ads

Πτολεμαΐδα: Aπλήρωτοι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΔΕΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε κλιμάκιο του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας σήμερα το πρωί στη διεύθυνση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων στους εργολάβους.


Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει περισσότερους από τρεις 3 μήνες απλήρωτους τους εργολάβους και αυτοί με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους.

Νωρίτερα το Συνδικάτο επισκέφθηκε τη Σχολή Τεχνικών Εκπαίδευσης Προσωπικού και ενημέρωσε τους έκτακτους (διμηνίτες και οχταμηνίτες) για τη νέα σύμβαση, πώς θα πληρωθούν μετά τη λήξη και της τελευταίας ΣΣΕ των μηχανοτεχνιτών, χειριστών, οδηγών από 1-4-2014 και τα δικαιώματά τους.

Στην περιοδεία του Συνδικάτου στο χώρο του ΑΗΣ για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με σταθερές θέσεις εργασίας.

Η κάλυψη των θέσεων εργασίας γίνεται με τη μορφή της εργολαβίας, με αποτέλεσμα τεράστιες περικοπές μισθών, επιδομάτων και αδειών, ενώ σε ορισμένα πόστα οι εργαζόμενοι αναγκάζονται ακόμα και σε 12 ώρες δουλειά, ενώ αντί να πληρώνονται υπερωρίες παίρνουν ρεπό.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 18 Μάρτη και θα πραγματοποιηθεί προειδοποιητική 2ωρη στάση εργασίας (7-9 για τις βάρδιες και 8-10 για τους ημερήσιους) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ (Βιομηχανικό).

Επίσης κλιμάκια του ΣΕΕΕΝ θα κάνουν παρεμβάσεις στο Ορυχείο και ΑΗΣ Αμύνταιου και ΑΗΣ Μελίτης, ενώ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

Όπως τονίζει η ΣΕΕΕΝ «η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ένα νέο έγκλημα. Η πώληση Ορυχείων και ΑΗΣ θα σημάνει νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο που έχουν κηρύξει και ακολουθεί η πώληση του υπόλοιπου 17%των μετοχών που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Την κερδοφορία του νέου επενδυτή, τη στιγμή που οι βιομήχανοι απαίτησαν και κέρδισαν μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα την πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι (με μειώσεις μισθών, χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση των ατυχημάτων κ.ά.) και τα λαϊκά στρώματα (αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καταστροφή του περιβάλλοντος κ.ά.).

Τονίζει ακόμα ότι «πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η μεγάλη μείωση μισθών στους εργαζόμενους στα οκτάμηνα μετά τη λήξη των ΣΣΕ που τους οδηγεί στην απόγνωση μιας και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες τη στιγμή που η Υγεία, η Παιδεία έχουν γίνει πανάκριβα εμπορεύματα, η φοροληστεία συνεχίζεται (χαράτσια κ.ά.)».

Το δουλεμπόριο στις εργολαβίες ανθεί με τις ευλογίες της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντάς της μεγαλύτερα κέρδη, με εργαζόμενους χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς πείνας, χωρίς μέτρα ασφαλείας κ.ά. Ακόμα και αυτό το μεροκάματο του τρόμου σε πολλές εργολαβίες καθυστερεί πολλούς μήνες, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, αδυνατώντας να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι και να παλέψουν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τον οργανωμένο, ενιαίο αγώνα για να επιβιώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η λογική του μικρότερου κακού, η αντίληψη ότι "τίποτα δεν γίνεται" μας οδήγησε από ήττα σε ήττα. Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται. Να τους στείλουμε μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας».

Δείτε βίντεο εδώ
Από το Blogger.