Header Ads

ΠΑΜΕ Κοζάνης: Συλλαλητήριο για την Υγεία

Κάθε μέρα είμαστε με τα αυτιά στημένα στις επικείμενες ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας, για το τι αλλαγές πρόκειται να συμβούν στο χώρο μας και το πώς είναι διατεθειμένοι να τις υλοποιήσουν.



Με πρόσχημα λοιπόν η κυβέρνηση τη λογική «υγεία με χαμηλότερο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, για καλύτερες παροχές υγείας» (!), σε γενικές γραμμές μας έχει φέρει αντιμέτωπους μέχρι τώρα με: κλείσιμο 8 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατάργηση οργανικών θέσεων είτε στα νοσοκομεία που κλείνουν είτε των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, διαθεσιμότητα 1618 εργαζομένων, μείωση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία για το 2014 κατά 19% σε σχέση με το 2013 (που ήταν ήδη αντιλαϊκός), χρέωση 1 ευρώ στους ασθενείς για την εκτέλεση κάθε συνταγής στο φαρμακείο υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ η απόσυρση των 25 ευρώ για εισαγωγή προς νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν πρέπει να δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό, καθώς αν χρειαστεί θα το επαναφέρουν και για να το πάρουνε πίσω επέβαλλαν το αντίστοιχο οικονομικό ισοδύναμο.

Παράλληλα ετοιμάζεται προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια παροχή υγείας, που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και δημιουργεί ένα συνονθύλευμα δομών- δημόσιων και ιδιωτικών-που θα παρέχουν αποσπασματικές υπηρεσίες.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται το υπουργείο υγείας ότι με τις περικοπές στη χρηματοδότηση των μονάδων υγείας, με τις απολύσεις , με την αύξηση εν τέλει του κόστους παροχής υγείας στους ασφαλισμένους, τη στιγμή μάλιστα που μαστίζει η ανεργία και οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι, ότι «όχι μόνο δε θα θιγούν οι εργαζόμενοι, αλλά θα επέλθει και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας».

Για παράδειγμα πόσο προοδευτικό θεωρείται ένας νέος 28 χρονών, που πιθανά είναι ανασφάλιστος, να πρέπει να χρυσοπληρώσει τα εμβόλια του παιδιού του. (Την ίδια στιγμή προτείνεται κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους μέχρι 29 ετών.)

Αυτό που τελικά συμβαίνει, είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας αφενός να κοστίζει λιγότερο στον κρατικό προϋπολογισμό, από την άλλη όμως δε βελτιώνονται ούτε οι συνθήκες εργασίας, ούτε η ποιότητα παροχής υγείας, ενώ οι ασφαλισμένοι βάζουν (αν μπορούν!) σαφώς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και τα κενά, τόσο αυτά που προϋπήρχαν όσο και αυτά που δημιουργούνται, προσπαθούν να τα καλύψουν με μετακινήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με περιστασιακές προσλήψεις ορισμένου χρόνου ( πχ επικουρικοί ιατροί), με πρόσθετες εφημερίες και υπερωρίες που εξαντλούν το προσωπικό και συνήθως δεν πληρώνονται διότι, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση, δεν επαρκεί το κονδύλιο.



Έτσι λοιπόν, το ενοποιημένο πλέον διοικητικά Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο, έχει ήδη οδηγήσει και στη συγχώνευση συνολικά 4 κλινικών: η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, αν και δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την ίδρυσή της, καταργείται και τυπικά και λειτουργεί η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου, καταργήθηκε η ουρολογική κλινική του Μαμάτσειου, η μαιευτική κλινική του Μαμάτσειου συγχωνεύτηκε και πλέον λειτουργεί μόνο το δεύτερο μισό του κάθε μήνα, η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Μποδοσάκειου συγχωνεύεται με την αντίστοιχη του Μαμάτσειου, η οποία και εφημερεύει.

Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγείται και η ψυχιατρική κλινική του Μαμάτσειου, μετά τη συνταξιοδότηση του ενός εκ των τριών επιμελητών ψυχιάτρων. Η λύση βέβαια που πρότεινε η διοίκηση του νοσοκομείου ήταν να λειτουργήσει η κλινική με εφημερίες που θα εκτελούν οι δυο εναπομείναντες πλέον επιμελητές.

Παράλληλα και σε άλλες κλινικές η υποστελέχωση είναι κραυγαλέα, όπως στην παθολογική και τη χειρουργική, γεγονός που θέτει τη λειτουργία του νοσοκομείου στα όρια επικινδυνότητας.



Για την κατάσταση αυτή, ευθύνη δεν έχουν ούτε οι εργαζόμενοι στους χώρους της υγείας, που πλέον έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης και ταυτόχρονα βομβαρδίζονται από την αγανάκτηση του κόσμου, ούτε και οι ασφαλισμένοι που την ώρα που νιώθουν ότι κυριολεκτικά βουλιάζουν, δε μπορούν να βγάλουν άκρη ούτε στα νοσοκομεία όταν έχουν ανάγκη από «ένα γιατρό».

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι κυβερνήσεις που στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ υπερασπίζονται τα κέρδη των μονοπωλίων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Προβάλλουν ως ανάπτυξη, την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών , των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της υγείας και αλλού. Εξάλλου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης θεωρούν κόστος την παροχή υγείας και ανάγκη τη μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Οι κυβερνήσεις όποια συνταγή κι αν προτείνουν αποδέχονται και υποστηρίζουν την επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Χαρακτηριστική και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εγχώριους φαρμακοβιομηχάνους στο όνομα ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσφέρουν θέσεις εργασίας και αποτελούν ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Ο χώρος της υγείας έχει ανάγκη από αναβάθμιση και ποιότητα που όμως δε θα έρθει μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, τη συνύπαρξη και σύμπραξη των δημόσιων μονάδων με τις αντίστοιχες ιδιωτικές. Αυτή η διαδικασία μόνο υποβάθμιση μπορεί να φέρει από τη στιγμή που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα και ωθεί την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Καλούνται λοιπόν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους σε κάθε χώρο δουλειάς, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτoπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων να «σηκώσουν» το ζήτημα της Υγείας και να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζομένους στην Υγεία:

v ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ- ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

v ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ

v ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

v ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

v ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

v ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

v ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

v ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

v ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

v ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ &ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ- ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ



Την ΤΡΙΤΗ 4/02 μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), υπάρχει απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ στα νοσοκομεία. Απαιτείται η συνειδητή συμμετοχή όλων!



Παράλληλα την ίδια μέρα, καλούμε σε:



•Συμβολική κατάληψη του Ταμείου στο Νοσοκομείο στις 9πμ

•Συλλαλητήριο για την Υγεία στις 7μμ στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης
Από το Blogger.